Acasa Agenda HR Legislația muncii din România: prieten sau dușman al departamentului de HR? The smart- risk approach

Legislația muncii din România: prieten sau dușman al departamentului de HR? The smart- risk approach

4 min citire
0
0
991

Percepția generală este că legislația muncii din România este învechită și împovărătoare și că prin urmare pune bețe în roate business-urilor. Noi vedem lucrurile ușordiferit. În realitate, în multe situații legislația este suficient de flexibilă pentru a permite atingerea scopurilor mediului de business. Scurtcircuitul apare însă din cauza unor interpretări restrictive ale prevederilor legale. Companiile deschise către abordări inovative și cu un apetit mai mare către risc se pot diferenția atât ca succes comercial cât și din perspectiva atractivității pe piața forței de muncă.

Ce se înțelege prin legislația muncii?

Legislația muncii definește drepturile și obligațiile lucrătorilor și ale angajatorilor.
Legislația europeană a muncii acoperă două domenii principale: condițiile de muncă (timpul de lucru, munca cu fracțiune de normă, contractele cu durată determinată, detașarea lucrătorilor) și informarea și consultarea lucrătorilor cu privire la concedierile colective, la transferurile de întreprinderi, etc.

Cum funcționează?

UE și legislația muncii: În ultimele decenii, politicile UE au vizat asigurarea unui nivel ridicat de protecție socială și de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea condițiilor de trai și de muncă și protejarea coeziunii sociale.

UE își propune să promoveze progresul social și să îmbunătățească condițiile de trai și de muncă ale cetățenilor europeni. În ceea ce privește legislația muncii, UE vine în completarea inițiativelor adoptate de fiecare stat membru prin stabilirea unor standarde minime referitoare la condițiile de muncă și de încadrare în muncă și informarea și consultarea lucrătorilor.

Autoritățile naționale și legislația muncii

UE adoptă directive, iar statele membre le transpun în legislația națională și le pun în aplicare. Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale – inspectoratele de muncă și instanțele judecătorești, de exemplu – sunt cele care asigură respectarea normelor.

Adelina Iftime-Blagean, Counsel, Wolf Theiss și Iulia Buciuman, Managing Partner, HUMANISTIC, au discutat despre ce înseamnă legislația muncii în România în cadrul evenimentului Best Employer Fest organizat de Revista HR Manager și HUMANISTIC în data de 8 iunie 2022.

Puteți urmări aici discuția dintre Adelina Ifteme-Blagean și Iulia Buciuman:

 

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…