Grigoriada Stroe, HR & Operations Director UBISOFT, vorbește despre disputa dintre tehnologie și umanitate, precum și prezența și efectele acesteia în domeniul HR, în numărul 61 al Revistei HR Manager.
CUM VEDEȚI ȘI CUM EXPLICAȚI DISPUTA DINTRE TEHNOLOGIE ȘI UMANITATE? EXISTĂ CU ADEVĂRAT?
Ubisoft face parte dintr-o industrie dinamică, în continuă evoluție și expansiune din punct de vedere tehnologic, dar care se va baza întotdeauna pe pasiunea oamenilor de a crea cele mai bune experiențe de entertainment. În acest domeniu al jocurilor video, tehnologia este, practic, instrumentul care ne ajută să transformăm ideile creative în realitatea de astăzi.
CUM SE REFLECTĂ ACEST LUCRU LA NIVELUL HR-ULUI?
Foarte mulți candidați sunt atrași de oportunitatea de a lucra cu cele mai noi tehnologii, în cadrul unor proiecte complexe, care ajung pe o piață globală formată din milioane de consumatori. Astfel, trenduri precum AI, cloud gaming sau streaming devin esențiale în motivarea celor mai buni specialiști. Aceștia lucrează cu tehnologii noi în cadrul unor echipe transversale, atât în România, cât și la nivel internațional. Ubisoft sprijină toți angajații să-și dezvolte abilitățile de lucru cu aceste tehnologii prin participarea la conferințe de specialitate, traininguri interne și externe, printre multe altele.
CE ADUCE PÂNĂ LA URMĂ BUN TEHNOLOGIA ÎN VIEȚILE OAMENILOR DIN HR? CU CE ÎI AJUTĂ?
Ca în orice alt domeniu, și cel de HR folosește tehnologia în gestionarea proceselor specifice. Încercăm să mergem către specialiști prin intermediul mediilor în care ei activează și unde își exprimă pasiunea: canalele online, forumuri, social media în general. Pe lângă utilizarea platformelor de joburi sau prezența în offline, la târgurile de specialitate, social media a devenit un instrument important pentru a găsi potențiali candidați, și nu ne referim numai la LinkedIn.
Acum, Facebook, Google Display Network sau YouTube sunt instrumente esențiale în atragerea acestora. Conținutul digital este foarte important pentru noua generație, astfel că programele noastre de dezvoltare au început să includă cât mai multe instrumente de învățare online: platforme de e-learning, traininguri online, chiar și procesul de onboarding este acum sub semnul digitalului. Mai mult, în luarea celor mai bune decizii, punem accent pe colectarea de date prin intermediul unor instrumente de analiză a percepției, precum chestionarele online, care ne oferă un punct foarte bun de start în implementarea celor mai potrivite programe de resurse umane.
CUM POATE FI INTEGRATĂ FOLOSIREA NOILOR TEHNOLOGII ASTFEL ÎNCÂT SĂ NU DEVINĂ O SPERIETOARE PENTRU OAMENI?
Punem accent pe înțelegerea foarte bună a tehnologiilor de către echipele noastre și cum pot acestea să vină în sprijinul dezvoltării angajaților. Astfel, ei își pot folosi mai mult creativitatea, se pot concentra pe task-uri complexe, iar automatizarea poate deveni un factor motivator pentru anumiți oameni care își doreau să fie mai creativi.
CE PROGRAME DE HR, LA NIVEL DE CULTURĂ ORGANIZAȚIONALĂ, AȚI DEZVOLTAT SAU AVEȚI ÎN PLAN A DEZVOLTA, PENTRU A PUNE ACCENT PE CONVIEȚUIREA OM-MAȘINĂ?
Pentru noi, este foarte important să implementăm programe prin care specialiștii pe o anumită tehnologie să devină mentori pentru colegii lor. Mai mult, plecăm întotdeauna de la următoarea premisă: utilizarea unui tool nu poate aduce valoare adăugată fără implicarea omului. O altă latură benefică a utilizării tehnologiei în programele de HR este legată de satisfacerea mai rapidă a nevoilor angajaților noștri. Spre exemplu, anul acesta am implementat un program de onboarding prin care nou-veniții au ocazia să învețe despre cultura, procesele, dar și despre beneficiile oferite de Ubisoft printr-o aplicație digitală.
CUM AȚI REGÂNDIT POLITICILE DE RESURSE UMANE ÎN CONTEXTUL DIGITALIZĂRII MASIVE?
În fiecare proces de gestionare a talentelor am inclus instrumente care să ne faciliteze o bună comunicare cu noua generație, dar care să asigure și luarea celor mai bune decizii. Astfel, pornim de la colectarea de date, le analizăm, realizăm traininguri digitale și aliniem procesele administrative ale departamentului de resurse umane cu cele de business. Aplicăm un sistem similar și în cazul recrutării – folosim platforme proprii, colectăm și centralizăm feedbackul, ne adaptăm. Toate tool-urile noastre sunt create intern, de către departamentul global de IT, ceea ce înseamnă că avem în orice moment imaginea de ansamblu asupra tuturor proceselor de HR.
CARE SUNT ȘI CARE AR TREBUI SĂ FIE DREPTURILE OAMENILOR/ANGAJAȚILOR ÎN ACTUALUL CONTEXT TEHNOLOGIC? GERG LEONHARD VORBEȘTE DESPRE DREPTUL DE A FI INEFICIENT, DE A NE DECONECTA ȘI DE A NE PĂSTRA ANONIMITATEA. CE PĂRERE AVEȚI DESPRE ACESTEA?
Comunicarea cu oamenii este elementul central al proceselor de resurse umane, iar coachingul nu se poate realiza numai prin instrumente digitale. Încurajăm oamenii să se deconecteze, să-și păstreze anonimitatea prin diverse activități. Avem sală de fitness și biciclete la care angajații au acces gratuit, organizăm constant workshopuri și sesiuni de traininig, găzduim sesiuni de tip TEDx și multe altele. În plus, încurajăm creativitatea printr-un mediu de lucru relaxat, unde programul este mai flexibil față de alte industrii.
ODATĂ CU DEZVOLTAREA TEHNOLOGICĂ, A APĂRUT ȘI O CRIZĂ A TALENTELOR? CUM CONTRACARAȚI ACEST LUCRU?
Industria IT este foarte competitivă, iar pentru a atrage cei mai buni specialiști este important să promovăm faptul că suntem o companie agilă, în care stabilitatea este elementul-cheie. Există situații în care avem un deficit de personal, dar investim constant atât în proiectele pe care le desfășurăm, cât și în mediul de lucru, astfel încât să creștem retenția angajaților și să îi atragem pe cei care sunt pasionați de gaming sau își doresc să lucreze cu cele mai noi tehnologii în cadrul unor proiecte complexe, în echipe transversale. Punem foarte mare accent pe modurile în care stimulăm creativitatea, încurajăm dezvoltarea abilităților și lucrul în echipă.
Având în vedere specificul industriei, Ubisoft, pe plan local, și-a îndreptat în ultimii ani atenția către formarea propriilor experți în domeniu, în lipsa unei specializări academice specifice. Sprijinim dezvoltarea industriei și venim în completarea pregătirii celor aflați la început de drum cu programe proprii, precum Gamecelerator, Boot Camp și Ubisoft Game Jam, dedicate atât liceenilor, cât și studenților.
De asemenea, în anul 2018, am demarat prima ediție Ubisoft Coding Campus, program creat pentru a-i sprijini pe cei care vor să își construiască o carieră în industria jocurilor video. Acum ne pregătim pentru a doua etapă a acestui program internațional de învățare accelerată, iar obiectivul nostru este să atragem tinere talente care, după absolvirea cursului de programare online, bazat pe o curriculă realizată de experții Ubisoft, să fie integrate în rețeaua noastră de studiouri.