Acasa Agenda HR Florentina Ciontea – Hybrid work, modelul de lucru al viitorului?

Florentina Ciontea – Hybrid work, modelul de lucru al viitorului?

10 min citire
0
0
837

Munca hibrid descrie situațiile în care oamenii lucrează împreună, atât online, cât și în persoană, în orice moment, de oriunde: acasă, de la distanță sau de la birou. Este acesta modelul de lucru al viitorului?

Ce știm despre munca hibrid?

Hybrid work sau sistemul de lucru hibrid le oferă oamenilor posibilitatea de a alege unde şi cum lucrează. În acest sistem, angajaţii unei organizaţii pot schimba frecvent locul de unde lucrează, în funcţie de nevoile lor, ceea ce presupune o mai mare capacitate de adaptare a organizaţiilor, fiind mai dificil de implementat. Este un concept diferit de situaţiile în care întreaga organizaţie îşi desfăşoară activitatea de la sediul fizic sau de la distanţă şi va arăta distinct pentru fiecare companie sau organizaţie în parte.

Indiferent, însă, de unde decid să lucreze, oamenii au nevoie să interacţioneze şi să colaboreze la fel de uşor şi în siguranţă, cu aplicaţiile şi terminalele pe care le folosesc în mod uzual.

Care sunt beneficiile muncii hibrid?

Unul dintre principalele beneficii pe care le-au constatat antreprenorii în această perioadă a fost creșterea productivității. Într-un mediu relaxant, departe de factorii externi care pot perturba activitatea, angajații se concentrează mai ușor și își pot îndeplini sarcinile mai repede. 

Echipa este mai odihnită fiindcă se poate trezi mai târziu și nu mai pierde minute prețioase în trafic în fiecare zi. Încă un beneficiu important este gradul de satisfacție al angajaților, care pot sta mai mult timp alături de cei dragi ori pot acorda mai multă atenție pasiunilor pe care le au.

Angajații cu job hibrid s-au declarat încântați și de faptul că au făcut economii. Banii pe care i-ar fi cheltuit pe drum, fie cu mașina proprie, fie cu abonamentele la transportul public, le-au rămas în buzunar. De asemenea, aceștia au putut economisi bani și în ceea ce privește mâncarea cumpărată la birou. Statul acasă i-a făcut să gătească mai des și să pună astfel bani deoparte pentru investiții, călătorii ori amenajări interioare. 

Munca hibrid nu oferă avantaje doar pentru angajați, ci și pentru firmă. La final de lună pot fi observate cheltuielile reduse la utilități (apă, curent electric, gaze, etc) sau cele de protocol. De asemenea, în cazul firmelor care au luat decizia să renunțe la un sediu de dimensiuni mari în favoarea unuia mai mic, fiindcă angajații nu mai veneau toți în același timp, s-a redus și valoarea chiriei. 

Menținerea sănătății angajaților este încă un beneficiu important. Deși cazurile de coronavirus nu mai reprezintă în prezent o amenințare mare, totuși este indicat ca măsurile de siguranță sanitară să fie respectate în continuare. Astfel este recomandat ca angajații din birourile de tip open space să vină la sediu prin rotație, pentru a se limita răspândirea virusurilor sezoniere.

Florentina Ciontea, Human Resources & CSR Director, Sodexo Benefits & Rewards Services, a vorbit despre mixul „perfect” de lucru de acasă vs. lucru la birou pentru a obține performanța optimă în cadrul organizației și ce tactici folosim pentru a menține cultura organizației atunci când nu mai suntem împreună tot timpul, în cadrul evenimentului Fast Forward, Organizația Viitorului – The truth behind the Digital & Hybrid Transformation. Iată câteva concluzii din prezentare:

Beneficiile sunt clare: mai puțin timp în trafic, wellbeing, flexibilitate. Oamenii care lucrează in sistem hibrid sau remote spun că sunt cu 22% mai fericiți comparitiv cu cei care lucrează permanent doar de la birou, conform Owl Labs Study (2022).

Provocările – izolare și burnout, din ce în ce mai întâlnite. 80% dintre angajați spun că au experimentat sau experimentează diverse stadia de epuizare psihică în urma modului de lucru hybrid. (Tiny Pulse platform). Atât HR-ul, cât și angajații spun că modul de lucr hybrid este cel mai epuizant emotional.

Impactul emoțional este mai mare decât realizăm acum. Pentru asta au fost gândite câteva „portițe” care au dat roade pe termen scurt sau lung, de pildă:

  • Hot desk, spații de colaborare, birouri „open space” – acestea cresc eficiența pe termen scurt, însă creierul nostru are nevoie de rutină pe termen lung.
  • Alternare lucrat de acasă – lucrat de la birou – acest mod de lucru ne oferă flexibilitate, însă ne face și să depunem mai mult efort pentru a ne adapta, planifica, reintra în ritm = epuizare psihică.
  • „FOMO” (fear of missing out) – lucrăm liniștiți de acasă, însă nu suntem cu toții la birou, în același timp. Asta înseamnă și că ratăm întâlniri/oportunități ad-hoc, ceea ce poate induce anxietate.

În concluzie, hybrid work va rămâne alături de noi ca un mod de lucru preferat atât de angajați cât și de angajatori. Impactul emoțional este mare chiar dacă încă nu realizăm și, curiozitatea, deschidera către dialog și „test&learn” sunt câteva abilități pe care e necesar ca liderii să le aibă pentru a putea construi cultura organizațională a viitorului.

Pentru a viziona înregistrarea prezentării din timpul evenimentului, click aici.

Pentru a viziona întreg evenimentul, accesați pagina oficială.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…