Acasa Performance Epictet: Dă ce-i mai bun din tine și fii mereu binevoitor

Epictet: Dă ce-i mai bun din tine și fii mereu binevoitor

19 min citire
0
0
792

Ce ne învață Epictet despre Arta de a trăi rămâne mereu adevărat.

Privește lumea cu ochi de începător

Epictet crede că este întotdeauna de bun augur să ne amintim de limitele cunoștințelor noastre. Să știi că nu le știi pe toate și să-ți asumi asta, fără să te simți vinovat, este o sursă de putere pentru că nu face altceva decât să-ți deschidă mintea și calea către o mulțime de lucruri pe care le poți descoperi și învăța. Epictet ne mai atenționează să nu confundăm datele și informațiile cu înșelepciunea și cu înțelegerea aprofundată a lucrurilor. Și ne îndeamnă să ne păstrăm vie curiozitatea și spiritul de explorator.

Ca să ajungi să faci lucrurile bine trebuie să fii dispus să pășești pe terenuri necunoscute, să fii dispus să nu știi, să te rătăcești, să gafezi. Trebuie să ai curajul să faci lucruri imperfect. Epictet crede că viața neremarcabilă este cea marcată de frica de a părea incapabil atunci când încerci un lucru nou.

Experiențele noi au rolul de a ne lărgi viața, de a ne ridica la noi niveluri de competență, nu de a ne confirma ipotezele și concluziile anterioare.

Iar multe dintre lucrurile noi pe care le avem de învățat se află în cele mai neașteptate locuri.

Solomon Marcus susține, la rândul său, valoarea curiozității în buna funcționare a omului:

„Eram în copilărie într-o permanentă stare interogativă, de curiozitate, de mirare, de extaz în fața spectacolului naturii și al lumii, al propriei mele ființe. Mi se pare un spectacol grandios. A savura acest spectacol este pentru mine o sursă de energie, de bucurie care îmi dă un sens vieții. Sunt de-a dreptul fermecat de năzdrăvăniile creierului meu, în materie de memorie și de imaginație. În fiecare seară, când mă las pradă somnului, mă întreb ce călătorii neașteptate îmi vor oferi visele din noaptea respectivă. Starea de mirare, de extaz mi-a alimentat totdeauna pofta de viață, a fost mereu o sursă de energie. Atunci când sunt întrebat: „de ce trăiești?” răspund: „pentru a mă mira”.

De prea multe ori, școala, în loc să întrețină și să dezvolte această nevoie, o anihilează. Dar dacă nu ne menținem starea de curiozitate, de mirare, dorința de a înțelege lumea, nu doar de a o înregistra, atunci nu ne putem forma capacitatea de problematizare, de identificare a aspectelor neelucidate, nu putem sesiza amploarea și natura ignoranței noastre”.

Pe lângă informațiile pe care ni le aduce, curiozitatea are un rol vital în împrospătarea minții și a sufletului.

„Așa cum avem grijă zilnic să ne împrospătăm corpul prin odihnă, prin mișcare și prin folosirea apei și săpunului, avem nevoie și de o împrospătare a minții, a simțurilor, a sufletului nostru. Să ne trezim in fiecare dimineață capabili de a arunca o privire proaspătă asupra lumii, cu dispoziția unui nou început, cu o limpezire a simțurilor și a gândurilor; într-un anume sens, să recăpătăm, să recuperăm candoarea copilăriei”, susține Solomon Marcus.

Nu te mai strădui să arăți bine în ochii celorlalți

Cu cât trece timpul și devii mai autentic, mai conștient de tine și mai smerit, cu atât mai bine înțelegi că valoarea omului este intrinsecă și necondiționată, iar punctul tău de referință nu vor mai fi ceilalți, ci tu însuți. Vei simți că numai atunci când ești tu însuți ești cel mai inspirat, ai cea mai mare energie și putere de creație și vei căuta să-ți manifești identitatea și valoarea, pentru a aduce în lume contribuția care ți-a fost menită și care te face să te simți împlinit.

Binele e bine

Epictet spune că binele există indiferent ce credem noi despre asta. Binele există de dinainte să fi apărut noi pe lume. Ne-am născut în binele acesta și avem intuiție morală. Știm, în mod natural, ce este bine și ce nu. Binele este lipsit de echivoc. La bine și la rău, ce contează este buna intenție ca stă la baza faptelor tale, nu rezultatul. Așa că, în loc să te concentrezi pe cum te percep ceilalți și ce cred despre tine, consultă-ți intuiția și dă-i ascultare.

Să nu te încrezi prea tare în reguli și convenții

Fii stăpânul gândirii tale. Ieși din ceața a ceea ce Epictet denumește „obiceiuri neexaminate”. Ideile, princpiile, concepțiile cele mai răspândite, modul obișnuit de a face lucrurile nu sunt și cele mai înțelepte. Dimpotrivă, acestea sunt adesea formulate la întâmplare, preluate automat, negândite, nu tocmai creative și nu prea interesante. Rolul regulilor și al convențiilor este păstrarea status quo-ului – care este, însă, util doar până la un punct. Pe de altă parte, nici ideile noi nu au un merit numai pentru că sunt noi.

Evaluează ideile și oportunitățile în funcție de cât de dătătoare de viață sunt. Susține ceea ce promovează umanitatea, omenescul, dreptatea, creșterea benefică, bunătatea, ceea ce este posibil. Susține ceea ce face bine.

Nu discuta niciodată cu nonșalanță despre lucrurile importante (pentru tine)

Epictet ne îndeamnă să nu discutăm nonșalant, la întâmplare și cu oricine, despre lucrurile importante. Ne sabotăm singuri, când facem asta. Unii oameni, cei care nu pun preț pe ele, le vor știrbi din prețiozitate. Iar alții se vor repezi asupra ideilor noastre ca vulturii, denaturându-le, criticându-le, răstălmăcindu-le și trivializându-le.

Lasă-ți ideile la incubat, lasă-le să capete forță, protejează-ți entuziasmul și energia.

Fii un cetățean al lumii

Binele tău face parte dintr-un Bine mai mare decât tine. Nu-ți poți realiza ce este bine pentru tine dacă nu te îngrijești, în același timp, și de binele celorlalți. Ca să dai ce-i mai bun din tine trebuie să faci bine altora. Datoria noastră nu se limitează la cei cu care avem de-a face în mod direct, la cei importanți, bogați, bine educați. Avem o datorie față de toți oamenii.

Epictet ne îndeamnă să ne considerăm cetățeni ai lumii întregi și să acționăm ca atare.

Nu te înfuria pe răufăcători

Epictet consideră că revolta și condamnarea răufăcătorilor este doar reacția omului neinstruit și necunoscător. Pentru a reacționa corect la faptele unui răufăcător, acesta trebuie înțeles corect. Reacția dreaptă este compasiunea, pentru că răufăcătorii au adoptat credințe greșite, lipsite de înțelepciune și sunt, astfel, privați de cea mai valoroasă dintre abilitățile omenești: capacitatea de a face diferența dintre bine și rău. Intuiția lor morală a fost distorsionată, iar ei și-au pierdut șansa la liniște sufletească și echilibru.

Fie vremea bună sau rea, tu nu te abate de la drum

Indiferent de ce se petrece în jur, tu fă ce stă în puterea ta, cât de bine poți. Pe restul, ia-le așa cum sunt. Nu le putem controla pe toate – și nici nu e cazul, pentru că nu suntem atât de înțelepți și nu vedem atât de cuprinzător.

În interviul acordat Revistei Cariere, Chris Nel ne oferă câteva soluții:

„Trebuie să cântărești argumentele pro și contra și să adopți o mentalitate de creștere (growth mindset) în ceea ce privește viitorul. Ce sugerez eu este să se facă o listă cu ceea ce poate fi controlat și o listă cu ceea ce nu poate fi controlat. Apoi rup lista cu ceea ce nu poate fi controlat – pentru ca oamenii să-și ia gândul de la ceea ce nu pot stăpâni, îi sperie și îi ține în defensivă și să-și poată investi energia în ceea ce pot face și le dă încredere și senzația de control. Atunci își vor recăpăta și deschiderea la minte de care au nevoie pentru a vedea mai multe opțiuni posibile.”

Fii recunoscător

Fii recunoscător și vei fi fericit.  Dacă privești de la înălțime și cuprinzi destul cu privire, vei ajunge să înțelegi că toate lucrurile au un sens, indiferent dacă îl vezi sau nu. Știind că toate sunt utile și servesc unui scop mai înalt, vei putea să mulțumești pentru toate și să îți vei da timp să înveți, să înțelegi, să apreciezi și să te bucuri de ce trăiești.

Ai grijă de momentul acesta

Fii prezent. Fii atent. Observă. Reacționează la omul din fața ta, la această provocare, la această întâmplare. Nu ocoli prezentul, nu fugi de ce se întâmplă, nu te eschiva de la ce simți. Nu fii un simplu spectator – dezinteresat, neimplicat, rece. Participă, exprimă-te, manifestă-te. Respectă parteneriatul pe care a-l ai cu viața, pentru că te afli într-un schimb constant, în permanentă interacțiune cu ea.

Întreabă-te cum poți reacționa acum, ce poți face ca să fii în acord cu ce e bine. Fii ante la intuiția ta și dă-i ascultare, Viața este acum, materialul tău de lucru este acest moment. Și arăbdare. Dă lucrurilor timp să se întâmple. Dacă durează mult este pentru că se construiește bine.

Fă bine, cu ardoare!
Fă tot ce poți mai bine, acceptă rezultatele și mergi mai departe.

***

Surse:
Epictetus – The Art of Living
Alternativa Fundamentală | Solomon Marcus | TEDxCluj
Solomon Marcus – „Zece nevoi umane”, editura Spadugino

Foto: Pixabay

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…