Acasa Legal 2 aprilie: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

2 aprilie: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

10 min citire
0
0
3,590
2 aprilie


2 aprilie este recunoscută internațional ca Ziua de Conștientizare a Autismului, un moment dedicat sensibilizării publicului la provocările cu care se confruntă persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) și familiile acestora. Ziua urmărește să îmbunătățească înțelegerea și acceptarea persoanelor cu autism și să promoveze inițiative și politici care să susțină cercetarea și educația în acest domeniu. Este o oportunitate de a celebra unicitatea fiecărei persoane cu TSA și de a lupta împotriva stigmatului și discriminării.

În România, precum și în multe alte țări, persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) se pot confrunta cu bariere semnificative în ceea ce privește angajarea. Acestea includ prejudecăți, lipsa de înțelegere a autismului și insuficiența programelor de integrare profesională. Cu toate acestea, există eforturi din partea organizațiilor neguvernamentale și a unor inițiative private pentru a spori integrarea persoanelor cu TSA în piața muncii.

Legislația românească prevede cote obligatorii pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv cele cu TSA, în companii cu mai mult de 50 de angajați. În ciuda acestor reglementări, aplicarea lor nu este întotdeauna eficientă, iar sprijinul pentru angajatori și angajați poate varia.

Totuși, există exemple pozitive de companii și organizații care au dezvoltat programe dedicate pentru a sprijini angajarea persoanelor cu autism. Acestea includ pregătirea vocațională, ateliere de lucru adaptate și asistență în procesul de angajare și post-angajare.

Creșterea conștientizării și îmbunătățirea legislației pot contribui la îmbunătățirea șanselor la angajare pentru persoanele cu TSA în România. Este important să se continue educarea angajatorilor despre cum să creeze un mediu de lucru inclusiv și să se investească în resurse care să faciliteze tranziția la locul de muncă pentru persoanele cu autism.

Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, vă invită cu căldură să participați la evenimentul „Not Invisible” / „Nu sunt invizibil” – dedicat celor peste 45.000 de persoane neurodivergente din România și familiilor lor, organizat cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Autismului în întreaga lume.

Evenimentul va avea loc în data de 2 aprilie, la Biblioteca Națională a României, situată pe Bulevardul Unirii nr. 22, București, începând cu ora 10:00, HELP Autism stabilind astfel un hub al vizibilității pentru persoanele cu autism în care vizitatorii sunt așteptați pe parcursul întregii zile.

Sesiunea Help HIRE – Pot Singur Să Am Un JOB este dedicată șansei de angajare a persoanelor cu autism. Într-un dialog interactiv despre șansele la angajare ale persoanelor cu autism, moderat de Andra Pintecan (fondator Școala de HR), pornim de la câteva întrebări esențiale: câte șanse la o viață independentă oferim adulților cu autism în căutarea unui loc de muncă? Care sunt rolurile reprezentanților mediului privat, dar și public, care se pot transforma în agenți de schimbare? Ce-și doresc tinerii cu autism? La dezbatere vor fi prezenți Daniela Bololoi – președinte HELP Autism, inițiator al direcției Help HIRE, Mărguța-Cristiana Căpitanu – HR Manager Operations eMAG, Florin Goganau – Director After Sales eMAG, și Robert Cristescu, un tânăr cu autism angajat la Yves Rocher România prin programul Help HIRE.

În cadrul sesiunii Ascultă-mă, sunt aici!, sunteți invitați să descoperiți poveștile captivante ale copiilor și tinerilor cu autism într-un cadru deosebit. La Biblioteca Vie – un cadru de incluziune și diversitate, participanții vor avea ocazia să descopere poveștile inspiraționale ale persoanelor cu autism, printre care și doi tineri angajați în companii cu renume. Aflați cum determinarea și abilitățile lor au fost apreciate într-un mediu profesional, oferind astfel un exemplu viu de integrare și susținere a comunității minților diverse.

În cadrul conferinței de presă, se va lansa și Angajamentul pentru Autism – un document de poziție (pledge) pe care candidații la toate alegerile de anul acesta sunt invitați să-l semneze, un gest care să dea încredere și speranță părinților să viseze la o Românie în care familiile copiilor cu minți diverse sunt îmbrățișate cu inima deschisă.

Începând cu ora 19:00 se va desfășura Noaptea Albastră a Autismului. Clădiri simbol vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, România alăturându-se astfel mișcării internaționale Light It Blue.

În România trăiesc aproximativ 45.000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticați 2.000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adulții cu autism cu diagnostic din România au un job. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, aceștia sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. Este un efect în lanț deoarece statisticile arată că în România 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși are vârsta potrivită. Pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, aceștia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.

În speranța că vă vom avea alături de noi la această ediție care marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, vă rugăm să confirmați prezența pe adresa petra.telebus@helpautism.ro sau la telefon 0757 732 496.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Legal

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…