de ALINA RADULESCU
Va impartaseam in articolul precedent un model de management al schimbarii prin care am implementat transformarea culturala a unei companii romanesti cu traditie de 90 de ani. De aceasta data vreau sa va prezint o metoda de sustinere pe care am folosit-o in etapa de schimbare din modelul Kurt Lewin – Improspatarea resurselor umane si crearea unei „pepiniere” de manageri bine pregatiti si perfect adaptati companiei Scandia Food.
Povestea noastra a inceput la finalul anului 2010 cand am lansat campania de promovare pentru programul „Management Trainee” first edition! In aceasta prima editie, Scandia Food a oferit opt pozitii de Management Trainee, in opt arii strategice ale companiei noastre: Marketing, Vanzari (intern), Vanzari (export), Operatiuni (Achizitii), R&D, Productie, Financiar, Resurse Umane si Strategic Planning. Pe cei mai buni dintre colegii alesi i-am invitat sa urmeze programul nostru de dezvoltare și construire a carierei in management, in cinci dintre ariile strategice ale companiei noastre. Prima noastra echipa de trainee managers a finalizat programul in data de 31.12.2012.
Obiectivele urmarite in acest program au fost:
- Construirea unor sisteme stabile de atragere, integrare si dezvoltare a absolventilor fara experienta in departamentele cheie ale companiei;
- Facilitarea schimbarilor in companie prin atragerea unor resurse umane cu potential deosebit de dezvolare, bine pregatite din punct de vedere teoretic;
- Pregatirea esalonului II de middle management;
- Dezvolarea abilitatilor de mentoring si formare a resurselor umane la actualii manageri;
Un element cheie din acest program de sprijin al schimbarii culturale a fost dezvoltarea unor proiecte specifice pentru trainee managers in care acestia au avut rolul de project manager. Tinerelor talente, in general, le plac provocarile mari si sunt demotivati daca sunt angrenati doar in operational. De aceea i-am provocat sa dezvolte un proiect pornind de la experienta lor in Scandia Food pentru a stimula munca in echipa, initiativa, creativitatea, inovarea si competentele manageriale. Am considerat importanta pentru dezvoltarea si validarea potentialului de lider implicarea lor in business prin proiecte pe care sa le conduca singuri.
La finalul programului, participantii au ocupat pozitii de specialisti, cu preluarea unor roluri si responsabilitati corespunzatoare. Acum continua dezvoltarea post program cu un plan de cariera construit impreuna cu mentorii lor. In acest fel ne asiguram ca in 12-18 luni vor putea prelua pozitia de middle management targetata.
Management trainee in cifre:
- 63 de proiecte Scandia Food in care participantii s-au implicat ca team members (proiecte cross-functionale, intradepartamentale – organizare de evenimente corporate, targuri, team-building-uri etc);
- 12 proiecte in care au avut rolul de project manager (trei au fost impuse prin cerintele programului);
- 54 de initiative cu valoare adaugata implementate (au vizat eficienta operationala a proceselor, procedurilor si optimizarii costurilor);
- Participarea la 2.051 de ore de training;
- 115 de ore de training pe care le-au livrat colegilor nostri;
- 1.650 de ore de mentoring (oferite intern de catre mentori si alti reprezentanti ai echipei noastre de management).
Experientele Trainee Managers
- Cristina Neamtu – Trainee Manager departament „Achizitii”:
„Management Trainee – Scandia Food” inseamna pentru mine doua lucruri esentiale: oportunitate si provocare. Oportunitate pentru ca prin acest program, Scandia Food imi ofera sansa de a ma dezvolta profesional rapid si intens, iar provocarea cea mare este sa te integrezi, sa te lovesti de greutati, dar sa nu te dai batut si in final sa constientizezi ca ai atins obiectivele programului, desi acesta a fost doar inceputul drumului …
Management Trainee este ca un tren care opreste poate o singura data in gara vietii noastre si fiecare tanar talentat si entuziast este dator sa incerce sa-si castige locul in aceasta calatorie!!!
- Denisa Bernevig – Trainee Manager departament „Vanzari I.K.A.”:
Proiectul „Management Trainee” Scandia Food a fost pentru mine o experienta de invatare extraordinara, in care am putut sa imi gasesc parcursul profesional in domeniul pe care mi l-am ales, mai exact vanzarile, sa descopar alte arii prin diferite proiecte cross-functionale la care am participat, precum si sa pot dezvolta noi activitati si procese.
- Cristian Savin – Trainee Manager departament „Vanzari Export”:
Programul „Management Trainee” Scandia Food reprezinta cea mai buna alegere pentru fiecare tanar, un drum presarat cu multe experiente si provocari, menite sa creeze din tine managerul de maine.
- Gabriela Movila – Trainee Manager departament „Financiar”:
Visul meu a fost sa iau parte la un program de management trainee si iata ca Scandia Food mi-a oferit aceasta sansa minunata in urma cu un an jumate. Ce a inseamnat acest program pentru mine? E mult mai mult decat un simplu job, e un program de invatare continua ce iti ofera o vedere 360 de grade asupra business-ului, de la operationalul zilnic pana la obiectivele si strategia companiei. Presupune implicare in proiecte intra si interdepartamentale, activitati diverse, provocari numeroase, dezvoltarea competentelor de management, respectiv de project management…..e o « rampa de lansare » spre o cariera de Manager. Sunt mandra sa fac parte din prima generatie de trainee din Scandia Food si consider ca am reusit sa evoluez si sa ma dezvolt intr-un mod foarte frumos.
- Maria Oancea – Trainee Manager departament „ResurseUmane & Strategic Planning”:
Un prim pas ideal pe calea leadership-ului. Am avut ocazia sa accesez o serie de proiecte in cadrul departamentului de Resurse Umane si in cel de Planificare Strategica, dezvoltandu-mi competente de manager de proiect si parcurgand stagii de dezvoltare personalizate, in concordanta cu obiectivele mele de cariera. Aceasta oportunitate se potriveste celor care aleg ceea ce vor sa fie si nu celor care sunt doar in asteptarea lucrurilor.
Alina Radulescu, HR Director, Scandia Food