Acasa Staffing 2012, in limbajul remunerarii

2012, in limbajul remunerarii

4 min citire
0
0
857

Cresteri salariale infime, bonusuri variabile in scadere, prime de Craciun cu valoare emotionala. Cele mai recente studii din zona de salarizare ne arata ca anul 2012 nu s-a diferentiat vizibil de anul anterior.

In 2012 cresterile salariale au fost infime, aproape de 0,1%, in contextul in care cresterea realizata de companii a fost contrabalansata de nivelul inflatiei, potrivit studiului PayWell 2012, realizat de compania PwC. Concret, cu toate ca organizatiile au bugetat la finalul anului 2011 cresteri salariale de 6,8%, la inceputul anului 2012 acestea au revizuit majorarile la 6%. In realitate, dincolo de aceste estimari, cresterea efectiva a fost, potrivit PwC, de circa 5,1%. Dar aici trebuie sa luam in calcul o rata a inflatiei de aproape 5,1%, potrivit celor mai recente estimari formulate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

„In 2012, cresterea salariala nominala a ramas la nivelul anului anterior, pe seama mentinerii ratei somajului la un nivel apropiat celui din 2011 si infranarii cresterii economice”, au explicat specialistii PwC.
In linie cu datele celei de a 16-a editii a studiului Paywell, realizat pe un esantion de 169 de organizatii din 12 sectoare de activitate, studiul salarial Mercer 2012 arata ca Romania se aliniaza la tendintele europene, marcate de precautie.

„Fluctuatia cursului euro, precum si procentul somajului, in continuare ridicat, duc la o reticenta a companiilor in acordarea si atribuirea de cresteri salariale substantiale, acestea cautand variante prin care ar putea realinia intr-un mod mai eficient cheltuielile curente privind pachetele totale de remunerare”, a explicat Roxana Feregan, Consultant in cadrul companiei Consulteam, reprezentant Mercer in Romania.

Ce ne asteapta in 2013? Destul de dificil de estimat avand in vedere incertitudinea care planeaza asupra celorlalti indicatori pe care trebuie sa ii luam in calcul.

„41% dintre participantii la studiul PayWell au bugetat pentru anul viitor o crestere salariala medie de 6,1%. Totusi trebuie sa tinem cont de faptul ca si anul trecut am remarcat intentii pozitive insa acestea nu s-au realizat. Noi estimam ca majorarea n u va depasi 5%”, a spus Horatiu Cocheci, Human capital advisory team leader, PwC Romania.

Bonusuri si beneficii non-salariale
Studiul PayWell arata ca in 2012 bonusurile variabile au reprezentat 5% din structura pachetului de remunerare, marcand o scadere continua a ponderii inca din 2008. Totusi fata de anul trecut, numarul companiilor care acorda bonusuri variabile a crescut cu 3 puncte procentuale pana la 66%.

In ceea ce priveste nivelul bonusurilor variabile la nivel de industrie, industria farmaceutica ocupa primul loc cu o pondere de 14% din venitul anual garantat, urmata de bunuri de larg consum, distributie si retail (7%) si servicii financiare (5%)…

Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 24, noiembrie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…