Acasa Agenda HR Semnătura electronică calificată, între vis și realitate

Semnătura electronică calificată, între vis și realitate

3 min citire
0
0
679

În contextul digitalizării și al actualei pandemii, fluxul de documente transmise electronic capătă o însemnătate din ce în ce mai mare, iar securizarea și autentificarea acestor documente prin semnătură electronică devine astfel din ce în ce mai importantă.

Ce este semnătura electronică?

Semnătura electronică sau digitală este definită de Legea nr.455 din 18 iulie 2001 (publicată în M.Of. nr. 429/31 iul. 2001) privind semnătura electronică, drept „date în formă electronică, care sunt ataşate sau logic asociate cu alte date în formă electronică şi care servesc ca metodă de identificare”.

Definiția este aproape similară cu cea oferită de de Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului european și al Consiliului din 23 iulie 2014, privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice: „date în format electronic, atașate la sau asociate logic cu alte date în format electronic și care sunt utilizate de semnatar pentru a semna”. Totuși, în caz de conflict de interpretare a legii trebuie știut că definiția din Regulamentul UE, precum și orice alte dispoziții din acesta primează în fața legii naționale.

Aurel Meiroșu, Consultant Transformare Digitală, certSIGN și Mihai ZÂNT, Business Coach, Managing Partner HUMANISTIC, au discutat în cadrul celei de-a XIV-a ediții a evenimentului Fast Forward. Organizația Viitorului despre efectul legal al semnăturii electronice și cât de sigură este; care este
nivelul de adopție în procesul de HR și beneficiile imediate, dar și pe termen mediu și lung; cât de complicat este să treci la semnarea electronică a documentelor care aparțin departamentului de HR; este acesta un instrument obligatoriu în strategia companiei de transformare digitală? Dacă da, de ce?

Aici puteți urmări discuția dintre Aurel Meiroșu și Mihai Zânt.

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…