Inteligența Artificială Generativă poate deschide noi orizonturi pentru creativitate și inovație. Prin utilizarea sa într-un mod isteț și etic, angajații pot beneficia de oportunități de a genera și a explora idei noi și valoroase, care pot duce la produse și servicii mai bune pentru toți. GenAI are potențialul de a spori creativitatea angajaților – ajutându-i să genereze și să identifice idei noi și inovatoare – și de a îmbunătăți calitatea ideilor brute.
Iată cinci moduri în care poate face acest lucru:
1. Promovează gândirea divergentă Inteligența Artificială Generativă poate susține gândirea divergentă prin realizarea de asocieri între concepte care aparent nu au nicio legătură unele cu altele și producerea de idei bazate pe acestea. De exemplu, un sistem de AI generativ poate combina cuvinte sau imagini, nesemnificative la prima vedere sau care nu sunt conectate într-un mod direct, pentru a genera titluri sau sloganuri captivante pentru o campanie de HR. Sau poate crea schițe ori prototipuri pentru produse noi, care să combine elemente din domenii diferite.
2. Provoacă ieșirea din tipare și ne ajută să scăpăm de prejudecăți În etapele incipiente ale dezvoltării unui produs nou, designurile atipice create de un sistem GenAI pot inspira angajații să gândească dincolo de preconcepțiile lor despre ce este posibil sau dorit când vine vorba despre crearea unui produs, atât din punct de vedere al formei, cât și al funcției. Această abordare poate duce la soluții pe care oamenii s-ar putea să nu le fi imaginat niciodată folosind o abordare tradițională, în care funcțiile sunt determinate mai întâi și forma este apoi proiectată pentru a le încorpora. Astfel, se pot depăși unele prejudecăți precum dependența excesivă de formele standard de design, lipsa capacității de a imagina un alt scop decât cel tradițional și efectul Einstellung, în care experiențele anterioare ale indivizilor îi împiedică să ia în considerare noi modalități de a rezolva probleme.
3. Asistă în evaluarea ideilor Uneltele GenAI pot stimula și în alte feluri inovația, inclusiv prin creșterea specificității ideilor și prin evaluarea lor. De exemplu, un sistem de Inteligență Artificială Generativă poate analiza un set de idei generate de angajați și poate oferi feedback cu privire la fezabilitatea, originalitatea sau valoarea lor. Sau poate propune modalități de a îmbunătăți sau a integra ideile pentru a crea soluții mai robuste și eficiente.
4. Sprijină rafinarea ideilor Da, astfel de tool-uri ne pot ajuta în ceea ce privește combinarea sau fuzionarea unui număr mare de idei pentru a produce altele mult mai bune. De exemplu, un sistem de AI generativ poate identifica temele comune sau complementare dintre ideile participanților și poate genera noi concepte care să le încorporeze pe toate sau pe cele mai relevante. Ori poate sugera modificări minore sau majore ale ideilor existente pentru a le face mai atractive sau mai deosebite.
5. Facilitează colaborarea Această tehnologie face co-crearea mult mai ușoară și mai puțin costisitoare. De exemplu, un sistem GenAI poate permite utilizatorilor să își exprime preferințele sau nevoile cu privire la un produs și să genereze variante personalizate care să le satisfacă. Sau poate crea o platformă în care angajații pot schimba idei sau feedback și pot contribui la îmbunătățirea produselor existente sau la crearea unor produse noi.
Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei HR Manager.
Pentru abonare, click aici.