Acasa Agenda HR INS: Creştere economică peste estimări în primul trimestru

INS: Creştere economică peste estimări în primul trimestru

3 min citire
0
0
473

Economia a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată estimările publicate astăzi de INS.

Astfel, în date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 5,6% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, după un avans de 5% în trimestrul IV din 2016, de 4,5% în trimestrul III şi de 5,7% în al doilea trimestru al anului trecut.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008, în timp ce în 2015, economia românească a avansat cu 3,9%. Pe de altă parte, pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.

Trimestrul I din 2017 a fost al şaptelea trimestru la rând de creştere economică, mai arată seriile INS. Institutul Național de Statistică nu a publicat și detalii privind evoluţia sectoarelor economice, dar acestea urmează să fie prezentate la începutul lunii iunie.

Economia românească a primit mai mulţi stimuli din partea guvernului în ultimii doi ani. Ne referim aici – în primul rând – la majorarea semnificativă a salariilor bugetarilor şi a salariului minim pe economie. Pe partea fiscală, Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, şi la 19%, de la 1 ianuarie 2017. De asemenea, impozitul pe dividende şi mai multe categorii de accize au fost micşorate în 2016, iar de la începutul acestui an a fost eliminată supraacciza pe carburanţi. Aceste măsuri au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste două ori mai mare faţă de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanţei comerciale. (Sursa: news.ro)

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Adina Mărculescu: “Lecția pe care am învățat-o a fost importanța anticipării schimbărilor și a pregătirii pentru situații neprevăzute”

Continental Hotels, unul dintre cele mai cunoscute lanțuri hoteliere din România, reprezin…