Acasa Agenda HR Experienta nu are nimic de-a face cu talentul

Experienta nu are nimic de-a face cu talentul

6 min citire
0
0
528

de DELIA ONIGA

„Varsta, aspectul fizic, etnia sunt nocive pentru business. Nu angajati dupa frumusete! Vreti sa stiti unde puteti gasi talente? Luati in maini legislatia si vedeti tot ce este interzis”, Bogdan Comanescu, General Manager Accelera, la conferinta „Tendinte in Managementul Talentelor”, un eveniment marca HR Manager.

Comanescu face un portret al supertalentelor, angajatii rebeli care nu vin la training, nu vin la sedinte, iti spun „nu esti tu seful meu”, dar au in schimb rezultate foarte bune, fiind cei care fac, de fapt, compania sa evolueze.

Moderatoarea evenimentului, Adela Jansen, Director Executiv Resurse Umane, BRD – Groupe Societe Generale, a vorbit despre importanta sefilor buni intr-o companie. Este de datoria managerilor directi sa recunoasca talentele dintr-o companie.

„N-ai voie sa ai un sef care nu este echilibrat. Un sef bun trebuie sa ia decizii ferme, de o maniera eleganta. Cu cat urci mai sus cu cat ai mai multe responsabilitati, sunt oameni care au familii in spate”, spune Jansen.

In multe din cazuri insa, ratam tocmai angajatii talentati. Un studiu Inner Look asupra pietei IT arata ca peste 70% dintre candidati se intereseaza de mediul de lucru al companiei angajatoare, din acest motiv unele dintre companiile IT confruntandu-se cu numeroase respingeri de oferta din partea candidatilor.

„Stim ce se spune despre practica si teorie, dar pana la urma recrutam dupa chipul si asemanarea noastra”, crede Georgiana Dragomir, Managing Partner, Inner Look.

Fisa postului inca trebuie bifata
„Managerii romani sunt mai putin deschisi sa angajeze oameni care nu au competentele din fisa de post, 2% fata de 13%, procentul celor care fac acest lucru in regiunea EMEA”, spune Larisa Codriuc, Operations Manager, Manpower Professional parte a Manpower Group Romania, amintind rezultatele unui studiu Manpower de anul acesta, realizat in 39 de tari si teritorii, printre care si Romania.

Potrivit aceluiasi studiu Manpower, exista un paradox pe piata muncii. In timp ce in zona Euro somajul depaseste 10% , exista 2 milioane de pozitii deschise. Mai mult decat atat, previziunile arata ca in 2050 populatia lumii va avea doua ori mai multe persoane cu varsta de 65 de ani decat adolescenti.  Pe langa acest lucru, este bine de stiut ca pana in 2018, 63% dintre pozitiile la nivel global vor cere o anumita specializare.

„Populati activa de pe piata muncii scade. Ne asteptam ca pe viitor sa avem mai putini oameni decat pozitii deschise”, completeaza Codriuc.

A fi talentat inseamna sa te nasti asa
„Talentul nu are nimic de-a face cu experienta, ci cu viteza cu care evolueaza un angajat”, spune Comanescu de la Accelera, mentionand rezultatele unui studiu Leadership IQ, potrivit caruia 70% dintre manageri resping salariatii talentati, unul din motive fiind si faptul ca exista manageri care se simt amenintati de asemenea subordonati.

Acest lucru in conditiile in care, in opinia lui Comanescu, in perioade in care economia este mai lenta, talentele din companii reprezinta un avantaj strategic greu de imitat de catre concurenta.

In cadrul aceluiasi eveniment, s-a vorbit despre recompensarea angajatilor, iar vestile pentru anul viitor par sa fie destul de bune. „Un procent de 40% din companii vor creste valoarea medie a pachetelor de beneficii, 50% il vor men?ine constant, in timp ce 9% inten?ioneaza sa faca reduceri in acest sens”, potrivit lui  Iulian Alexe, Marketing & Communication Director, Edenred Romania, care face referire la studiul GFK Romania, pe companiile cu peste 50 de angajati, realizat in perioada aprilie – mai 2011.

Categorii de angajati in functie de varsta

Traditionalisti (‘28-’45) : axati pe ierarhie

Baby boomers (’46 –’64) : idealisti, dar mai stabili

Generatia X (’65 – ’80 ) : pragmatici, orientati spre cariera

Generatia Y (’80-’95) : centrati pe obiective personale, se asteapta la reactii imediate, vor sa se distreze

 

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 18, noimebrie 2011.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…