Acasa Management Ecuația transformării: Oameni, Procese și Scop

Ecuația transformării: Oameni, Procese și Scop

14 min citire
0
0
2,253

Rolul unui lider în vremuri de transformare este unul crucial pentru succesul organizației și pentru binele angajaților.

Pe lângă autenticitate și înțelegere, cred că următoarele trei aspecte sunt extrem de importante în contextul schimbărilor:

1) O comunicare deschisă și sinceră: să spunem, într-un mod transparent, motivele schimbării, cu avantaje și dezavantaje, și, în același timp, să fim alături de colegi, să îi susținem.
2) Flexibilitatea: liderii trebuie să se adapteze atât la nevoile și cerințele companiei în noul context, cât și la nevoile angajaților, pentru a transmite echilibru și siguranță.
3) Învățarea continuă și dezvoltarea: să oferim îndrumare și mentorat pentru a-i ajuta pe colegi să se adapteze și să dobândească noi abilități.

Pe scurt, autenticitatea și empatia sunt esențiale în rolul unui lider în timpul schimbării, pentru a oferi echipei direcție, sprijin, înțelegere emoțională și siguranță psihologică și, totodată, pentru a echilibra obiectivele pe termen scurt cu o perspectivă pe termen lung. Această abordare poate crea mai multă implicare și adaptabilitate în cadrul organizației și îi poate pregăti pe colegii noștri pentru viitor.

Și totuși, cum creăm energia potrivită în organizație, cum păstrăm și accelerăm momentul când transformarea cere rapiditate?

Continental România a trecut, de-a lungul timpului, prin multe schimbări: de la tehnologii noi, competitori rapizi și agili, piață de muncă dinamică și până la stilul de lucru hibrid/remote, cu care trebuie să ținem pasul și să anticipăm următoarea mișcare sau să reacționăm rapid atunci când e nevoie. Reușim să ținem pasul cu toate schimbările și să-i motivăm pe colegi prin crearea unei culturi organizaționale orientate spre oameni și care se bazează pe aceste patru valori pe care le împărtășim: încredere, mentalitate de învingător, libertate și solidaritate.

Câteva exemple de proiecte și activități care au avut impact pozitiv în organizație și care au susținut nevoia noastră de transformare rapidă sunt: Agile Transformation, Leadership Mentoring and Coaching Program și Learning Months.

În Agile Transformation am avut diferite activități de-a lungul timpului și putem spune că este un subiect în continuă dezvoltare. Am început de la o abordare top-down, însă foarte repede am trecut la una complet opusă: bottom up. Ne bucurăm că avem mai mulți colegi în organizație pasionați de acest subiect, care sunt promotorii direcți și care cred în beneficiile unui mediu de lucru Agile.

Avem chiar și o comunitate internă, Agile Community of Practice, care se organizează singură, iar membrii ei oferă sprijin în organizație oricând este nevoie. Țin traininguri pentru alți colegi, au webinarii și sesiuni interactive, se implică în crearea și adaptarea descrierilor de joburi, fac sesiuni de mentoring pentru alți colegi, prezentări către managementul internațional și multe alte proiecte. Această abordare de tip „pull“ ajută foarte mult la crearea unei energii pozitive și preia din grijile sau frustrările care apar, în mod normal, în orice proces de schimbare. Noi, pe de altă parte, atât ca departament de HR, cât și din rol de management, ne angajăm să le oferim sprijinul și resursele necesare pentru ca acțiunile lor să aibă impact în proiectele și în activitățile de zi cu zi.

Un alt program care s-a dovedit de succes și care ne ajută să gestionăm schimbarea și adaptarea continuă a organizației este Leadership Mentoring and Coaching Program, prezent deja de câțiva ani în Continental România. Prin intermediul acestuia, membrii echipei de conducere, seniori cu experiență, îndeplinesc rolul de mentori timp de 9 luni pe an, pentru alți lideri din organizație, fie mai tineri, fie cu experiență redusă în domeniul leadershipului. Scopul programului este de a inspira și forma o nouă generație de lideri, care să creeze impact și să fie pasionați, și, astfel, în mod direct sau indirect, să crească nivelul de satisfacție și de implicare în rândul colegilor.

Astfel, Programul de Mentoring este un angajament de a cultiva nu doar competențe, ci și spiritul, și viziunea care vor defini viitorul organizației noastre. Un proiect mai recent, Learning Months, a început acum 2 ani cu organizarea a două conferințe pentru subiectele „zilei“: Agile și Leadership. Datorită interesului și feedbackului pozitiv, a crescut la 3 luni pline de activități, la care am adăugat și tema de Wellbeing, atât de necesară și cerută de colegii noștri.

În fiecare toamnă, în perioada septembrie-noiembrie, organizăm o serie de activități axate pe învățare continuă și dezvoltare (atât personală, cât și profesională), care ies din zona de traininguri cu care colegii noștri sunt obișnuiți. Avem activități precum:

• Sesiuni interactive, webinarii, paneluri de discuție cu diferiți invitați externi sau interni de renume, din alte industrii și cu diferite roluri, care aduc o altă perspectivă colegilor noștri. Personalități din industria aerospațială, autori cunoscuți, creatori de conținut, specialiști în neuroștiință și dezvoltare personală, oameni de afaceri de succes din țară sunt invitații noștri în cadrul acestor sesiuni. Dintre aceștia îi menționăm pe Jurgen Appelo, Paul Olteanu, Emil Dobrovolschi.
• Questuri, Quizzuri, Jocuri de Rol sau alte activități de învățare și experimentare din Agile.
• Sesiuni pentru lideri – întâlniri de bookclub, cu cărți din propria bibliotecă internă din Continental, care are peste 1.200 de exemplare de cărți de leadership, agile, project management și tehnice; sesiuni de Fireside chat, unde se întâlnesc 15-20 de colegi în bibliotecă și discută diferite teme actuale sau de interes: impactul liderului în timp de recesiune, leadership adaptiv, cum să îți păstrezi autenticitatea etc.
• Sesiuni de wellbeing cu psihologi, nutriționiști sau alți specialiști din domeniu, cărora li se adaugă diverse activități sportive (Cross-Fit, TRX).

Un alt lucru care definește Continental România și care ajută la coeziunea echipelor și la creșterea gradului de apartenență a colegilor este acela de a fi mereu în pas cu noutățile și de a ne implica în calitate de partener sau sponsor în proiectele comunității locale. Aici merită să menționăm implicarea Continental într-o varietate largă de acțiuni din cadrul proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, de la Jazz Festival și până la Expoziția Brâncuși, unde colegii noștri au avut parte de acces gratuit.

În aceeași direcție sunt și evenimentele precum festivalul de muzică „Focus in the Park” din Sibiu, târgul internațional de tehnologii GoTech World sau inaugurarea laboratorului 5G la Iași, împreună cu Orange, în cadrul Facultății de Electronică.

Toate cele menționate sunt doar câteva exemple din ceea ce facem, care, de fapt, reprezintă cultura noastră organizațională. În încheiere, aș vrea să subliniez faptul că o cultură organizațională nu este statică, ci se dezvoltă și evoluează constant, atât top down, cât și bottom up prin feedback constant de la colegii noștri. Cultura este construită de fiecare coleg în parte, din momentul în care intră în companie și până la ieșirea din organizație. Cultura nu o putem impune, nu o putem controla. Ce putem controla este transpunerea ei în valorile organizației, astfel încât să facem față cu brio schimbărilor care au devenit o constantă a vieții profesionale și personale.


Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei HR Manager.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cardul Pluxee Cadou – o surpriză inspirată pentru echipa ta în perioada sărbătorilor de iarnă

Finalul de an este întotdeauna un moment de bilanț, dar și o perioadă în care ne bucurăm d…