Acasa Management 5 modalități prin care poți să-ți finanțezi afacerea

5 modalități prin care poți să-ți finanțezi afacerea

7 min citire
0
0
1,284

Finanțarea afacerii, mai devreme sau mai târziu, va fi o țintă principală. Descoperă care sunt 5 dintre cele mai populare modalități de a aduce bani în businessul pe care îl conduci. 

Capitalul propriu

Aportul propriu de capital înseamnă să te folosești de propriile tale fonduri de economii pentru a-ți finanța afacerea. Suma diferă în funcție de nevoi și urgențe. Capitalul propriu este, practic vorbind, cea mai ieftină și accesibilă sursă de finanțare sau, mai bine zis, autofinanțare.

Deși este o variantă pe care o poți folosi oricând vrei, vine cu riscuri foarte mari pentru bugetul personal. Așadar, utilizarea excesivă a capitalului propriu nu este chiar tocmai cea mai bună modalitate pentru susținerea afacerii tale. Dacă businessul tău depinde exclusiv de el, vor fi și momente în care afacerea poate nu se va dezvolta așa cum îți doreai. Asta pentru că din bugetul lunar mai ai nevoie de bani și pentru multe alte cheltuieli. 

Creditul bancar

O soluție mai rapidă și accesibilă în orice moment, care să-ți afecteze mai puțin sau deloc capitalul propriu, ar fi prin obținerea de credite IMM. Așadar, banca aleasă de tine te poate împrumuta, pe baza unui contract, cu o sumă maximă de bani. În principiu, rambursarea se face în rate lunare cu o dobândă fixă sau variabilă. 

Pentru cei care nu au altă alternativă, această formă de microfinanțare este ideală. Îți recomandăm să alegi tu termenii convenabili afacerii tale și, bineînțeles, să citești foarte bine contractul înainte de a-l semna. Dacă ai nelămuriri, vorbește cu un specialist în finanțe-bănci. 

Fonduri nerambursabile

Faptul că poți obține fonduri nerambursabile pentru afacerea ta, adică nu vei fi nevoit să returnezi banii, sună excelent. Totuși, lungul drum pentru a ajunge în posesia acestor fonduri poate fi un impediment în deschiderea afacerii. 

Consultă programele de finanțare națională în colaborare cu Uniunea Europeană și vezi dacă ești eligibil pentru unul dintre acestea. Ulterior, dacă ai decis să depui dosarul de solicitare a finanțării, ia legătura cu un consultant în obținerea de fonduri nerambursabile. În acest fel poți accelera procesul și, totodată, îți sporești șansele de primire a banilor. Din păcate, locurile sunt limitate. 

Investitori

Așa-zișii Business Angels sunt o modalitate modernă de finanțare pentru orice tip de afacere care caută capital extern. Totuși, mulți dintre aceștia sunt atrași mai degrabă de start-up-uri, respectiv mai puțin de afaceri deja dezvoltate. 

Investitorii vin cu câteva atuuri foarte importante. Pe lângă faptul că aduc banii necesari dezvoltării și conducerii afacerii pe drumul succesului, vin și cu o expertiză pe măsură în lumea de business. Ține cont de faptul că vor avea drept de participare la acționariatul firmei sau returnarea investiției odată cu atingerea unor praguri financiare convenite de comun acord.

Dificultatea cu care găsești acești investitori depinde, în fapt, de o idee excelentă de business, de un plan de afaceri solid și, nu în ultimul rând, de puterea ta de convingere. Așadar, ține doar de tine, în calitate de antreprenor, să-i atragi de partea ta. 

Crowdfunding

Este o soluție la care se apelează din ce în ce mai des în prezent. Crowdfundingul sau finanțarea participativă este genul de finanțare care se realizează pe diverse platforme online, unde îți prezinți ideea de business. Aici pot finanța atât persoane fizice, cât și persoane juridice. În schimbul finanțării ele primesc părți sociale sau acțiuni din firmă, de exemplu. 

Destul de recentă în România, modalitatea de finanțare prin crowdfunding poate fi o soluție de încercat, dar cu așteptări limitate privind sumele de bani strânse. Mai mult ca sigur vei avea nevoie de încă o sursă suplimentară de finanțare.

În concluzie, ai câteva modalități de finanțare la care poți reflecta. Apelează la cea care se potrivește cel mai bine afacerii tale. 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cum să îți reinventezi cariera în 2025. Pași pentru o tranziție profesională de succes

Anul 2025 aduce cu sine un context profesional și economic în continuă schimbare, cu tehno…