Acasa Management Munca Hibridă a devenit nenegociabilă

Munca Hibridă a devenit nenegociabilă

15 min citire
0
0
768

În perioada pandemiei majoritatea angajaților au fost nevoiți să lucreze remote și mulți dintre aceștia nu mai vor acum să se întoarcă la munca de la birou. Românii nu sunt dispuși să renunțe la timpul liber sau la posibilitatea de a lucra remote, chiar și pentru un loc de muncă mai bine plătit. 77 % dintre ei vor să-și schimbe jobul în următoarele 12 luni. Majoritatea (72, 7%) ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra remote. Acestea sunt rezultatele unui studiu condus de Career Shift.

Aceste informații ne arată că și România este aliniată trendului internațional denumit Marea Reașezare (The Great Reshuffle), care indică faptul că demisionările masive din ultima perioadă vor avea în același timp un număr similar de reangajări. În același timp, valorile oamenilor s-au schimbat. Ei pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viața personală și job, dar și pe flexibilitate locului de unde pot munci.

Pentru că românii și-au dat seama că pot munci de acasă foarte bine și că dau randament cel puțin la fel de bun, dacă nu chiar mai bun, acum candidații caută locuri de muncă flexibile, care să le ofere timp liber și pentru familie sau hobby-uri. Flexibilitatea a devenit astfel un must.

Studiul a fost realizat în urma programulul Career Refresh, organizat de Career Shift. Career Refresh a fost avut loc în perioada 9-12, online, gratuit, pentru oamenii care și-au dorit să-și clarifice care este direcția profesională spre care vor să se îndrepte. Career Refresh a susținut intenția oamenilor de a-și schimba jobul, în contextul în care asistăm, pe plan mondial, la un trend de renunțare în masă la locul de muncă – Marea Demisionare (The Great Resignation), după perioada pandemiei.

Din cei aproape 200 de oameni care au participat la chestionar, 58,5% vor să plece de la actualul loc de muncă pentru că vor să evolueze; 56,8% își doresc un job cu mai mult sens, iar 47,2% nu se simt motivați la locul de muncă actual; 32% s-au simțit foarte stresați la locul de muncă în ultimele 6 luni, iar 69,3% nu au o direcție clară de schimbare a jobului, pentru că nu știu exact ce vor sau cum ar putea ajunge acolo unde visează.

mihai-zantMihai Zânt, co-fondator Career Shift susține că „marea demisionare este un fenomen global venit pe fondul pandemiei. Știm că România urmează relativ fidel trendurile vestice dar cu o mică întârziere. Cred că și la noi se va simți la fel având în vedere că și studiile arată, în mod similar, o intenție de 40-50% pentru demisionare. Ce este însă și mai interesant este Marea Reașezare (The Great Reshuffle) care arată că având în vedere demisionările vor avea în același timp un număr similar de reangajări. Deci asistăm la o Reașezare a pieței muncii și la un război veritabil pe talente, ieșind în față companiile care vor reuși să comunice mai mult pe marginea unei culturi de muncă echilibrate, wellbeing și locuri de muncă cu sens. Reașezarea se va vedea chiar mai mult în România având în vedere lipsa culturii și a disciplinei financiare. Față de Vest, angajații români își vor permite într-o mai mică măsură pauze consistente de la muncă sau perioade «sabatice».”

În cadrul Career Sfift au fost  1300 de înscriși. Concluziile sunt că este o mare nevoie de a face lucrurile diferit în ceea ce privește munca. De aceea cei de la Career Shift au și făcut compania și site-ul, ca să existe un loc cu resurse „altfel” pentru carieră. Viitorul aparține oamenilor care își iau conștient frâiele vieții profesionale în mâini și care fac lucrurile cu independență, autonomie și motivație intrinsecă.  Provocările pe care oamenii care au participat la program sunt diverse: de la frică de eșec, la sindromul impostorului sau „golden cage syndrome”, până la lipsa unei bune planificări financiare sau o introspecție pe abilități și competențe. Simplificând, Mihai Zânt crede că „o parte dintre oameni nu știu ce li s-ar potrivi, alții nu se cunosc îndeajuns, alții nu își mai permit să viseze și alții, deși cunosc toate aceste detalii nu știu cum să le scoată în evidență și să își facă un plan bine structurat. De aceea, noi nu credem într-un CV făcut pe fugă, ci într-un proces integrat, cu mai multe etape.”

Cum i-a schimbat pandemia pe oameni, din punct de vedere al direcției și așteptărilor în carieră?

Pandemia i-a trecut forțat pe oameni printr-o experiență aproape antreprenorială dacă ne gândim la organizarea muncii. Angajații au trebuit sa se organizeze singuri, cum au putut mai bine, fără limite și cu focus pe rezultat. Asta a dus la o creștere a volumului și ritmului muncii ceea ce nu a fost ușor de gestionat. „Am văzut creșteri ale oboselii și stresului confirmate de creșteri în ratele de anxietate, depresie și burnout. Și toate astea ne-au făcut să ne uităm în oglindă. Să ne întrebăm ce este mai bine mai bine pentru noi… cum arată o carieră mai echilibrată ! Așteptările au evoluat astfel spre explorarea unor direcții de carieră cu mai mult sens, impact, contributie la ceva pozitiv. Ne-am gândit la ce contează mai mult pentru noi, ca oameni. Și ne-am gândit că este prea mult sa vindem 8 ore pe zi din timpul nostru pentru ceva ce nu contează cu adevarat. Toți cei care au depașit nivelul de subzistență și siguranță au cătat ceva mai mult. Cu toții am înteles că vindem, de fapt, viață și că aceasta este fragilă după cum am văzut în pandemie. Deci, oamenii nu au mai fost dispuși să-și petreacă mai mult de 2/3 din viața activă pentru un job fără sens pentru ei”, mai spune Mihai Zânt.

Ce soluții la îndemână au HR-ii în această perioadă în care munca hibridă a devenit nenegociabilă?

„HR-ii pot în primul rând să accepte această realitate și să încerce să integreze cât mai fluid noile cerințe. Ne uităm la companii din afară care pierd executivi și angajați importanți în urma presiunilor de întoarcere la birou și cred că nu trebuie să repetăm aceleași greșeli.

În al doilea rând, cred că este important să susținem această schimbare. Nu de puține ori mi-a fost dat să aud «oamenii noștri s-au obișnuit», «ahhh, ei știu să implementeze un lucru hibrid» ca ulterior să vedem surprinderea participanților la cursurile de Remote Management sau Hybrid Leadership când povesteam de nevoia de conectare umană, de rutine și ritualuri simple prin care să creeze engagement de la distanță. Cred că distanța ne-a deconectat profund și ea nu va reveni fără intenție și atenție deosebită”, este de părere Mihai Zânt.

Din studiu mai reiese faptul că beneficiile pentru care ar pleca la un alt loc de muncă sunt: un mediu de lucru mai plăcut, posibilitatea de a lucra de oriunde, precum și mai mult timp liber. Dintre cei intervievați, 67,6% simt că le lipsește curajul, ca să facă pasul spre o schimbare în carieră, 61,9% spun că le lipsește claritatea, iar 43,8% – siguranța financiară.

„În actualul context economic aceste intenții sunt cu atât mai îngrijorătoare. Arată un nivel crescut de oboseală cronică, stres și instabilitate. În același timp specialiștii susțin că investiția în propria carieră și în propriul nivel de competență este cea mai bună privind nivelul curent al inflației” (Mihai ZÂNT co-fondator Career Shift).

Photo by Avi Richards on Unsplash

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…