Acasa Staffing Purtăm cu noi amprenta lumii interioare

Purtăm cu noi amprenta lumii interioare

10 min citire
0
0
577

Oricât de mult ne dorim să fie altfel, reflectăm întotdeauna în afara a ceea ce suntem înăuntru. Lumea noastră interioară se regăsește multiplicată în oglinzi uriașe în toate interacțiunile noastre.

de Alexandra Olteanu

Alergăm permanent către orizonturi depărtate, ne punem obiective din ce în ce mai înalte, cu speranța că putem să dăm în sfârșit dovada valorii noastre oglindidă mereu în ceilalți. Și dacă lucrurile sunt cu mult mai simple decât par?

Nu ne simțim suficient de confortabil cu noi înține și ne acorăm în dorința de a aparține unor grupuri importante prin brand-urile puternice pe care le reprezintă. Sperăm că aparținându-le lor, vom fi recunoscuți de ceilalți și  vom da dovada supremă a valorii noastre pe care nu a avut nimeni suficient timp să ne-o confirme. Uneori acest lucru se și întâmplă, suntem priviți altfel doar pentru că lucrăm într-o anumită organizație, ceea ce ne ține captivi într-o considerație superficială.

 

Cred că este important să avem experiența echipelor cu modele sociale echilibrate, care se pot conecta corect la sine mai înainte de orice alte conexiuni organizaționale, care reușesc să se audă înainte ca alții să o facă,  să simtă cine sunt înainte ca ceilalți să le spună, cu capacitatea de a vedea unde sunt și direcția în care merg, înainte ca ceilalți să îi evalueze.

 

Încercăm să compensăm vidul interior cu dinamismul și agitația exterioare. Și totuși nu ne ajută echipele extinse, nici ședințele prelungite, nici nenumărate ore petrecute lângă colegii pe care nu ajungem niciodată să-i cunoaștem cu adevărat. Oricât de contraintuitiv pare, vidul interior se rezolvă în singurătate, concentrându-te pe tine. Nu este datoria niciunei organizații să facă pace în noi, ci este propriul  nostru obiectiv de viață.

Investim în cursuri scumpe, facem programe super complexe pentru a relaționa mai bine, când de fapt avem nevoie în primul rând să ne acordăm timp, să ne acceptăm, să intrăm în echilibru cu noi înșine. Devine adesea inutil să înveți cele mai tari metode de management, să deții cele mai super cool instrumente de public speaking și relaționare, atâta timp cât tu ești în neacceptare de sine, instabil în propria viață, neîmpăcat cu ceea ce ești, deși, culmea, ai obținut o funcție mai mare decât ai visat vreodată, ai o familie înregistrată la primărie și cele mai în trend certificări.

Competențele dobândite  vor rămâne întotdeauna în spatele nevoii tale de supra-control, a neîncrederii în celălalt și a dorinței tale de a demonstra în fiecare zi că ești mai bun decât ceilalți. Competențele, oricât de avansate ar fi ele, nu pot să bată niciodată bucuria ce vine din împlinirea de sine și energia  vieții echilibrate.

Sunt om de training și cred cu tărie că fiecare picătură de « învățătură » ne susține în devenirea noastră spre ceea ce vrem să fim, însă aceasta trebuie împletită cu strădania noastră de a fi mai buni, în înțelesul cel mai profund al acestui cuvânt.

Cred că punem astăzi un accent prea mare pe descifrarea de înțelesuri criptate în programe complexe, pe proceduri și norme de relaționare, pe rezultate imediate, ignorând gestionarea emoțiilor noastre,  conștientizarea de sine și alinierea valorică. Pierdem astfel puțin câte puțin echilibrul și ne apropiem de limita nevrozelor și  burn out.

Avem nevoie urgentă de ajutor și putem începe să facem ceva :

  • Să ne acordăm timp cu noi înșine, măcar 1 oră pe zi
  • Să ne concentrăm pe satisfacția personală mai mult decât pe comparația cu ceilalți
  • Să căutăm răspunsuri, să cerem mai multe explicații pentru a înțelege. Înțelegerea ne va ajuta să eliberăm emoțiile cu care ne încărcăm zi de zi
  • Să ne acceptăm așa cum suntem, lucrând în sensul obiectivului de a fi mai buni
  • Să delimităm clar limitele responsabilității și să dăm credit, nouă și celorlalți.
  • Să continuăm să lucrăm cu noi, chiar și atunci când lucrurile ne sunt dimpotrivă.

E posibil, deși toate aceste lucruri să fie în natura noastră, să fie necesar să le reînvățăm. Ne-am pierdut mare parte din practică, în timp ce ne concentrăm să dobândim abilități și să-i facem mai buni pe ceilalți.

Există metode simple de învățare, doar să vrei. Rezultatele nu vin imediat și livrabilele nu sunt ușor de clarificat, dar ce frumoasă ar deveni viața noastră dacă fiecare și-ar aduna voința să dobândească  măiestria de-a se uita înăuntrul său, înainte de a vedea în afară. Suma voințelor noastre ar putea contura multe destine, fie ele și profesionale.


alexandra_olteanu_all_to_know_150x150px-01Alexandra Olteanu – Managing Director, All To Know

Alexandra Olteanu are aproape 20 de ani de experiență corporate în industrii diverse, în special în banking, servicii financiare, în poziții de managementul resurselor umane, comunicare, control intern sau proiecte transversale – BPM. După mai bine de 15 ani în poziții de top management, Alexandra a adunat istorii interesante despre organizații, oameni, relații și procese care constituie acum baza carierei sale ca trainer și coach. Anul trecut a fondat „All To Know Consultanță și Training” și a început o viață nouă ca antreprenor.
Alexandra este un profesionist în HR și pasiunea ei va rămâne întotdeauna lucrul cu oamenii.


Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…