Acasa Performance Cum să menții un echilibru sănătos între job și viața personală: 3 metode care funcționează

Cum să menții un echilibru sănătos între job și viața personală: 3 metode care funcționează

9 min citire
0
0
727
concediu

Atunci când ești și angajat și părinte, cele 24 de ore dintr-o zi par să nu fie suficiente. Menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională poate deveni, astfel, o adevărată provocare.

Totuși, printr-o abordare sănătoasă, poți obține un astfel de echilibru care să te ajute să împaci cele două lumi. Descoperă în cele ce urmează 3 aspecte pe care să le ai în vedere.

  1. Tratează serios concediul de odihnă cuvenit

Fie volumul de lucru este mai mare în perioadele propice pentru concediu, fie demisionează un coleg și se redistribuie sarcinile în cadrul departamentului… Parcă mereu se întâmplă câte ceva, nu-i așa? Indiferent cât de încărcat este programul tău, recomandat este să îți respecți dreptul de a te bucura de concediul de odihnă anual.

Dacă ești hotărât să acționezi pentru a-ți menține echilibrul între viața profesională și cea personală, atunci poți începe prin a stabili din timp perioadele în care îți vei lua concediu și să respecți planificarea. În acest mod, îți poți anunța superiorul din timp de perioada în care vei fi plecat și vei avea suficient timp la dispoziție să rezolvi sarcinile în curs.

De asemenea, în timp ce ești în concediu încearcă să te detașezi complet de job. Până la urmă, un concediu în care lucrezi nu se poate numi chiar concediu. Doar îți desfășori activitatea din altă parte decât de la birou sau de acasă. Lasă laptopul acasă, dezactivează notificările de e-mail de pe telefon și îndeamnă colegii să te contacteze doar în cazuri de urgență.

Chiar dacă nu pare mereu necesar, concediul de odihnă te poate ajuta să eviți oboseala și stresul cronic, care la rândul lor pot duce la apariția unor probleme de sănătate. Și, în astfel de situații, s-ar putea să fie nevoie să-ți iei concediu medical, care este un alt drept oferit prin lege angajaților. Potrivit legislației în vigoare, durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie nu poate depăşi 28 de zile calendaristice într-un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia.  

  1. Gestionează-ți eficient timpul petrecut la birou

Ca să te poți bucura de concediu fără să stai cu grija sarcinilor care te așteaptă la birou, învață să-ți gestionezi eficient timpul, astfel încât să nu rămâi în urmă cu task-urile și să te aglomerezi.

Pentru asta, poți începe fiecare zi de lucru cu o listă de sarcini prioritare. Identifică ce este mai important și urgent și începe cu acele sarcini. O astfel de prioritizare te va ajuta să te concentrezi pe ceea ce este cu adevărat important și să eviți pierderea timpului pe sarcini mai puțin relevante.

Există și tehnici de gestionare a timpului pe care le poți folosi. Una dintre cele mai populare și eficiente este considerată a fi tehnica Pomodoro care implică alocarea unui anumit interval de timp pentru soluționarea unor sarcini, urmat de câte o pauză. De exemplu, dacă ai de realizat un raport complex, poți să setezi prima perioadă de lucru de 45 de minute, urmată de 15 minute de pauză și tot așa, până îl finalizezi.

  1. Stabilește limite profesionale clare

Chiar dacă înveți să-ți gestionezi eficient timpul, volumul mare de muncă presupune, de cele mai multe ori, efectuarea de ore suplimentare. Și, bineînțeles, acestea pot interveni în echilibrul dintre viața personală și cea profesională. De aceea, este important să îți setezi ție, în primul rând, anumite limite pe care să le și respecți, și mai apoi să le comunici și celorlalți limitele pe care să le respecte și ei.

De exemplu, dacă obișnuiești să lucrezi de acasă, stabilește ca la ora 18.00 să închizi calculatorul, fără să-ți mai verifici e-mailurile pe telefon ulterior. Pornind de aici, le poți comunica și colegilor să nu te contacteze după acest interval de timp. Este important ca, oricât de multe ai avea de rezolvat la locul de muncă, să nu uiți de viața ta personală și, implicit, de sănătatea ta. Dacă volumul de muncă te suprasolicită timp îndelungat, discută cu superiorul tău pentru a găsi soluțiile potrivite.

În concluzie, prin aplicarea metodelor discutate în acest articol – tratarea într-un mod serios a concediului de odihnă, gestionarea eficientă a timpului petrecut la birou și stabilirea limitelor profesionale clare – îți poți construi un stil de viață sănătos care să te ajute să fii performant la job, în timp ce te bucuri și de timpul petrecut cu tine însuți și alături de cei dragi.

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

CIO Council – Conferința anuală a Directorilor de IT din România, ediția a 12-a: The AI Digital World. Reimagine the Future of Business

În data de 9 octombrie 2024, Palatul Băncii Naționale a României din București a fost gazd…