Acasa Performance Povestea nașterii unui nou produs de training

Povestea nașterii unui nou produs de training

17 min citire
0
0
192
Jimbo

Bună, sunt Jimbo Clark. Sunt creatorul Cutiei (în original, The Box). Dacă stau să analizez lucrurile, au existat trei tipuri de influențe care, împreună, au condus la crearea acestui nou produs de training experiențial, CUTIA, și anume învățarea experiențială, învățarea accelerată și facilitarea.

O să le iau pe rând pentru a vă povesti cum am ajuns să le îmbin în acest produs de care fac vorbire. Am început să înțeleg forța învățării experiențiale acum 15 ani, când am ajuns să ocup postul de Director Academic într-un club de învățare a limbii engleze din Taiwan, un post perfect pentru mine, american devenit taiwanez prin căsătorie. Precizez că locul unde mă angajasem nu era o școală, era un club. Așadar, organizam activități în limba engleză. Mergeam la bungee jumping sau în cafenele pentru a avea discuții de grup, călătoream în întreaga lume, iar eu eram responsabil ca persoanele ce participau la aceste activități chiar învățau limba engleză și nu doar se distrează.

Din punct de vedere legal, nu aveam voie să predăm limba engleză pentru că acest club se afla sub jurisdicția Ministerului Afacerilor Economice, nu sub cea a Ministerului Educației. Asta însemna că nu aveam voie să folosim instrumentele clasice dintr-o sală de clasă: table, dicționare, vocabulare sau alte metode tradiționale de predare a limbii engleze. Așadar, a trebuit să ne adaptăm.

În limba engleză există o zicală: „Constrângerile generează creativitate, nu o limitează.” Și exact asta ni s-a întâmplat și nouă. Peste acest fundament de învățare experiențială s-a grefat învățarea accelerată. Am participat la un workshop de trei zile despre învățarea accelerată și am fost uimit de cât de mult poți acoperi într-un timp scurt dacă proiectezi procesul de învățare în funcție de felul în care funcționează creierul sau corpul uman, în loc să concepi programul de formare similar cu asimilarea de cunoștințe ce apare când citești o carte.

Am reușit să îmbin ceea ce am învățat despre învățarea accelerată cu învățarea experiențială în cadrul companiei, a clubului despre care vă vorbeam, la care am lucrat timp de 15 ani. În aceeași perioadă, l-am întâlnit pe mentorul meu în ceea ce privește facilitarea în cadrul programelor de instruire și nu numai. E vorba de Larry Philbrook, de la Institute of Cultural Affairs. Alături de el am descoperit magia facilitării. De la el am învățat că baza facilitării este convingerea că înțelepciunea grupului depășește înțelepciunea membrilor ce compun acel grup, că treaba ta ca facilitator este să deblochezi potențialul celorlalți și nu să îi tratezi ca pe niște recipiente goale pe care tu trebuie să le umpli.

Toate aceste trei lucruri, și anume învățarea experiențială, învățarea accelerată și facilitarea, s-au combinat, iar în 2005 mi-am deschis propria afacere, Integrate. Am început să organizez sesiuni de training și facilitare, în principal în Asia – în Hong Kong, Shanghai, Taipei, Singapore, Shenzhen și alte orașe. M-am axat pe alinierea echipelor, programe de leadership, colaborarea între echipe interdisciplinare etc. Am creat The Box la cererea unui client din Taiwan.

După criza financiară din 2008-2009, m-a contactat un client care mi-a spus: „Echipa mea de leadership vrea să revină la modul în care se făceau lucrurile înainte, în loc să meargă înainte spre cum trebuie să se facă. Poți face un program despre cum să gândim out of the box, în afara cutiei?” Ca orice antreprenor din businessul de instruire, răspunsul meu a fost: „Sigur, asta e ceea ce fac eu cel mai bine!” Apoi m-am întors la birou și m-am întrebat: Ce este, de fapt, cutia? În timp ce reflectam la acest concept, am văzut o cutie goală de carton pe biroul meu și mi-am zis: „Asta e cutia! Asta înseamnă să gândești în interiorul cutiei și asta înseamnă să gândești în afara cutiei.” Așa că am tăiat niște cartoane, am desenat pe ele și am creat conceptul. Nu mă așteptam să fie mai mult decât un moment aha pentru participanți în cadrul unui curs ce conținea și alte momente. Dar imaginile cu oameni având cutii pe cap erau atât de bune încât le-am pus în prezentările mele pentru viitorii clienți. Și de fiecare dată când cineva îmi spunea: „Cred că avem nevoie de ajutor pentru a gândi out of the box, în afara cutiei”, eu le spuneam: „Ei bine, am o veste excelentă pentru voi!”… Apoi piața m-a împins să învăț cum să predau acest concept altora și să-l scalez. Nu a fost intenția mea inițial, dar sunt atât de fericit că s-a întâmplat!

CUTIA (The Box) trebuia să fie un produs experiențial deoarece livram trainingul pentru audiențe care nu erau vorbitoare native de engleză, iar aproximativ 30% din prezentările mele erau în chineză… limbă pe care nu am studiat-o formal și pe care nu știu să o citesc sau să o scriu. În plus, produsul trebuia să fie simplu pentru că nu știam să explic concepte complicate în chineză.

De exemplu, nu știu cum să spun mindset (mentalitate) sau unconscious bias (prejudecat inconștient) în chineză. Dar în loc să explic aceste concepte, puneam pur și simplu o cutie pe capul oamenilor și îi întrebam: Cum te simți? Cum seamănă asta cu viața reală? Așa că The Box trebuia să fie simplu și experiențial. Interesul pieței pentru produs și feedbackul direct sau indirect pe care l-am primit m-au ajutat să îmbunătățesc produsul.

Câteva dintre aceste feedbackuri mi-au rămas în minte. Un feedback care m-a surprins și m-a încântat a fost când clienții mi-au cerut să îi învăț cum să livreze programul The Box. Un alt feedback uimitor a fost de la o femeie din Bangladesh care mi-a spus: „Cred că The Box mi-a salvat căsnicia.” Ea i-a dat seama că încerca să își schimbe soțul, în loc să își schimbe propria mentalitate.

Un alt feedback, primit ca o plângere, spunea: „În orice alt training la care sunt trimis obligatoriu de HR, am timp să îmi verific e-mailurile. Dar acest training a fost atât de captivant încât nu am reușit să îmi fac treaba și acum sunt în urmă cu e-mailurile!” Un alt participant mi-a spus: „Șeful îmi spune să gândesc out of the box, dar de fapt vrea să gândesc în cutia lui.” Un altul, care lucra pentru MI6, mi-a trimis o poză cu fiul său vitreg purtând cutia și mi-a spus: „Am folosit The Box pentru a-i explica cât de important este pentru mine.”

Un moment emoționant a fost când am vizitat un client după cinci ani și am văzut că avea The Box pe birou. Pot spune cu mâna pe inimă că nu m-am așteptat ca The Box să devină slujba mea full-time sau o pasiune de-o viață. Inițial, The Box era doar o activitate de 45 de minute, dar acum este un model complet de schimbare.

Folosesc conceptul The Box cu succes în următoarele zone:

• Dezvoltarea liderilor (de exemplu, Special Olympics folosește The Box pentru trainingul liderilor)

• Tranziții de carieră (de la angajat performant la manager, de la manager la lider)

• Alinierea echipelor (ex: echipa de conducere Walmart China)

• Creativitate și inovație (Lenovo, KPMG)

• Diversitate și incluziune (ex: Coca-Cola China)

The Box poate fi folosit cu succes și în consiliere familială, în lucrul cu persoanele autiste și chiar pentru formarea operatorilor de linii de urgență pentru prevenirea suicidului.

INTRAREA PE PIAȚA ROMÂNEASCĂ DE INSTRUIRE / DEZVOLTARE

Sunt încântat să intru pe piața românească de training în parteneriat cu Ascendis! Vom certifica facilitatori locali și vom aduce The Box în România. Mă bucur enorm să învăț din această nouă experiență și abia aștept să văd impactul pe care îl vom avea!

„Colegii mei din Ascendis au aflat de The Box și l-au cunoscut pe Jimbo Clark la expoziția ATD (Association for Talent Development) care a avut loc în Statele Unite ale Americii, mai precis în New Orleans, Louisiana, perioada 19–22 mai 2024. Expoziția care însoțește Conferința Internațională ATD este recunoscută drept cea mai extinsă expoziție din industrie, prezentând mii de idei inovatoare, instrumente și aplicații de instruire și dezvoltare. Vizitatorii au oportunitatea de a testa tehnologii de ultimă generație, de a explora diverse servicii și de a achiziționa instrumentele necesare pentru a rămâne competitivi într-un domeniu în continuă evoluție. Cu mii de participanți și sute de expozanți de top din industrie, evenimentul a fost un adevărat centru al inovației în domeniu. Standul lui Jimbo Clark era mereu aglomerat, atrăgând profesioniști din întreaga lume, curioși să descopere impactul și originalitatea produsului său. Tocmai acest interes deosebit al vizitatorilor expoziției i-a atras și pe colegii mei din Ascendis.”

Aici puteți vedea un preview al revistei.
Fiți la curent cu noutățile din HR!

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Revista HR Manager intră într-o nouă eră

HR Manager a fost, până acum, locul unde liderii din resurse umane și-au spus poveștile, u…