Acasa Performance Mugur Tolici: Educația este un bun exercițiu de „fitness” mental

Mugur Tolici: Educația este un bun exercițiu de „fitness” mental

10 min citire
0
0
113
Mugur

Nora Dobre (Temenos), Mugur Tolici (Banca Națională a României), Simona Podgoreanu (KPMG) și Cristian Popescu (KPMG) sunt liderii din HR care au revenit în sala de clasă pentru a pregăti viitoarea generație de specialiști. Datorită lor, studenții au ocazia să învețe de la practicieni principiile de bază în HR, cu studii de caz din companii din România și adecvate vremurilor noastre.

Astăzi vorbim cu și despre Mugur Tolici.

Mugur Tolici și-a început activitatea universitară în 1997, pe când lucra ca economist în cadrul Direcției de politici monetare și valutare a BNR. Propunerea de a prelua un seminar la Academia de Studii Economice (ASE) a venit chiar din partea Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după ce predecesorul său în acest rol fusese numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Astfel, la doar patru ani de la absolvire, s-a regăsit de cealaltă parte a catedrei.

A fost cadru didactic la ASE timp de 13 ani, predând discipline legate de macroeconomie și politici monetare. În 2011, odată cu tranziția sa profesională către resurse umane, a început să predea la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Management, unde a susținut cursuri de Managementul resurselor umane și Introducere în leadership și managementul echipelor.

Aceste discipline au mutat accentul din zona tehnică a economiei către o abordare mai umanistă, menită să ofere studenților nu doar cunoștințe teoretice, ci și instrumente utile în dezvoltarea personală și profesională.

CITEȘTE ȘI: Liderii din HR care formează viitorii specialiști în resurse umane

Pentru cei care activează în mediul corporate, predatul este și un mod de a se menține în formă din punct de vedere intelectual – educația este un bun exercițiu de „fitness” mental. Căutarea constantă de noi informații, studiul celor mai recente tendințe și transmiterea lor într-un mod relevant pentru studenți reprezintă un proces care stimulează atât profesorii, cât și cursanții, consideră el.

În cazul resurselor umane, această actualizare permanentă este esențială. HR-ul de astăzi nu mai este doar despre recrutare, salarizare sau comunicare internă, ci și despre eficiență, bugete, performanță și competitivitate. De multe ori, cei care aspiră la o carieră în acest domeniu nu conștientizează această complexitate, iar unul dintre obiectivele sale ca profesor este să le ofere o perspectivă realistă asupra meseriei.

CITEȘTE ȘI: Viitorul HR-ului începe de pe băncile facultății

Pentru ca studenții să fie mai bine pregătiți pentru realitatea pieței muncii, colaborarea dintre mediul academic și cel de business este esențială, consideră acesta. Parteneriatele cu companii, instituții publice și firme de consultanță le oferă studenților acces la experiențe practice și perspective din lumea reală a HR-ului.

Așadar, un specialist HR valoros trebuie să aibă o cultură generală solidă, o înțelegere a mediului economic și capacitatea de a găsi soluții inovatoare la problemele actuale. „Atitudinea față de învățare este diferențiatorul dintre o performanță excepțională și una obișnuită”, subliniază Mugur Tolici.

În viziunea sa, un specialist HR de succes trebuie să combine mai multe tipuri de competențe:

  • Tehnice – legislația muncii, politici de salarizare, managementul talentelor;
  • Interpersonale – comunicare, empatie, colaborare;
  • Strategice – leadership, înțelegerea businessului și a pieței;
  • Digitale și tehnologice – esențiale în contextul actual al transformării digitale.

„Combinația dintre competențele tehnice și competențele soft skills creează premise pentru  o carieră de succes în HR. Să nu uităm, HR nu este (doar) despre empatie, comunicare, colaborare și asigurarea păcii într-o organizație. Este (și) despre eficiență, bugete, performanță, competitivitate. Aceste aspecte scapă, uneori, aspiranților la o carieră în HR”, punctează Mugur Tolici.

El remarcă faptul că noua generație de profesioniști HR pune accent pe flexibilitate, autonomie și echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Spre deosebire de generațiile anterioare, care vedeau flexibilitatea ca pe un beneficiu, tinerii de astăzi o consideră o normalitate.

În plus, viitorii specialiști HR vor trebui să propună soluții inovatoare pentru salarizare echitabilă, trasee de carieră personalizate și un leadership bazat pe încredere și apartenență, arată Mugur Tolici. De asemenea, el spune că vor trebui să fie pregătiți pentru o piață a muncii în continuă schimbare și să înțeleagă că învățarea nu se oprește odată cu absolvirea facultății.

CITEȘTE ȘI: Efectele neașteptate ale unei legi ce va să vie: Directiva europeană de transparentizare a salariilor


Mugur Tolici este economist și are o experiență vastă în cadrul Băncii Naționale a României (BNR). Pe parcursul celor peste 30 de ani de activitate, a ocupat diverse funcții, printre care șef al serviciului de politică monetară, consilier al conducerii executive, director adjunct al Direcției Emisiune Tezaur și Casierie.

Din 2011, este Director de Resurse Umane al BNR, coordonând proiecte majore de transformare organizațională și implementare a unui sistem modern de management al resurselor umane. A fost membru în Comitetul de Resurse Umane al Băncii Centrale Europene și a reprezentat România și Macedonia de Nord la Fondul Monetar Internațional ca Senior Adviser.

În mediul academic, a fost cadru didactic la Academia de Studii Economice (1997-2010) și predă la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din 2011 cursurile de Managementul resurselor umane (licență, anul III) și Strategic Human Resources Management (master, anul II).


*Acest material a fost publicat în ediția cu nr. 80 a Revistei HR Manager.

Aici puteți vedea un preview al revistei.
Fiți la curent cu noutățile din HR!

Foto: ID 112175136 © CristinaConti | Dreamstime.com

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Liderii din HR care formează viitorii specialiști în resurse umane

Liderii de Resurse Umane care predau la universitate nu sunt doar profesori – sunt arhitec…