Acasa Planeta HR Tu crezi că un robot ar lua decizii mai bune ca managerul tău?

Tu crezi că un robot ar lua decizii mai bune ca managerul tău?

6 min citire
0
0
610

Oamenii au mai multă încredere într-un robot decât în managerul lor, arată cel mai recent studiu „AI at Work“ realizat de Oracle și Future Workplace, o firmă de cercetare care pregătește lideri în caz de probleme în recrutarea, dezvoltarea și implicarea angajaţilor.

Cercetarea de piață a constatat că AI a schimbat relaţia dintre oameni și tehnologie la locul de muncă și că redefinește rolul pe care echipele și managerii de resurse umane trebuie să-l joace în atragerea, păstrarea și dezvoltarea talentelor.

Spre deosebire de temerile obișnuite cu privire la modul în care AI va avea impact asupra locurilor de muncă, angajaţii, managerii și liderii de resurse umane din întreaga lume raportează integrarea rapidă a AI la locul de muncă și mulţi o întâmpină cu entuziasm și optimism. AI devine din ce în ce mai importantă, 50% dintre angajaţi folosind în prezent o formă de AI la locul de muncă, comparativ cu doar 32 la sută anul trecut.

Angajaţii din China (77 %) și India (78 %) au adoptat AI în proporție de două ori mai mare decât cei din Franţa (32 %) și Japonia (29 %). Cei mai mulți (65 %) dintre angajaţi sunt optimiști, încântaţi și recunoscători pentru faptul că au colegi de muncă roboţi și aproape un sfert raportează o relaţie prietenoasă și satisfăcătoare cu AI la locul de muncă. Angajaţii din India (60 %) și China (56 %) sunt cei mai încântaţi de AI, urmaţi de cei din Emiratele Unite (44 %), Singapore (41 %), Brazilia (32 %), Australia / Noua Zeelandă (26 %) , Japonia (25 %), SUA (22 %), Marea Britanie (20 %) și Franţa (8 %). Bărbaţii au o viziune mai pozitivă în ceea ce privește Al la locul de muncă decât femeile cu 32% dintre bărbaţi optimiști faţă de 23% dintre femei.

ANGAJAŢII AU MAI MARE ÎNCREDERE ÎN ROBOŢI DECÂT ÎN MANAGERII LOR

Adoptarea tot mai mare a AI la locul de muncă are un impact semnificativ asupra modului în care angajaţii interacţionează cu managerii lor. Drept urmare, rolul tradiţional al echipelor de resurse umane și al managerului se schimbă. 64% dintre oameni ar avea mai mare încredere într-un robot decât în managerul lor și jumătate dintre ei ar apela la un robot în loc să-și consulte managerul pentru sfaturi. Angajaţii din India (89 %) și China (88 %) au mai multă încredere în roboţi decât în managerii lor, urmaţi de cei din Singapore (83 %), Brazilia (78 %), Japonia (76 %), Emiratele Unite (74 %), Australia / Noua Zeelandă (58 %), SUA (57 %), Marea Britanie (54 %) și Franţa (56 %). Mai mulţi bărbaţi (56 %) decât femei (44 %) ar apela la AI în defavoarea managerilor lor. 82% dintre oameni consideră că roboţii pot face lucrurile mai bine decât managerii lor.

Când au fost întrebaţi ce anume pot face roboţii mai bine decât managerii lor, respondenţii sondajului au spus că roboţii sunt mai buni în a furniza informaţii imparţiale (26 %), la menţinerea programelor de lucru (34 %), la rezolvarea problemelor (29 %) și la gestionarea unui buget (26 %). Chestionați în legătură cu ce anume pot face managerii mai bine decât roboţii, angajaţii au spus că primele trei sarcini au fost înţelegerea laturii emoționale (45 %), consultanța și oferirea de sfaturi (33 %) și crearea unei culturi organizaționale (29 %).

Cercetarea de piață a fost realizată pe 8.370 de angajaţi, manageri și lideri de resurse umane din 10 ţări.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Planeta HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…