
Nora Dobre (Temenos), Mugur Tolici (Banca Națională a României), Simona Podgoreanu (KPMG) și Cristian Popescu (KPMG) sunt liderii din HR care au revenit în sala de clasă pentru a pregăti viitoarea generație de specialiști. Datorită lor, studenții au ocazia să învețe de la practicieni principiile de bază în HR, cu studii de caz din companii din România și adecvate vremurilor noastre.
Astăzi vorbim cu și despre Cristian Popescu
Cristian Popescu este Director de Resurse Umane la PRO TV și are o experiență vastă în gestionarea talentului, dezvoltarea organizațională și strategii HR. Pe lângă rolul său executiv, este și lector universitar la Universitatea București, unde predă cursuri de Consultanță organizațională în cadrul programului de masterat în Sănătate Organizațională și Performanța Resursei Umane. Prin activitatea sa, îmbină expertiza practică cu viziunea academică, contribuind la formarea noii generații de profesioniști HR din România.
Cristian Popescu a pășit în mediul academic la invitația unui cadru didactic, cu care colabora în domeniul evaluărilor psihometrice utilizate în recrutare și dezvoltarea angajaților. În acel moment, se lansa un nou program de master la Universitatea București, iar organizatorii au dorit să includă o perspectivă practică, complementară teoriei. A văzut această invitație ca pe o oportunitate de a sprijini un domeniu esențial – educația – pe care îl consideră fundamental pentru progresul societății. Astfel, a creat un curs și a început să predea.
CITEȘTE ȘI: Mugur Tolici: Educația este un bun exercițiu de „fitness” mental
Cea mai mare satisfacție a sa este să vadă că studenții își însușesc cunoștințele într-un mod aplicabil. Momentele în care, în cadrul discuțiilor sau proiectelor, observă că aceștia folosesc corect conceptele predate sunt definitorii pentru motivația sa.
Mai mult, primirea de feedback din partea studenților la finalul unui semestru este o sursă de bucurie. Nu consideră acest lucru ca pe un gest automat, ci ca pe o apreciere autentică a valorii adăugate prin cursurile sale.
Crede că sunt tot mai multe exemple de succes de organizații care reușesc să creeze parteneriate de succes cu instituții de învățământ la diferite niveluri. Pro TV, de exemplu, colaborează cu o universitate pentru a crea un program de master, care îmbină teoria cu practica și reunește profesioniști din industrie cu cadre didactice deschise la inovație.
Cristian Popescu privește cu optimism viitorul HR-ului din România. Standardele din industrie sunt în continuă creștere, iar profesioniștii HR sunt din ce în ce mai bine pregătiți. Există numeroase organizații de succes care creează specialiști valoroși, iar aceștia, prin schimbarea locului de muncă, duc mai departe bune practici și know-how. În plus, creșterea programelor de dezvoltare profesională indică un interes tot mai mare pentru perfecționare.
CITEȘTE ȘI: Liderii din HR care formează viitorii specialiști în resurse umane
În viziunea sa, viitorii profesioniști HR trebuie să fie pregătiți să îmbine tehnologia cu abilitățile interpersonale, să înțeleagă strategia de business și să fie capabili să influențeze organizațiile în care activează.
Așadar, cea mai importantă abilitate pe care încearcă să o dezvolte la studenți este gândirea critică. Într-o lume în care informațiile sunt accesibile instant, adevărata valoare nu constă doar în acumularea de cunoștințe, ci în capacitatea de a analiza, sintetiza și structura informațiile.
„Mai important decât memorarea teoriilor este învățarea modului corect de a aborda un proiect, de a gestiona un conflict sau de a implementa o schimbare”, susține Cristian Popescu.
CITEȘTE ȘI: Simona Podgoreanu: Predatul modelează nu doar cariere, ci și mentalități
Interesul studenților față de ariile HR variază, dar cele mai captivante subiecte sunt cele cu un puternic factor uman: recrutarea, trainingul, motivația, managementul schimbării și utilizarea AI în HR. Discuțiile devin cele mai intense atunci când nu există un răspuns clar despre ce este „corect” sau „greșit”, ci mai multe perspective care trebuie analizate.
O concepție greșită frecvent întâlnită este aceea că HR-ul este un domeniu destinat celor care „vor să lucreze cu oamenii”, fără să înțeleagă dimensiunea strategică a acestuia. Cristian Popescu punctează că HR-ul trebuie să fie bine ancorat în business, iar o atitudine proactivă este esențială. Așa că își încurajează studenții să fie cei care se implică activ, care își asumă responsabilitatea pentru propria carieră și care înțeleg că succesul nu vine doar din așteptarea oportunităților, ci din crearea acestora.
*Acest material a fost publicat în ediția cu nr. 80 a Revistei HR Manager.
Aici puteți vedea un preview al revistei.
Fiți la curent cu noutățile din HR!
Foto: ID 363670192 © Dimitar Gorgev | Dreamstime.com