Acasa Management „Antrenorul” care dezvoltă potențialul colegilor săi

„Antrenorul” care dezvoltă potențialul colegilor săi

10 min citire
0
0
686

de Constantin Pescaru

Într-o lume în continuă schimbare, trebuie să înveți continuu. Constantin Bălan – Director Adjunct Training, Direcția Resurse Umane, Alpha Bank – își ajută colegii să se dezvolte din punct de vedere profesional prin dezvoltarea potențialului uman.

Și-a început parcursul în companie cu dezvoltarea funcțiunii de training într-un moment în care banca își dezvolta rapid partea de retail, anume rețeaua de unități. A coordonat partea de training în trei mari proiecte de schimbare și îmbunătățire a aplicației core-banking. De asemenea, a format o echipă de training din care fac parte oameni pe care îi apreciază din punct de vedere profesional și personal. Nu în ultimul rând, a trecut și printre câteva crize ale sistemului. Din toate aceste experiențe a învățat foarte multe, în special despre ce înseamnă businessul bancar, legislația din domeniu și multe alte lucruri interesante.

Mai mult, a obținut experiență în lucrul în cadrul unor proiecte importante, cu bugete și ambiții mari. Dar care e fost cea mai importantă lecție pe care a învățat-o Constantin Bălan până acum? Aceea că oamenii sunt cu adevărat cel mai important bun al unei companii: „Colegii mei din Alpha Bank formează o superechipă dedicată clientului“. Tot aici, el și-a descoperit înclinația către psihologia aplicată și s-a certificat în coaching la nivelul de Master Practitioner în sistemul NLP. De asemenea, de-a lungul timpului, a implementat împreună cu colegii săi două aplicații de e-Learning, specializându-se și în acest domeniu.

interviu-constantin-balan„Lecțiile importante au venit în momentele grele sau în cele inedite și câteva din ele sunt: totul este posibil dacă îți setezi bine obiectivele și ai alături de tine o echipă de oameni extraordinari, abilitățile de vânzări și cele de project management sunt esențiale în zilele noastre, un pic de smerenie te ajută să îți păstrezi picioarele pe pământ și să te recentrezi pe valorile tale mai ales când știi că întotdeauna ai de învățat ceva nou“, mărturisește Constantin Bălan.

Pune umărul la dezvoltarea colegilor din Alpha Bank

La Alpha Bank, în rolul actual de Director Adjunct Training, din cadrul Direcției de Resurse Umane, Constantin Bălan își ajută colegii – și, implicit, organizația – să-și atingă obiectivele prin dezvoltarea potențialului uman: „Eu și echipa mea urmărim întotdeauna un set de obiective pe care dorim să le atingem în activitatea noastră, dintre care amintesc: contribuția instruirii la creșterea productivității și a profitului băncii, un bun raport investiție/rezultat în bugetarea și organizarea instruirii, dezvoltarea sistemelor digitale și automatizarea proceselor în training, livrarea unui conținut de calitate și atractiv, formarea trainerilor interni pe diferite specializări bancare, respectarea cerințelor reglementatorilor specifici activității bancare“. Cheia este să comunici deschis cu oamenii, dar la fel de important este și să comunici la timp și să-i antrenezi în funcție de capabilitățile fiecăruia: „Eu sunt alergător de maratoane și de aici am învățat ceva esențial: totul este o chestiune de antrenament, răbdare și perseverență – dacă reușești să îți menții un nivel adecvat de energie și motivare“, explică Constantin Bălan. El spune că experiența sa în coaching îl ajută să-și antreneze colegii și să „pună umărul“ la dezvoltarea lor. „Consider că este foarte important să te porți ca un antrenor cu ei, și asta se vede în rezultate, dar și în stabilitate.

În echipa mea, fiecare este specializat pe ceva, în funcție de experiență și înclinațiile lui naturale. Împărțim sarcinile recurente între noi și abordăm restul cerințelor ca pe proiecte. Am o echipă destul de stabilă și de matură, în așa fel încât fiecare poată să facă la un nivel bun de rezultate cam 70% din ceea ce face celălalt. Ne este ușor să vorbim între noi în termeni de KPI, rezultate concrete, resurse, planificare, prioritizare, organizare etc. Folosesc abordarea de tip Project Management, și asta a ajutat foarte mult la dezvoltarea colegilor mei“, adaugă Constantin Bălan.

Învățarea continuă e esențială într-o lume în continuă schimbare

Pentru a ne menține relevanți într-o lume în continuă schimbare, este foarte important să rămânem deschiși și curioși pentru a învăța și a ne adapta rapid fără să avem un consum foarte mare de energie.

„Acum 20 de ani, la un curs de Managementul Schimbării cu un foarte bun profesionist din Canada am reținut următoarea declarație: Cel care nu înțelege că lumea este într-o schimbare constantă și că trebuie să se reinventeze tot timpul, nu va fi parte din schimbare, ci va fi consumat de ea. La început nu prea vedeam clar ce înseamnă asta, dar am simțit pe pielea mea ce înseamnă să faci parte din schimbare și câtă energie am consumat atunci când a trebuit să prind schimbarea din urmă. Învățarea continuă este – sau ar trebui să fie – una din abilitățile esențiale ale omului modern, numai așa ne putem menține relevanți în contextul lumii actuale. Este bine să ne antrenăm acest obicei“, punctează Constantin Bălan.

constantin-balan


Coperta HR Manager nr 65Acest material a apărut în

revista HR Manager cu numărul 65,

ediția iulie-septembrie 2020.

Pentru abonare click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…