Acasa Agenda HR Angajații români, din ce în ce mai stresați

Angajații români, din ce în ce mai stresați

3 min citire
0
0
426

Potrivit studiilor recente, majoritatea angajaţilor din România sunt stresaţi și/sau suferă de stări de epuizare sau oboseală.

De câțiva ani încoace se vorbește atât de des despre ,,stres” încât acesta a devenit, practic, un concept banal, iar riscurile extrem de grave pe care le presupune tind să fie trecute cu vederea.

Studiul ,,Stres național”, realizat de Dynamic HR, vine să confirme acest lucru. Realizat pe un eşantion cu vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani, format din angajaţi care își desfăşoară activitatea în poziţii de management şi non-management, din toate domeniile de activitate, studiul arată că nivelul stresului în rândul românilor este unul crescut, peste 80% din populație manifestând simptome. Un procent îngrijorător se poate observa în sfera stresului emoțional, care atinge un nivel accentuat la aproape 11% din populație.

Comparativ, în funcție de gen, studiul a arătat că femeile experimentează un nivel mai ridicat al stresului decât bărbații, în special în privința stresului social. De asemenea, cei mai tineri dintre români, cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani (generațiile Y și partea activă de pe piața muncii din Z) sunt mai stresaţi decât cei care se încadrează în alte categorii de vârstă. Totuși, persoanele de peste 55 ani au niveluri mai crescute decât toate celelalte grupe de vârstă în ceea ce privește nivelul stresului emoțional (stres moderat de 82,40%).
În funcție de poziția ocupată în cadrul companiei, studiul a revelat mici diferențe în ceea ce privește simptomatica, persoanele de pe pozițiile non-manageriale tinzând să aibă manifestări fizice, emoționale și sociale care le perturbă starea de echilibru mai des decât cele care ocupă o poziție managerială.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

De ce interviuri și teste psihologice în recrutare. A fi sau a nu fi candidatul potrivit

de Ana Slătineanu Psihologia nu mai reprezintă un subiect tabu în societate, iar acum (în …