Acasa Planeta HR Strategic HR HR digitalization: securitate, avantaje, tendințe

HR digitalization: securitate, avantaje, tendințe

8 min citire
0
0
528

roxana-tanaseRoxana Tănase, HR Manager Avitech

“Inteligența artificială și automatizarea proceselor vor fi suficient de avansate pentru a influența departamentele de HR în următorii 3 ani”

Tehnologia digitală influențează fiecare sector de business, în special departamentele de resurse umane, dar dilema este dacă HR-ul este pregătit și dispus să se schimbe?

Cu ajutorul digitalizării se pot îmbunătăți procesele unui business, prin reorganizarea timpului, dar și a resurselor, conturând astfel un employer branding solid. Întrebarea fiecărui manager este, însă, în ce măsură această tendință de digitalizare se va implementa în soluții concrete. Acest lucru depinde de presiunea costurilor.

Transformarea digitală influențează toate companiile, dar depinde de industrie și de activitatea centrată pe produse sau servicii, astfel că impactul produs de digitalizare diferă. Indubitabil este vorba despre viteze diferite care sunt specifice fiecărei industrii. Cred că cel mai mare risc ar fi ca managerii companiilor care în acest moment nu sunt influențate prea mult de digitalizare să nu-i dea credit, iar peste câțiva ani să constate că realitatea pieței lor s-a schimbat fundamental.

Consider că digitalizarea nu înseamnă numai schimbarea pe care o produce o companie. Important este și cum anume o implementează, în beneficiul angajaților, al consumatorilor, cât și al companiei.

La momentul actual, Avitech folosește soluții informatice, dar acestea sunt punctuale și tratează un anumit proces în mod individual (ex: salarizare, pontaj etc.). Componentă care nu este încă conturată: integrarea acestor procese într-un singur sistem mai eficient.

Intenționăm să integrăm programe software care vor satisface mai multe nevoi, respectiv recrutarea și managementul cursurilor, cel al performanței angajaților, și programelor de compensații și beneficii.

SECURITATEA. Anul 2018 ne aduce o mare provocare în mediul de afaceri, respectiv alinierea la cerințele GDPR, întrucât departamentele de HR gestionează un volum amplu de date personale, cele ale angajaților și ale candidaților.

Este din ce în ce mai dificil ca anumite operațiuni să fie procesate manual, păstrându-se, în același timp, și nivelul de securitate recomandat, având în vedere volumul foarte mare de date, dar și viteza cu care acestea se schimbă.

Direcția este categorică către digitizare, o tendință care își pune amprenta decisiv în zilele noastre, venind cu soluții care simplifică procesele administrative, rămânând astfel mai mult timp liber pentru activitățile constructive.

AVANTAJE. Transformarea digitală este poarta de îmbarcare către o nouă etapă în dezvoltarea HR-ului, fie că este vorba despre programe de învățare online, tool-uri pentru diverse procese, analytics de HR sau chiar aplicații care indică anumiți parametri. Ținând cont de acest lucru, consider că este benefic și necesar să investim în automatizarea proceselor și elaborarea de noi strategii pentru a îmbunătăți Brandul de Angajator și a soluționa tematica deficitului de personal.

În lupta pentru talentele de pe piață, tehnologia are un aport imens, pentru că astfel se utilizează la maximum potențialul datelor din sistemele resurselor umane.

Am convingerea că digitizarea va avea un impact pozitiv asupra activității fiecărei companii, atât timp cât se combină cu factorul uman, întrucât empatizarea este un element cheie în comunicarea cu angajații și candidații.

Digitalizarea cuprinde un spectru larg de soluții, chiar Avitech oferă o parte din ele: tehnologia VR, control acces, sistem de digital signace, soluții de pontaj, sistem de traduceri simultan, iar valorificarea datelor furnizate de aceste tehnologii și transformarea lor în informații de business ajută companiile să segmenteze mai bine comunicarea și să ofere mesajele mai relevante.

TENDINȚE. În privința tendințelor în resurse umane, îmi îndrept atenția și spre Europa de Vest, dar și spre SUA. În ziua de azi, informația se răspândește cu viteză, observ mulți manageri străini în România, dar și români care au vizibilitate internațională, iar acest lucru face ca transferul bunelor practici care ține de digitalizare să fie mai fluent.

Așadar, sunt de părere că anumite lucruri trebuie adaptate la persoanele cu care colaborăm, de cele mai multe ori nefiind vorba despre a avea cea mai bună structură sau cea mai clară procedură, cât despre a avea cei mai buni oameni care să le opereze, analizeze, înțeleagă și să le implementeze optim.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Strategic HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Dezvoltarea brandului de companie și de angajator cu ajutorul internetului și al rețelelor de socializare

Strategiile de marketing joacă un rol crucial în determinarea succesului unei companii. El…