Festivalul “Vara magică”, aflat la ediția a XI-a, vă propune 9 concerte de muzică clasică la Ateneul Român, în perioada 6 iulie – 31 august. Festivalul Internațional “Vară Magică” este unul dintre evenimentele culturale estivale marcante ale Europei și una dintre puținele manifestări de acest gen care aduce în prim-plan capitala României. De la debutul său, proiectul a adunat peste o sută de concerte, de calitatea cărora s-au bucurat mai mult de 80.000 de spectatori, sute de mii de ascultători ai programelor radio și telespectatori care au urmărit transmisiunile în direct și înregistrările acestor clipe de înaltă ținută artistică.
Mirabela Anghel, senior editor Revista CARIERE, a stat de vorbă cu domnul Dorin Ioniță, directorul Lanto Communication, despre Festivalul Vara Magică, despre ce consumatori de cultură mai are România (dacă mai are), dar și despre generația Tik Tok.
Desfășurați o activitate bogată în domeniul cultural. Ne puteți spune cum a luat naștere Festivalul Vara Magică și ce înseamnă acesta pentru artiști și public?
Festivalul Vară Magică a plecat de la o idee îndrăzneață, aproape nebună, care s-a transformat într-un proiect minunat. Ideea a încolțit în urmă cu 12-15 ani când erau extrem de puține evenimente culturale estivale. De la momentul închiderii unei stagiuni și până la începerea următoarei stagiuni, era nu dificil, ci aproape imposibil să găsești evenimente culturale de calitate. De parcă, în perioada vacanțelor, întregul univers bucureștean ar fi intrat într-un soi de hibernare artistică!
Ideea de fond a fost de a oferi iubitorilor de muzică clasică posibilitatea de a se bucura, și în afara stagiunilor, de emoția pură și bucuria pe care actul artistic ni le oferă. Pe de altă parte, ne-am dorit foarte mult ca spectatorii să aibă ocazia de a cunoaște și artiști noi, tineri, pentru a aduce un aer proaspăt și inedit unui segment cultural tributar valorilor clasice.
Sunt peste 10 ani de la primele concerte din „Vara Magică” și „Iarna magică”. Ce v-ați propus cu aceste două evenimente?
Răspunsul la această întrebare și continuarea interviului le găsiți accesând www.revistacariere.ro.