Acasa Agenda HR Angajează un robot și plătește-l cu ora

Angajează un robot și plătește-l cu ora

7 min citire
0
0
426

Ce ar fi dacă ați putea plăti pentru automatizarea unei activități la fel cât plătiți pentru un angajat temporar? Cu alte cuvinte să plătiți doar pentru orele lucrate efectiv, fără costuri inițiale sau cheltuieli de capital?

Avantajele automatizării

În lumea noastră competitivă, fiecare producător vrea să crească producția și calitatea produselor, în același timp cu îmbunătățirea eficienței. Automatizarea poate face toate aceste lucruri, însă multe afaceri – în special IMM-urile – nu sunt atente la aceste oportunități.

Există tot felul de motive pentru acest lucru, inclusiv teama de a depăși bugetul alocat, teamă care de multe ori este mai mare decât frica de a rămâne în urmă. Există, de asemenea, o opinie larg răspândită că introducerea automatizării poate fi costisitoare – personalul suplimentar trebuie angajat sau instruit, iar proiectarea și implementarea unui sistem adecvat de automatizare poate fi atât dificilă, cât și costisitoare. Toate aceste bariere pot împiedica companiile să facă pasul crucial către automatizare.

Roboții, muncitori temporari

Hirebotics este o firmă americană care îi ajută pe antreprenori să elimine aceste bariere prin oferirea de soluții de la inventatorul coboților, Universal Robots. Această companie oferă o suită de roboți standardizați, configurați pentru o gamă largă de aplicații, cum ar fi testarea mașinilor, prelucrarea foilor metalice, ambalarea și asamblarea, printr-o abordare modulară proiectată pentru a se asigura că roboții sunt puși la treabă rapid și în mod eficient. Clientul plătește pur și simplu pentru robot ca și cum ar fi un alt angajat – doar orele lucrate!

Soluția cobot – lucrător, disponibilă și în România

Cobotware este o tânără firmă românească specializată în robotică industrială care își propune să devină partenerul nr. 1 al integratorilor și firmelor care vor să folosească roboți colaborativi și să transforme forța de muncă. De la studiile inițiale ale aplicației, realizarea conceptelor, logică de funcționare, programare, până la siguranța în utilizare și întreținere, Cobotware oferă suport companiilor din România în tot procesul de integrare a roboților colaborativi.

Roboții colaborativi, numiți și coboți, nu înlocuiesc muncitorii, ci ”lucrează” împreună cu aceștia. Exploatarea lor este ușoară și sigură, nefiind nevoie de cuști de metal pentru protecția muncitorilor.

Managerii din România se pregătesc de robotizare

Managerii și antreprenorii se bazează tot mai mult pe soluțiile de automatizare și robotizare pentru a crește producția și a scădea costurile, în condițiile în care angajații potriviți se găsesc din ce în ce mai greu. Astfel, potrivit studiului ”Automatizarea în companiile românești”, realizat de compania iVox pentru Universal Robots, liderul de piață în domeniul coboților, 34,7% dintre respondenți au declarat că intenționează să achiziționeze, în următoarele 12 luni, noi soluții de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează. Motivele principale care stau la baza dorinței de a implementa o soluție de automatizare sunt nevoia de a reduce costurile (54%) și creșterea producției (44%), însă 54,5% dintre respondenți consideră că ar avea nevoie de ajutor din partea specialiștilor.

În privința obstacolelor pe care le văd în calea automatizării / robotizării activităților din companie, 66,7% din respondenți au indicat costul soluției, 46% au indicat implementarea dificilă și 40% – lipsa flexibilității.

Universal Robots a fost înființată în 2005. Intenția declarată încă de la început a firmei a fost să faciliteze accesul tuturor companiilor la tehnologie prin dezvoltarea de roboți industriali adaptabili, de dimensiuni reduse, ușor de utilizat, cu costuri accesibile și care garantează siguranță în exploatare. De la lansarea primului său robot colaborativ, în 2008, compania a înregistrat o dezvoltare semnificativă, produsele sale fiind vândute în peste 50 de țări din întreaga lume.

Comentarii

  • Salută-l pe noul tău coleg, Cobotul

    Sectorul industrial din România ar putea irosi un potențial uriaș de dezvoltare dacă produ…
Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Costul ascuns din departamentul de HR: lipsa de disciplină în dosarele de personal

Digitalizarea dosarelor de personal este o tendință care va deveni normă în următorii 1-2 …