Acasa Performance Directorul HR al Google: care sunt greșelile cele mai frecvente din CV-urile pe care le-a primit compania în ultimii 10 ani

Directorul HR al Google: care sunt greșelile cele mai frecvente din CV-urile pe care le-a primit compania în ultimii 10 ani

9 min citire
0
0
752

Laszlo Bock, directorul de resurse umane al Google, scrie, într-un text publicat pe platforma LinkedIn, că, de-a lungul carierei sale în cadrul companiei americane, a analizat peste 20.000 de CV-uri. Pentru a-i ajuta pe candidați să se prezinte la interviu cu un CV cât mai bun, Bock a decis să publice o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le-a întâlnit în ultimii 10 ani în procesul de recrutare.

1. Greșeli de scriere

“Nimeni nu crede că la Google primim CV-uri cu greșeli de scriere, însă acest lucru se întâmplă destul de des.”, scrie Bock pe pagina sa de LinkedIn. Spusele directorului de resurse umane al Google sunt confirmate și de datele oferite de un sondaj dat publicității de CareerBuilder. Potrivit concluziilor oferite de acest sondaj, aproximativ 58% dintre CV-urile primite de departamentul de resurse umane al unei companii conțin cel puțin trei greșeli de scriere. Bock spune că aceste erori sunt mai grave decât par la prima vedere pentru că – din perspectiva angajatorului– o greșeală de scriere denotă o atenție scăzută în ceea ce privește detaliile și lipsă de interes față de calitatea documentului.

Pentru a remedia acest neajuns, Bock le sugerează candidaților fie să pună pe altcineva să le corecteze documentul final, fie să schimbe fontul pentru a repera mai ușor eventualele greșeli.

2. CV-uri prea lungi

“Una dintre regulile de bază în alcătuirea unui CV este următoarea: zece ani de experiență trebuie să intre pe o singură pagină a documentului. Un CV bine structurat, compact, îi arată angajatorului că potențialul angajat are abilitatea de a filtra informația relevantă, de a sintetiza și de a prioritza corespunzător“, spune directoul de HR al gigantului american.

Bock subliniază că, în cazul în care candidatului îi e foarte greu să își rezume întreaga carieră în două sau trei pagini, acesta ar trebui să nu uite că un CV nu trebuie să fie o cronică detaliată a vieții profesionale, ci mai mult un tool de marketing care vinde un produs: candidatul.

3. Formatare nepotrivită

Deși lucrează la Google, o companie sinonimă cu inovația, Bock spune că, atunci când analizează un CV, prioritatea sa rămâne informația. „Consider că substanța e mai importantă decât stilul. Prefer să văd un CV tradițional, formatat corespunzător, nu un CV sărit din schemă, care va fi, cu siguranță, mai greu de parcurs pentru mine. În afară de cazul în care nu aplici pentru un job de designer sau copywriter, prioritatea ta ar trebui să fie realizarea unui CV cât mai clar, concis, lizibil, corect formatat”, a continuat Bock.

Soluția propusă de directorul de resurse umane al companiei Google e simplă: candidații ar trebui să folosească template-uri deja existente și unanim acceptate de comunitatea HR și apoi să se asigure că produsul final arată bine atât în Google Docs, cât și în Word, PDF sau oricare alt program în care angajatorul ar putea deschide CV-ul.

4. CV-uri care conțin informații confidențiale

În textul său de pe LinkedIn, Bock îi avertizează pe candidați să fie atenți la clauzele de confidențialitate care ar putea exista în contractele lor de muncă anterioare. Dacă în aceste contracte este specificată clar interdicția de a face public numele unui client, această clauză trebuie respectată. Bock relatează povestea unui candidat care a specificat în CV că a fost consultant pentru Microsoft, în condițiile în care compania americană avea o clauză de confidențialitate cu firma de consultanță pentru care lucrase candidatul. Acesta a fost respins la interviu de către Google pentru că gestul său a arătat, potrivit spuselor lui Bock, lipsă de respect față de compania pentru care a lucrat anterior și incapacitatea acestuia de a ține seama de aspecte legale, care pot avea consecințe grave.

5. Minciuni “inofensive”

“Ați fi surprinși să știți câți candidați mint atunci când ne povestesc despre diplomele pe care le-au obținut, despre notele pe care le-au avut, despre școlile pe care le-au urmat. Uneori aceste minciuni ajung și în CV-urile lor. Astfel, oamenii ajung să ne mintă cu privire la echipele din care au făcut parte… am întâlnit candidați care au lucrat cu echipe de 30 de oameni și în CV au specificat că au condus echipe de sute de oameni. Nu cred că trebuie să vă spun care va fi rezultatul în momentul în care HR-ul sau managerul vor afla că un candidat i-a mințit.”, scrie Boch.

Directorul de resurse umane al Google îi sfătuiește pe candidați să compenseze lipsa experienței prin onestitate. „Voi aprecia întotdeauna mai mult un om care e sincer cu mine și îmi spune că nu știe să facă asta, dar poate învăța, decât un om care mă minte că a mai făcut așa ceva înainte sau care își exagerează meritele, talentele și rezultatele.”, conchide Bock.

Foto: Laszlo Bock, Wiki Commons

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Cum să îți reinventezi cariera în 2025. Pași pentru o tranziție profesională de succes

Anul 2025 aduce cu sine un context profesional și economic în continuă schimbare, cu tehno…