De Marilena Ispas
Măsurile luate pentru prevenirea răspândirii virusului au impus, în ultimul an, ca tot mai mulți angajați să lucreze de acasă. Angajatorii s-au conformat recomandărilor și, acolo unde a fost posibil, au oferit posibilitatea echipelor să lucreze remote pentru o perioadă nedeterminată de timp.
Deși mulți dintre cei care lucrează de acasă se consideră norocoși, specialiștii atrag atenția asupra organizării cât mai eficiente a timpului, astfel încât să nu ne simțim copleșiți de senzația că lucrăm non-stop. Mai mult, ei insistă asupra faptului că unele obiceiuri și rutine trebuie schimbate, astfel încât să se creeze un mediu propice de lucru, care să nu interfereze cu viața personală.
CUM OBȚINEM ECHILIBRUL DINTRE MUNCA REMOTE ȘI VIAȚA PERSONALĂ
Toți cei care lucrează de la distanță trebuie să își dea seama când trebuie să lucreze, unde și cum să creeze granițe între cele două lumi. Dar cum rămâne cu echipamentul de birou, dezvoltarea carierei, oportunitățile de formare din cadrul companiei sau relațiile colegiale? Trebuie să îți răspunzi la toate aceste întrebări, pentru a te putea acomoda cu noul stil de muncă și viață, până la urmă. Mai întâi de toate, trebuie să ne (re)creem o rutină. Să ne aducem aminte cum era cu serviciul atunci când trebuia sa mergi fizic la birou. Te trezești dimineața devreme, bei o cafea, te schimbi în hainele de muncă, te încalți și ieși din casă cu zâmbetul pe buze spre o nouă zi. Ei bine, lucrând de acasă, este necesar să faci toate astea, mai puțin să pleci de acasă. Cumva, se scutește drumul până la birou, acesta fiind uneori obositor, mai ales dacă parcurgerea lui ajunge și până la o oră. Dacă rămâi să lucrezi de acasă nu mai ești stresat de eventualitatea întârzierii la program sau de faptul că este aglomerat sau ai pierdut metroul. Se evită astfel mai mulți factori de stres și munca remote s-a dovedit foarte eficientă, mai ales în ultima perioadă.
Cum facem totul să funcționeze? Ei bine, cu toții folosim tot mai mult tehnologia pentru a comunica și colabora cu colegii noștri, dar și pentru interacțiuni sociale cu prietenii și familia. Dacă până acum aveam o separare clară a zonei private de cea profesională, situația actuală pe care o traversăm împreună ne cere asigurarea unei armonii între toate domeniile care definesc „viața“: muncă, familie, casă, comunitate, bunăstare personală și sănătate.
După ce am stabilit deja „rutina de pregătire pentru o nouă zi de muncă“, ne amenajăm biroul. De preferat să fie într-un loc cu lumină naturală și, dacă există posibilitatea, într-o cameră separată de restul casei. Tratează camera sau zona pe care ai dedicat-o muncii ca pe o zonă restricționată celor din jurul tău. Așa cum mama ta nu îți poate oferi o cană cu ceai la birou, nu te poate deranja nici acasă, în zona de lucru. Principiul e simplu – fiind acasă, este inevitabil ca mama, soția, fratele sau colegul de apartament să nu te întrerupă. Setează limite cu cei cu care împarți zona de locuit și oferă un program bine stabilit în care să nu fii deranjat sub nicio formă.
„To do list“ – este un must have atât în munca de la birou, cât și în cea de acasă. Te ajută să îți menții concentrarea și să nu te abați de la task-urile tale. Ai control asupra activităților și poți jongla cu ele în funcție de necesitate, sporindu-ți astfel productivitatea.
Conectează-te cu echipa prin aplicații și programe smart. Există numeroase aplicații care îți permit să ai o comunicare eficientă cu echipa cu care lucrezi. Folosește-te de ele pentru a spori productivitatea ta și a echipei. Elimină elementele care îți pot distrage atenția. Dacă nu îți este necesară pagina de Facebook, de exemplu, nu o deschide. Oprește notificările automate care ți-ar putea întrerupe ritmul de lucru. Pune telefonul pe modul silențios ca să nu fii distras de notificări, evită site-urile care știi că îți distrag atenția și încearcă, pe cât posibil, să lucrezi singur în cameră, dacă spațiul îți permite, bineînțeles.
Fă o pauză. Și la birou faci asta, așa că nu te împiedică nimic să o faci și acasă. Ridică-te de pe scaun, bea o gură de apă, mergi prin casă, deconectează-te timp de zece minute, apoi back to work cu forțe proaspete.
AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE
Numeroase studii atestă faptul că peste 55% dintre români ar renunța la serviciul cu normă întreagă, dacă ar putea să se întrețină muncind doar de acasă. „Este bine de știut faptul că legislaţia din România recunoaște și acceptă munca de la domiciliu. Potrivit Codului Muncii, fiecare angajat își poate duce la bun sfârșit responsabilităţile, chiar și din spaţiul personal, atât timp cât sunt îndeplinite toate cerinţele din fișa postului. În plus, salariatul care adoptă să își desfășoare activitatea în acest mod beneficiază de toate drepturile legale și are posibilitatea să își stabilească propriul program de lucru, atât timp cât este în conformitate cu legea. Cu alte cuvinte, indiferent de spaţiul de lucru, fie că ai obligaţia să mergi zilnic la sediul companiei, fie că poţi lucra din confortul propriei case, din punct de vedere legal se păstrează aceleași avantaje“, afirmă Victor Munteanu, Human Resources Manager.
Un alt aspect bun de luat în calcul este că angajatorul are dreptul să efectueze vizite la domiciliul salariatului și, în cazul în care cel din urmă nu își îndeplinește atribuţiile corespunzătoare fișei postului, este pasibil de sancţiuni. Cu toate acestea, cei care au ales să lucreze de acasă susţin că tehnologia din zilele noastre permite o verificare de la distanţă, precum și diferite tipuri de comunicare în timp real, conferinţe video, transfer de date și documente în timp real. Specialiștii susţin că în situaţia în care angajaţii unei companii lucrează din confortul propriei case, atât angajatorul, cât și salariatul au de câștigat. Bugetele destinate spaţiilor de birouri, mobilierului, serviciilor și altor necesităţi pot fi reduse considerabil și aici este primul beneficiu al companiei. De asemenea, home office-ul poate să fie preferat de către angajaţi datorită flexibilităţii pe care o au acasă, unde reușesc să își finalizeze mult mai ușor task-urile și pot să își dedice mai mult timp vieţii de familie.
Printre beneficiile „Home office-ului“ se numără și reducerea timpului dedicat drumurilor dintre birou și casă, dar și din punct de vedere financiar, putem remarca faptul că se micșorează sumele de bani destinate pachetului salarial (inclusiv bonuri de masa) și ale transportului. Un alt beneficiu ar fi că angajații care lucrează de acasă sunt mai puţin stresaţi, mai atenţi și, astfel, crește productivitatea. La birou, în schimb, colegii îi pot întrerupe în momente-cheie, lucru care poate duce la neîndeplinirea task-urilor sau nefinalizarea proiectelor în timp util. Așadar, „putem spune că există beneficii care ne avantajează să alegem câteva zile de muncă remote, considerând acest lucru benefic pentru viaţa noastră profesională“, spune Victor Munteanu. Însă cu toate beneficiile pe care ni le oferă acest mod de lucru, trebuie să fim foarte atenţi în a nu confunda lucrul de acasă cu o minivacanţă. Mulţi angajaţi sunt tentaţi să creadă că, în momentul în care lucrezi de acasă, începe vacanţa. Iată și primul dezavantaj: distragerea atenţiei, care poate avea un efect negativ asupra responsabilităţilor de la job. Un alt dezavantaj ar fi lipsa de comunicare, aceasta din urmă putând fi uneori incompletă.
Desigur, există căsuța de e-mail, însă interacțiunea face-to-face diferă de cea în scris. Poate angajatul sau angajatorul nu explică bine situația și în acest mod se poate interpreta greșit un task. „Cei care aleg să lucreze în regim «work from home» susţin că duc lipsa unei păreri secundare, părere care nu poate fi cerută de la distanţă, deoarece există riscul să fie interpretabilă“, susține Victor Munteanu. Munca de acasă poate ridica diverse dificultăți pe care de multe ori nu le avem în vedere. Totuși, cu un pic de organizare și cu mindsetul potrivit putem combate provocările și să transformăm munca remote într-o activitate plăcută și plină de recompense. Tot ce îți trebuie este un pic de organizare și perseverență.
Acest material a fost publicat în
Revista HR Manager cu numărul 66.
Consultați un preview aici.
Pentru abonare, click aici.