Acasa Performance Ești introvertit și mergi la conferințe? Iată un ghid de supraviețuire

Ești introvertit și mergi la conferințe? Iată un ghid de supraviețuire

13 min citire
0
0
574
ghid de supravietuire pentru introvertiti

de Felicia Luca

Ești introvertit sau ești extrovertit? Știi să răspunzi corect?

Despre introvertire și extrovertire se spun multe povești și circulă multe mituri. În realitate, acestea sunt moduri moduri înnăscute și sănătoase de a fi și de a gestiona lumea exterioară. Nu sunt nici calități, nici defecte, nici opțiuni, ci sunt caracteristici complementare de personalitate.

În 1967, psihologul Hans Eysenck și-a publicat teoria prin care susține că introvertiții au un nivel de stimulare corticală mai ridicat decât extrovertiții. Aceasta a fost confirmată prin testarea fluxului sanguin și a activității electrice la nivelul creierului. Astfel, persoanele extrovertite sunt mereu în căutare de stimuli externi, în timp ce persoanele introvertite preferă să îi evite.

Omul extrovertit are multă energie fizică și este concentrat pe lumea exterioară. Este expansiv, vorbăreț, asertiv, gregar. Pentru că este energizat de interacțiunile sociale intense, preferă să-și petreacă timp în grupuri mari de oameni și îi place să fie în centrul atenției – îi plac acțiunile comunitare, concursurile, concertele, petrecerile. În solitudine obosește și se plictisește. Extrovertitul este nelalocul lui atunci când este singur, iar asta nu se vede.

Omul introvertit are multă energie mentală și este concentrat pe lumea sa interioară. Este reflexiv, stabil, calm, creativ. Pentru că mintea sa este mereu activă, stimulii externi îl obosesc, iar din grupurile zgomotoase și agitate va pleca repede. Solitudinea îl energizează și îl inspiră – își va petrece timpul la cafenea sau ceainărie, în parc, într-un magazin de carte, la o expoziție de artă, pe munte, acasă, cu un prieten sau doi. Introvertitul este nelalocul lui atunci când este printre mulți oameni, iar asta se vede.

Este important să ne cunoaștem pe noi înșine, să știm cum funcționăm cel mai bine și să-i înțelegem și pe ceilalți, pentru a putea gestiona optim și eficient situațiile profesionale și de viață.

Despre introvertiți și extrovertiți mai poți citi alte lucruri interesante aici.

Astfel, e lesne de înțeles că locurile zgomotoase și aglomerate sunt epuizante pentru introvertiți. Conferințele, evenimentele publice sunt o adevărată provocare pentru ei.
Dacă ești introvertit, iată cîteva idei care te pot ajuta să te bucuri de conferințele la care participi și de oamenii pe care îi întâlnești:

Încarcă-ți bateriile înainte de conferință
E important să ajungi la conferință cu rezervele de energie (fizică, emoțională, spirituală) refăcute.  Înainte de conferință, ai grijă să dormi bine, să te hrănești bine, să-ți gestionezi corect nivelul de stres și să fii liniștit. Relaxează-te cum știi că îți face bine, ca să fii încărcat emoțional și spiritual – petrece timp cu un prieten drag, citește o carte bună, mergi într-un loc care îți place și știi că te inspiră. Fă toate acestea fără să te simți vinovat – dreptul la odihnă este inalienabil și cu rost.

În timpul conferinței, ai grijă de tine în mod intenționat și conștient
Hidratează-te corect și nu sări peste pauzele de masă. Retrage-te în locuri mai liniștite, din când în când, ca să-ți reîncarci bateriile și să nu-ți risipești energia. Când contextul devine excesiv de stimulant – prin zgomot, nivel de aglomerație și de solicitare – te poți retrage pentru câteva momente sau poți chiar folosi dopuri de urechi.

Scapă de FOMO (Fear of Missing Out)
A profita la maxim de o conferință înseamnă să dai prioritate calității, nu cantității. Nu e nevoie să participi la toate prezentările, nu trebuie să discuți cu toți oamenii. Stabilește care sunt subiectele cele mai relevante pentru tine și fă-ți o listă cu câțiva oameni cu care este important să stai de vorbă.

Alege conferințele și prezentările care sunt interesante pentru tine – te vei simți bine, vei fi implicat și îți va fi ușor să faci conversații de calitate cu ceilalți participanți.

Este mai eficient să ai câteva discuții profunde, memorabile și să stabilești legături interumane autentice, solide și cu impact asupra viitorului tău, decât să îți umpli geanta cu zeci de cărți de vizită fără însemnătate pentru că ați vorbit rapid și superificial și nu ați apucat să vă cunoașteți suficient încât să construiți un fundament solid care să susțină colaborări viitoare și care să vă inspire.

Transformă pălăvrăgeala în conversație de calitate
Pălăvrăgeala e comodă, dar e ineficientă. E comodă pentru că presupune mai puține riscuri, mai puțină vulnerabilitate, mai puțină autenticitate. Dar este ineficientă pentru că nu este propice unei conexiuni interumane reale, sănătoase, generoase, firești – cu toate beneficiile aferente. Introvertiților nu le place să pălăvrăgească – dar nu pentru că nu le plac oamenii, ci tocmai pentru că pălăvrăgeala ridică bariere între oameni.

Cum să faci conversație de calitate, chiar și la evenimente aglomerate? Dacă ești introvertit, cel mai probabil ești profund, curios, îți place să înveți, să explorezi. Folosește-te de asta. Invită-i pe oameni să-ți spună povestea lor (sau a afacerii lor, sau a ideii lor), întreabă-i la ce proiect interesant lucrează, ce provocări au ce îi entuziasmează în acest moment. Caută să vezi ce este interesant la ei și vorbește despre asta. Întreabă de ce, mai mult decât ce.

Invită-ți interlocutorii să stați de vorbă în locurile mai liniștite
Serviți masa împreună la un restaurant din apropiere, ieșiți din mulțime și beți un ceai împreună, căutați o zonă mai retrasă – unde vă puteți așeza confortabil, este liniște, există câteva plante și aer mai curat.

Retrage-te atunci când ai nevoie
Când ești obosit, oprește-te. E firesc, e eficient, este permis. Nu trebuie să dai explicații. Ai grijă să dormi suficient și să nu consumi substanțe energizante.

Sosește mai devreme
În măsura în care îți poți permite, vino la conferință mai devreme (cu o seară înainte, cu o oră înainte) ca să ai timp să te liniștești, să te familiarizezi cu spațiul, să găsești cele mai bune surse de resurse.

Poartă o insignă pe care scrie SUNT INTROVERTIT
E amuzant, va porni conversația, e o informație utilă.

Identifică-i pe introvertiți și pe extrovertiți și abordează-i strategic, în funcție de nivelul tău de energie din diverse momente ale zilei.
Păstrează-ți diminețile pentru tine. Mai ales, nu-ți începe ziua cu un extrovertit pentru că vei fi epuizat de la început.

 Acum ești mai bine pregătit să-ți folosești super-puterea de introvertit.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…