E nevoie de ani de experiență pentru a deveni un lider eficient în business. Și asta pentru că atunci când trebuie să controlezi o afacere, este nevoie să știi mai multe lucruri. E important să înțelegi cum se gestionează relațiile cu angajații, când este nevoie de mai multă presiune asupra lor, când trebuie să îi lași pe ei să gestioneze lucrurile, cât trebuie să te implici și cum să relaționezi cu clienții sau partenerii. Până când vei reuși cu adevărat să ții sub control toate aspectele unui business, vei face și erori, iar o altă calitate pe care trebuie să o ai va fi să gestionezi și momentele mai dificile.
8 lucruri pe care ar trebui să le înveți ca să ajungi lider într-un business:
- Să îți faci permanent autoevaluarea
Autoevaluarea făcută periodic te va ajuta să fii mereu cu picioarele pe pământ și să iei cele mai echilibrate decizii de business pentru tine și afacerea ta. O astfel de atitudine nu va face decât să inspire persoanele de lângă tine, care vor avea încredere și mai mare în abilitățile tale de a lua decizii cruciale. O autoevaluare corectă te va ajuta să iei și măsuri strategice mai bune, ceea ce mai departe vor duce la o evoluție pozitivă în carieră. Un bun exemplu local în acest sens de gândire strategică bine aplicată și eficientă și rezultatele pe care le poate aduce este Liviu Tudor, antreprenor și om de afaceri, CEO al Genesis Property, care a fost ales în funcția de președinte al European Property Federation.
- Să fii hotărât
Cea mai mare greșeală în business este să nu îți asumi riscuri și să eviți luarea de decizii. Viteza de reacție este vitală, iar timpul pentru orice formă de analiză este limitat, mai ales atunci când trebuie să găsești soluții înaintea concurenței din piață.
- Corectitudinea
Corectitudinea se traduce prin felul în care evaluezi angajații și îi recompensezi, prin principiile pe care le promovezi și cultura de firmă pe care ți-o dorești. Acest criteriu poate fi decisiv în modul în care ești perceput ca lider.
- Entuziasmul
Un lider trebuie să transmită mai departe energie către angajații săi, trebuie să îi inspire prin atitudine și prin felul în care se dedică proiectelor. Ca lider, dacă vrei ca oamenii de lângă tine să te urmeze, trebuie să arăți în primul rând că tu crezi în ceea ce faci și în ideile pe care vrei să le validezi.
- Integritatea
Aceasta se construiește în timp și are la bază respectul pe care angajații îl au față de tine. Este important ca aceștia să te perceapă ca pe un lider, și în niciun caz să le reamintești tu cine este cea mai importantă persoană în companie. Această atitudine poate distruge echipe, iar business-ul tău poate pierde personal extrem de valoros.
- Nivelul ridicat de cunoștințe
Fiecare decizie și analiză pe care o faci într-un business trebuie să aibă în spate un singur lucru: date. Datele reprezintă cel mai înalt nivel de cunoștințe într-o afacere, iar fără ele nu vei face decât să alergi după obiective pe care nu vei ști cum să le atingi.
- Creativitate
Creativitatea înseamnă direcții noi, înseamnă o gândire din exterior și poate aduce rezultate surprinzătoare și pozitive în același timp. Creativitatea este o trăsătură apreciată într-un lider mai ales atunci când este susținută de muncă.
- Rezistență
Schimbările nu se pot face peste noapte. Proiectele importante consumă mult timp, iar răbdarea este un factor esențial pentru a putea menține o direcție coerentă pentru un business.
Sursă foto: Shuttertock / Copyright: UfaBizPhoto