Acasa Agenda HR Atragerea candidaților și mobilitatea internațională devin esențiale pentru succesul economiilor

Atragerea candidaților și mobilitatea internațională devin esențiale pentru succesul economiilor

14 min citire
0
0
547

România ocupă locul 52 din 109 țări monitorizate în cadrul studiului Global Talent Competitiveness Index. Bulgaria, competitorul direct al României în Europa de Sud-Est, ocupă locul 44, iar țări mai mici din regiune, precum Muntenegru și Macedonia, ocupă locurile 45, respectiv 46. În Europa Centrală și de Est, Cehia este campioana absolută în domeniul formării, menținerii și atragerii candidaților pe piața muncii, ocupând locul 20 la nivel global, înaintea unor economii mai dezvoltate, precum Franța (locul 22) sau Italia (locul 42).

România a primit un scor peste medie, situându-se pe locul 30 la nivel global, în cazul dezvoltării și menținerii persoanelor cu calificări medii pentru poziții tehnice. În cazul persoanelor cu responsabilități de conducere, posesoare ale unor cunoștințe și abilități recunoscute la nivel global (Global Knowledge skills), România se situează pe locul 57. Din acest punct de vedere, Bulgaria se situează pe locul 35 în cazul menținerii candidaților cu calificări tehnice medii și locul 37 în cazul menținerii candidaților care posedă abilități de management, recunoscute la nivel mondial. Cehia ocupă locul 1 pe plan mondial în cazul păstrării candidaților cu calificări medii și locul 28 în cazul  candidaților care dețin cunoștințe și abilități recunoscute la nivel global.

Autorii studiului observă că România are un punctaj slab în cazul atragerii candidaților pe piața muncii, aspect care poate fi îmbunătățit prin atragerea imigranților și a firmelor străine. Ponderea firmelor străine în economia românească este scăzută iar nivelul transferului de tehnologie este redus. Autorii studiului mai sugerează că România trebuie să își deschidă economia către candidații potriviți pentru posturile de conducere veniți din alte țări. În acest caz, țara noastră se poate inspira din experiența Spaniei sau Cehiei, care au avut politici coerente de atragere a candidaților cu abilități de conducere. Un alt exemplu de urmat este Marea Britanie, care a reușit să transforme mulți candidați cu abilități de management în antreprenori.

Primele 5 țări în topul competitivității pentru atragerea și păstrarea candidaților pe piața muncii sunt Elveția, urmată de Singapore, Luxemburg, Statele Unite și Danemarca.

 “Economia României nu poate recupera decalajul față de țările dezvoltate fără aplicarea unei strategii coerente de menținere și atragere a talentelor pe piața muncii. Fără profesioniști recunoscuți pe plan global care să lucreze și să trăiască aici, nu putem avea o economie competitivă”, a afirmat Florin Godean, country manager Adecco România.

 Analiza informațiilor globale arată că este nevoie de mai mult decât de un salariu mare ca să atragi și să păstrezi candidații, chiar și pe cei din străinătate, prin urmare calitatea practicilor de management este tot mai importantă, precizează declarat Paul Evans, profesor în cadrul INSEAD și co-editor al studiului Global Talent Competitiveness. Calitatea învățământului superior rămâne un factor esențial pentru atragerea și păstrarea candidaților, dar devine tot mai important profesionalismul și calitatea managementului companiilor. Un exemplu în acest sens este punctajul bun al economiilor nordice, care au dezvoltat un sistem bazat pe meritocrație, management profesionist și atenție la dezvoltarea personalului. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru candidații din generația millenial care vor deveni viitorii lideri creativi ai lumii, potrivit lui Paul Evans.   

“Piața muncii se schimbă mai rapid ca niciodată, aducând atât mari oportunități cât și provocări. 200 de milioane de oameni sunt șomeri și unul din două posturi la nivel global riscă să fie eliminat din cauza automatizării”, a declarat Alain Dehaze, Adecco Group Chief Executive Officer. Studiul GTCI confirmă importanța mobilității candidaților pentru creșterea competitivității și echilibrarea balanței dintre cerere și ofertă pe piața globală a muncii, în condițiile în care populația îmbătrânește iar digitalizarea economiei devine tot mai importantă. Țările din topul clasamentului demonstrează că, pentru atragerea candidaților, guvernele trebuie să investească în educație și centre ale cunoașterii și în egală măsură să reducă birocrația și să simplifice piața muncii, concluzionează Alain Dehaze.

”Rolul educației este acum esențial pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei românești. Fără o pepinieră de specialiști calificați în domenii cheie precum managementul, România riscă să intre într-un cerc vicios în care investitorii o ocolesc pentru că nu găsesc specialiști, iar candidații nu vin sau nu rămân în țară pentru că nu există suficiente oportunități pentru nivelul lor de calificare”, Florin Godean, country manager Adecco România.

Studiul Global Talent Competitiveness Index oferă decidenților din România opt recomandări pertinente pentru o mai bună gestionare a candidaților și atragerea de forța de muncă:

  • Mobilitatea a devenit un element cheie în dezvoltarea candidaților: ei au nevoie de un mediu în care mobilitatea internațională și “circulația creierelor” este încurajată.
  • Dezbaterile privind migrația trebuie să pună accentul pe soluții, nu pe emoții: țările vor continua să privească problema migrației din perspectiva identificării de candidați potriviți pentru nevoile lor.
  • Practicile de management fac diferența în atragerea candidaților: În afara stimulentelor salariale și a standardului de viață, un alt aspect important pentru candidați este profesionalismul managementului și investiția în dezvoltarea personalului.
  • În timp ce oamenii continuă să se mute în căutare de locuri de muncă și oportunități, slujbele se mută acolo unde există candidați: unele țări au început să atragă investitori internaționali datorită costului rezonabil al candidaților creativi: China, Coreea de Sud, Filipine și Vietnam în regiunea Asia Pacific; Malta, Slovenia, Cipru și Moldova în regiunea europeană; Turcia, Iordania și Tunisia în Orientul Mijlociu și Africa de Nord; și Panama în America Centrală.
  • Apar noi magneți pentru candidați: În timp ce țări precum SUA, Singapore și Elveția au fost și rămân atractive pentru candidați, competiția ar putea deveni intensă în rândul altor poli, precum Indonezia, Iordania, Chile, Coreea de Sud, Rwanda și Azerbaidjan, pe măsură ce tot mai mulți candidați aspiră să muncească în aceste centre tot mai atractive.
  • Muncitorii slab calificați sunt în continuare înlocuiți de roboți, în timp ce lucrătorii din birouri sunt mutați de algoritmi: pe măsură ce mobilitatea continuă să fie redefinită de tehnologie, lucrătorii din domeniul cunoașterii și întregi ramuri economice ar putea fi mutate. Unii lucrători ar putea lucra de acasă în timp ce alții ar putea găsi slujbe la mare distanță de casă.
  • Într-o lume în care candidații circulă în căutare de oportunități, orașele și regiunile devin jucători esențiali în competiția pentru cei mai buni angajați: pe măsură ce tot mai multe metropole adoptă politici ingenioase de atragere a candidaților, agilitatea și branding-ul metropolelor par a fi diferențiatori mai importanți decât mărimea
  • Numărul redus de candidați cu abilități tehnice medii (muncitori calificați, specialiști) reprezintă un handicap pentru țările în curs de dezvoltare: lipsa lor continuă să se facă simțită în țări în curs de dezvoltare precum China, India și Africa de Sud.

Studiul GTCI acoperă 83,8% din populația lumii și 96,2 din Produsul Intern Brut mondial.

Studiul complet Global Talent Competitiveness Index poate fi găsit la această adresă: http://adec.co/GTCIreport2015

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…