de ROXANA MAXIM
Dupa discutii interguvernamentale care mai de care mai explozive, dupa greve si miting-uri in mai multe tari europene, dupa decizii nationale nepopulare, dupa imprumuturi mai mult sau mai putin generoase…piata muncii inca sufera. Am picat in capcana austeritatii, striga Organizatia Internationala a Muncii.
Daca ne uitam pe statisticile locale, Romania pare ca se tine departe de criza somajului din alte state vecine, pozitionandu-se sub media europeana de 10,5%, ceea ce pentru unii reprezinta o sursa de optimism. Concret, in perioada septembrie 2011 – septembrie 2012 cea mai ridicata valoare a somajului BIM (conform standardelor Biroului International al Muncii –n.r) a fost de 7,7%, rata inregistrata in septembrie 2011 si mai 2012.
Din pacate insa, ca si in alte domenii, statisticile nu reflecta realitatea din piata, mai ales daca ne raportam la „angajarile la negru” si la diferenta dintre metodologiile de calcul. De exemplu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are un sistem de calcul diferit de cel al Institutul National de Statistica.
Dincolo de aceste cifre confuze, pe care le vom explica mai jos, Romania, prin apartenenta la Uniunea Europeana, nu este straina de efectele masurilor de austeritate implementate atat la nivel de Uniune, cat si la nivel national, ceea ce inseamna ca semnalele transmise de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) au un oarecare ecou si la noi.
Un semnal de alarma pentru toti
Criza economica a insemnat pentru multe state adoptarea unor masuri de austeritate, masuri care aveau menirea de a redresa lucrurile, astfel incat sa trecem peste acest impas social, economic si politic. Guvernele europene, si nu numai, au cautat metode de a linisti pietele financiare, de a reduce deficitele, de a evita alte falimente rasunatoare, de a frana creditarea.
„Din 2010, si in pofida declaratiilor pro-angajabilitate formulate in sedintele succesive ale G20 si ale altor forumuri globale, strategia si-a schimbat directia de la crearea de noi locuri de munca la reducerea cu orice pret a deficitelor fiscale”, noteaza Raymond Torres, Directorul International Institute for Labour Studies, in raportul World of Work Report 2012, dezvoltat de OIM.
Acest raport atrage atentia asupra efectului advers al masurilor de austeritate, autorii avertizand guvernele ca au cazut in capcana austeritatii si ca actiunile si reformele adoptate nu au facut altceva decat sa inhibe piata muncii.
„In tarile care au preferat, in mare masura, austeritatea si liberalizarea, in special cele din Europa de Sud, cresterea economica si cea a angajarilor a continuat sa se deterioreze (…) Motivele pentru care s-a intamplat acest lucru consta in faptul ca aceste politici nu au avut si nu au capacitatea de a stimula investitiile private (…) De fapt, austeritatea a dus la o infranare a cresterii economice, a crescut volatilitatea si a inrautatit balantele bancilor, provocand contractia creditelor, reducerea investitiilor si implicit pierderea locurilor de munca”, se precizeaza in raportul OIM.
Raymond Torres, unul dintre autorii raportului, atrage atentia ca situatia ocuparii fortei de munca se deterioreaza in Europa si intarzie sa se imbunatateasca in alte regiuni.
„Este putin probabil ca economia mondiala sa creasca suficient de repede in urmatorii doi ani pentru a reduce deficitul de locuri de munca si a crea in acelasi timp loc pentru cei 80 de milioane de oameni care urmeaza sa intre pe piata muncii in aceasta perioada. Situatia este ingrijoratoare mai ales in Europa, unde rata somajului a crescut in aproape doua treimi din state incepand cu 2010”, a mentionat Directorul International Institute for Labour Studies.
O radiografie fiscal-juridica
Pornind de la avertismentele formulate de OIM, ne-am intrebat cum arata de fapt, din punct de vedere fiscal si juridic, piata muncii din Romania si care sunt zonele in care mai avem de lucrat pentru o stimula angajabilitatea.
A. Aspectele economice
Raymond Torres noteaza in „World of Work Report 2012” ca incetinirea angajarilor nu este normala si ca in patru ani de criza, dezechilibrele de pe piata muncii au devenit mai structurale si, prin urmare, mai greu de eradicat.
„Deficitul de locuri de munca merge mana in mana cu deficitul investitiilor – un alt semn al faptului ca am intrat intr-o noua faza a crizei. Sumele neinvestite din conturile marilor firme a atins cote fara precedent, iar in economiile dezvoltate firmele mici au in continuare probleme in accesarea creditelor care le-ar permite sa investeasca si sa creeze locuri de munca”, puncteaza Torres.
Probleme si solutii fiscale
Privind piata muncii din Romania din punct de vedere fiscal, Suzana Dobre, Executive Director Expert Forum si Senior Program Officer Romanian American Foundation, identifica trei probleme principale:
1. Distributia poverei fiscale generale. Firmele si persoanele care functioneaza legal, respecta regulile, platesc taxele si sunt astfel puternic impovarate, in timp ce pentru altii este tolerata evaziunea fiscala in varii feluri sau beneficiaza de scutiri nejustificate economic sau social. Eliminarea scutirilor nejustificate si o mai buna colectare a taxelor ar trebui sa fie o prioritate pentru orice guvern…
Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 24, noiembrie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager.