Acasa Staffing Noi consultări privind salariul minim în România. Cu cât ar putea crește acesta?

Noi consultări privind salariul minim în România. Cu cât ar putea crește acesta?

3 min citire
0
0
537

Iniţiativa de la nivel european de a crea un salariu minim standard pentru statele membre ale Uniunii Europene va aduce un salariu minim în fiecare stat membru echivalent cu 60% din salariul mediu net din ţara respectivă. Astfel, costurile unui angajator din România cu forţa de muncă, unul dintre cele mai importante costuri, va creşte semnificativ, au spus consultanţii EY, în cadrul unui eveniment al companiei de consultanţă şi audit.

„Salariul minim european ar înseamnă un salariu de referinţă pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene. Este greu de crezut că se va stabili o valoare anume, însă intenţia este de a stabili un cadru, o formulă de calcul a salariului minim şi alinierea statelor membre din acest punct de vedere”, a declarat Claudia Sofianu, partener EY România, conform businessmagazin.ro.

În condiţiile în care decalajul economic şi al veniturilor dintre unele state membre, cum ar fi România sau Bulgaria şi ţările dezvoltate ale Uniunii Europene rămâne important, consultanţii EY spun că, cel mai probabil, stabilirea salariului minim din fiecare stat membru se va calcula în funcţie de nivelul salariului mediu din ţara respectivă, o proporţie de 60%.

În noiembrie 2019 salariul mediu net în România era de circa 3.200 de lei net, în vreme ce salariul mnim pe economie era de 1.160 de lei net, circa 36%. Ca să ajungă la 60% din salariul mediu net pe economie, salriul minim nt ar trebui să crească cu 760 de lei şi să ajungă la 1.920 de lei net.

Tot în noiembrie 2019, Premierul Orban a prezentat trei scenarii de majorare a salariului minim brut pe economie, începând de la 1 ianuarie 2020.  Toate scenariile aveau în vedere o majorare de 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei, adică o majorare de 150 lei brut, respectiv 83 lei net. Fiecare variantă are în vedere diferite mecanisme de creștere anuală a salariului minim. Majorarea are în vedere, însă, doar salariul minim pe economie pentru persoanele fără studii superioare.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Staffing

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…