Acasa Planeta HR HR Tools 15 ani de pasiune pentru Resursele Umane

15 ani de pasiune pentru Resursele Umane

16 min citire
0
0
984

HR Club a împlinit anul acesta 15 ani de la înființare. Ce proiecte a desfășurat și ce pregătește pentru viitor, aflați în rândurile de mai jos.  de

De Eugenia Mihalcea

Totul a început în anul 1998, când a luat  fiinţă Grupul de iniţiativă „Consultanţă  pentru Mileniul III”, din necesitatea  informării corecte şi a eliminării  confuziilor existente pe piaţa forţei de  muncă. E-mailul şi internetul erau la  începuturi şi nu existau reţelele sociale.  Profesioniştii în HR aveau cele mai  diferite backgrounduri: medici, ingineri,  economişti, matematicieni, care ajunseseră  prin diferite conjuncturi să lucreze în  resurse umane, aflaseră cam ce înseamnă  resursele umane de la headquarterele  corporaţiilor şi se întrebau cum se aplică  aceste informaţii pe piaţa românească,  ce fac alte companii etc.

„Întâlnirile erau  informale, dar se discutau multe lucruri  serioase”, a declarat Andreea Voinea,  preşedinta HR Club, în deschiderea  evenimentului dedicat aniversării a 15  ani de activitate.  După 6 ani de căutări, ajustări şi  pregătiri, pe 21 iunie 2004 a fost înfiinţată  în mod oficial Asociaţia HR Management  Club, care avea 31 de membri.  De la 31 de membri, cu câţi a pornit,  asociaţia a ajuns în aceşti 15 ani la 500, iar  mulţi dintre cei care au fost alături de la  început sunt în continuare în comunitate.  Povestea celor 15 ani de HR Club a fost  scrisă printr-o multitudine de proiecte  şi evenimente realizate cu şi pentru  profesioniştii de resurse umane din  România.

Fac parte din istoria HR Club:

 * 11 ediţii ale Galei Premiilor de Excelenţă HR Club, o competiţie care, în timp, a devenit un adevărat barometru ce  indică evoluţia şi maturitatea sectorului în  care își desfăşoară activitatea. De-a lungul  anilor au participat peste 100 de organizaţii  care, prin eforturile şi proiectele lor, au  contribuit la consolidarea rolului strategic  al HR-ului şi la dezvoltarea generală a  bunelor practici în resurse umane din  România.

* 9 ediţii ale Manualului de Bune Practici în Managementul Resurselor  Umane, o publicaţie în care sunt incluse  cele mai apreciate proiecte de către juriul  Galei HR Club, o sursă de inspiraţie şi  un izvor de informaţie preţioasă pentru  toţi practicienii dedicaţi managementului  oamenilor. Manualul a strâns laolaltă  aproximativ 250 de proiecte în toţi aceşti  ani şi a ajuns pe birourile a peste 1.300 de  specialişti HR.

* 14 ediţii ale Conferinţei Naţionale HR Club, un eveniment care reuneşte anual peste 400 de directori de companii,  manageri şi practicieni în Resurse Umane  interesaţi de cele mai noi tendinţe în  domeniu la nivel global. Speakeri de  excepţie, recunoscuţi în toată lumea,  au fost invitaţi: Dave Ulrich, Marshal  Goldsmith, Daniel Pink, Charles Handy,  Hal Gregersen, Isaac Getz, Erin Meyer,  Gianpiero Petriglieri, Josh Bersin sau  Nandu Nandkishore. A 15-a ediţie a  Conferinţei, din acest an, va avea loc  pe 30 octombrie şi îl va avea ca invitat  principal pe Yves Morieux, Senior Partner  & Managing Director Boston Consulting  Group şi autorul conceptului de Smart  Simplicity în HR.

* 8 Standarde ocupaţionale pentru profesia de HR, care au fost introduse în  COR.

* 12 ediţii ale Şcolii de Vară HR Club Next Generation, cu peste 200 de  absolvenţi, studenţi care şi-au dorit să  afle dacă HR este ceea ce vor să facă în  cariera lor. Se pare că mulţi şi-au răspuns  „Da”, deoarece aproximativ 90% dintre ei  lucrează în prezent în resurse umane, îşi  continuă studiile în domeniu sau activează  în ONG-uri. Acest proiect este complet  gratuit pentru studenţi şi se bazează, până  acum, pe contribuţia voluntară a peste  180 de membri HR Club (consultanţi,  traineri şi practicieni din marile  companii româneşti şi multinaţionale),  în calitate de mentori sau sponsori. O  parte dintre absolvenţi a primit oferte  de angajare sau stagii de practică în  domeniul resurselor umane chiar de  la tutorii Şcolii de Vară.

* Tot pentru a sprijini noua generaţie care va intra în curând pe piaţa muncii, în 2018 au demarat un proiect ambiţios,  în parteneriat cu Şcoala de Valori.  Proiectul se numeşte „Your First Job”  şi şi-a propus să strângă o echipă de  „ambasadori” cu vârste cuprinse între  16 şi 23 de ani, care să creeze un „Kit  de angajabilitate pentru Generaţia  Z” – practic, un set de informaţii de  calitate, verificate şi validate de către o  comunitate de profesionişti cu expertiză  solidă şi distribuite prin metode şi  canale specifice Generaţiei Z.

* Sistemul de Competenţe în HR şi Certificarea HR Club, care  s-au numărat printre dezideratele  asociaţiei încă de la înfiinţare. În 2016,  a fost lansat Modelul de Competenţe  în Resurse Umane©, elaborat pe baza  feedbackului adunat în focus grupuri  şi interviuri, de la peste 40 de HRi  seniori din diverse zone ale României,  şi cercetarea modelelor similare din alte  ţări. Modelul este un ghid comprehensiv  pentru dezvoltarea profesională a celor  pasionaţi de resurse umane, indiferent  de nivelul de senioritate. În 2017 a  fost lansat Sistemul de Certificare în  Resurse Umane HR Club, construit  pe baza Modelului de Competenţe în  Resurse Umane©.

* Codul de conduită HR Management Club care afirmă  standarde de integritate, profesionalism,  conduită şi practică solicitate membrilor  Asociaţiei, standarde pe care HR  Club le-a promovat şi le promovează  continuu.

* 2 filiale regionale, HR Club Cluj Napoca, lansată în 2016, şi HR Club  Iaşi, lansată în 2018, care contribuie la  creşterea organică a frumoasei noastre  comunităţi de profesionişti pasionaţi de  resursele umane.

* Sute de seminarii de bune practici, întâlniri HR Partner, întâlniri pe  comunităţi mai mici, pe industrii sau  pe subiecte de interes pentru un grup de  organizaţii şi multe alte proiecte.  „Agenda HR Club este un instrument  flexibil dedicat nevoilor membrilor  comunităţii noastre şi iniţiativelor  acestora. Vom păstra în continuare  în agendă evenimentele consacrate:  Conferinţa Naţională, Gala Premiilor  de Excelenţă şi Seminariile de Bune  Practici. Pe principiul «Bring your idea  to life», orice membru al comunităţii  poate veni cu o idee de proiect, iar dacă  găsim alţi membri interesaţi, o punem  în practică. Un exemplu în acest sens  este cercetarea privind Starea Funcţiunii  de HR la 30 de ani de la Revoluţie şi  15 ani de HR Club, care va începe în  această vară. Ideea i-a aparţinut lui  Gabriel Măţăuan, un vechi membru al  comunităţii noastre, iar alţi 10 membri  s-au arătat interesaţi să contribuie la  punerea în practică. Cred că numărul  şi diversitatea proiectelor de acest fel  va creşte în următorii ani în asociaţia  noastră profesională”, a declarat Dana  Cavaleru, Director Executiv HR Club.

Despre HR Club

HR Club este asociaţia profesioniştilor  în resurse umane din România. Înfiinţat  în anul 2004, HR Club are aproximativ  500 de membri din peste 300 de  organizaţii ce activează în principalele  industrii din România, având circa  270.000 de angajaţi. Dintre membri,  26% reprezintă companii furnizoare  de servicii de resurse umane, iar 74%  activează în departamentele de HR ale  companiilor străine sau româneşti de pe  teritoriul ţării. În ceea ce priveşte nivelul  de responsabilitate, 84% au funcţii de  decidenţi la nivel de top şi middle  management (Directori Generali,  Parteneri, Directori Resurse Umane,  Manageri Resurse Umane), ceilalţi  membri fiind experţi şi specialişti în  domeniul managementului resurselor  umane. Majoritatea membrilor  Clubului (în jur de 80%) activează în  Bucureşti, însă o proporţie din ce în  ce mai mare activează în alte oraşe  importante ale ţării, precum Cluj-  Napoca, Timişoara, Arad, Iaşi sau  Brașov.  Din 2007, HR Club este membru  al Asociaţiei Europene pentru  Managementul Oamenilor (EAPM)  şi al Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor  din Domeniul Managementului  Oamenilor (WFPMA).  Misiunea HR Club este de a încuraja  dezvoltarea resurselor umane prin  sprijinirea şi promovarea celor mai  bune practici în domeniu. Valorile sunt:  Responsabilitate, Colaborare, Evoluţie.  Consiliul Director (Board-ul) este o  structură de supervizare şi consultare  strategică pentru iniţiativele HR Club,  formată din 6 membri şi un preşedinte,  aleşi pe o perioadă de trei ani de către  membrii HR Club în Adunarea  Generală a Membrilor (AGM). Pentru  perioada 2018-2021, Board-ul HR  Club este format din: Andreea Voinea  (Preşedinte) – Director Executiv Resurse  Umane, BCR; Carmen Dumitrache  – Director Executiv Resurse Umane,  Telekom România; Dana Oprişan  – Director Resurse Umane, Groupe  Renault România; Florin Ioan  Petean – Director Executiv, Centrul  de Dezvoltare Managerială (CDM)  Cluj; Marius Decuseară-Brandenburg  – Managing Partner, Trend Consult;  Mihaela Ioniţă – Country HR Manager,  Coca-Cola Hellenic; Nicoleta Dumitru  – Senior Manager – People Advisory  Services, EY România.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in HR Tools

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Provocările aduse de AI în digitalizare și restricțiile inerente ale dreptului muncii

Autor: Daniel Stăncescu, Asociat Senior în Practica de Dreptul Muncii Într-o lume într-o c…