Acasa Planeta HR HR Tools Integrarea lingvistica si culturala a expatilor

Integrarea lingvistica si culturala a expatilor

11 min citire
0
0
539

deMIHAI LAURENTIU GANJ

Cu toate ca dialogul in limba engleza este intrinsec multinationalelor din Romania, facilitand printre altele schimbul de informatii intre expati si angajatii locali, acesta nu este suficient atunci cand un expat preia un mandat pe termen lung – cunoasterea limbii romane il poate aduce mai aproape de subordonatii sai, demonstrand dedicare si respect fata de acestia.

Integrarea unui manager strain in mediul de lucru din Romania se realizeaza in mod natural si usor prin doua metode structurate: un atelier cross-cultural, care poate sa dureze intre doua ore si doua zile, si/sau un curs de limba romana, care in sine este tot un fel de atelier cross-cultural intrucat dincolo de vocabular, expresii, gramatica, exercitii de comunicare si simulari de conversatii (la birou, la telefon, in taxi, la restaurant, cu proprietarul locuintei, in intalniri oficiale etc.) orice lectie de limba romana este si o ocazie pentru acel manager sa descopere alte aspecte ale modului de viata din Romania, aspecte care il pot ajuta sa-si incheie mandatul cu succes.

Cursul de limba romana
In alegerea unui astfel de curs pentru managerii straini, HR-ul trebuie sa tina cont, in primul rand, de capacitatea profesorilor de a construi un curs atractiv si motivant pentru respectivul participant. Din pacate, de multe ori am intalnit expati care acuzau faptul ca profesorii anteriori nu au reusit sa le predea limba noastra intr-o maniera mai atragatoare – sa studiezi o limba straina relativ grea (cum este limba romana, mai ales pentru expatii a caror limba nativa nu este de origine latina) intr-un mod fad, cu accent exagerat pe gramatica, poate fi mult prea plictisitor. Astfel ca degeaba expatul participa la curs, daca interesul sau a pierit dupa primele doua ore.

„Happy learners are effective learners” – este motto-ul care ghideaza profesorii International House in pregatirea si predarea unei lectii de limba romana. Cum reusim sa motivam un manager de top sa studieze limba noastra, cum construim o lectie care sa aiba efectul: „Super, cand e lectia urmatoare?”.

Raspunsul rezida in zeci de ore de training cu formatori din Marea Britanie, creatori de manuale publicate de Cambridge University Press – in aceste ore, profesorii nostri invata tehnici de predare folosite la ora actuala in cele mai eficiente cursuri de limbi straine din lume. Iar in completarea raspunsului vin materialele de curs – manualele si mai ales materialele auxiliare de predare (poze, obiecte reale, hand-outs etc) – care prin varietate si relevanta lor fata de tema lectiei, fata de profilul „elevului” (nationalitate, pozitie ierarhica, hobby-uri, stil de invatare, limbi straine cunoscute deja etc) si obiectivele sale de pregatire starnesc interesul si curiozitatea cursantului.

Caracteristicile generale ale unui curs de limba romana:

Lungimea unui modul de curs: 60 de ore;
Lungimea unei sesiuni de curs: 1h 30 min sau 2 ore;
Numar de sesiuni per saptamana: doua (in cazul cursurilor intensive putem avea si trei sesiuni, a cate doua ore pe zi);
Intervalul de timp aferent parcurgerii unui modul de curs: in functie de lungimea sesiunii de curs si a frecventei de desfasurare, un modul poate sa dureze intre doua saptamani si cinci luni.

Locul in care se desfasoara cursul: la sediul clientului sau la IH Executive Center din zona Tineretului;

Tipuri de curs: 1-to-1 sau grup (maximum 6 participanti); curs deschis (format din cursanti de acelasi nivel, dar din mai multe companii) sau inchis (format din cursanti de acelasi nivel, din aceeasi companie);

Certificare: La finalul cursului se elibereaza o diploma recunoscuta international, ce atesta nivelul la care se afla cursantul.

Atelierele Cross-Cultural
Cursurile Cross-Cultural au ca scop familiarizarea managerului strain cu valorile, atitudinile si comportamentele specifice romanilor, astfel incat interactiunea sa cu angajatii, clientii si partenerii romani sa capete cat mai mult sens. Cel mai scurt atelier este de doua ore, iar cel mai lung este de doua zile.

Atelierul de doua ore se concentreaza asupra urmatoarelor elemente:

  1. Definirea obiectivelor atelierului;
  2. Atitudini si valori:
  • Triunghiul cultural; Stereotipuri si generalizari; Exercitiu comparativ: tara mea de origine vs. Romania;

       3.  Comportamente:

  • Cele 4 tipuri de culturi; Cele 3 profiluri culturale; Comportamente specifice romanilor vs. comportamente specifice conationalilor managerului;

       4. Imbunatatirea perceptiei privind diferentele culturale:

  • Sistemul trans-cultural; Instrumentul RADAR;

       5. Comunicarea, din perspectiva romanilor:

  • Cum stabilesc romanii o relatie de afaceri; Atitudinea lor fata de timp; Cum iau deciziile si cum negociaza; Cum lucreaza in echipa;

       6. Plan de adaptare la mediul de viata romanesc: 7 lucruri de care trebuie sa imi amintesc; 5 lucruri pe care  
           trebuie  sa le fac;

Cadrul de mai sus a rezultat in urma a 12 ani de rulare a programului in Bucuresti si reflecta cel mai des solicitate directii de cunoastere si pregatire ale unui manager strain.

Atelierul de doua zile include continutul largit al atelierului de doua ore, plus urmatoarele teme:

  1. Traditii si obiceiuri romanesti, relevante pentru mediul de afaceri;
  2. Momentele esentiale din istoria Romaniei si a Bucurestiului;
  3. Trasaturi ale vietii politice: inainte de 1989 – dupa 1989;
  4. Sa ne cunoastem capitala: tur al Bucurestiului, cu vizite la Muzeul Satului, Palatul Parlamentului si Muzeul Cotroceni;
  5. Sa ne cunoastem bucataria: incursiune in gastronomia traditionala (cina la un restaurant romanesc, cu atmosfera interbelica);
  6. Romania turistica: statiuni si locuri de vizitat in tara noastra;
  7. Servicii utile legate de casa si de educatia copiilor;

Cursul se desfasoara fie la sediul clientului, fie la IH Executive Center; pentru variantele de o zi sau doua zile este prevazut un tur al orasului (1h 30 minute) si vizite in locatii de interes din Bucuresti (muzee, piete, restaurante etc.)

Metodologia cursului implica: problematizarea, reflectia, comparatia, jocurile de rol si studiile de caz. Discutiile au la baza experientele traite de fostii si actualii cursanti, precum si de trainerii expusi la pozitii de management in Romania si in strainatate, in medii culturale diverse. Manualul de curs este creat de Barry Tomalin, expert in cross-cultural training, de la International House din Londra, si are la baza peste 30 de ani de cercetari si ateliere practice, livrate in birourile companiilor multinationale din Europa, Asia, Africa si America. Trainerul principal al acestui curs este Mihai Laurentiu Ganj.

Cursurile sunt livrate, de regula, pentru grupe formate din managerul strain si membrii familiei sale. Sunt rare cursurile formate din manageri straini din companii diferite, intrucat agendele lor nu se potrivesc.

 

Mihai Laurentiu Ganj
Managing Director, IH Bucharest

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in HR Tools

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…