Acasa Management Despre comunități, transformări în HR și tendințe pentru 2024

Despre comunități, transformări în HR și tendințe pentru 2024

15 min citire
0
0
3,639

Într-un peisaj profesional marcat de transformări rapide, Resursele Umane devin nucleul inovației și adaptabilității. Am discutat cu Andreea Voinea, Chief Human Resources Officer la Banca Comercială Română și președinta HR Club, pentru a obține o perspectivă profundă asupra lecțiilor învățate în 2023 și a previziunilor pentru anul următor în HR.

Andreea Voinea subliniază importanța integrării comunității în HR, reflectată în proiecte precum Joblandia, platforma de matching între companii și licee. Pe de altă parte, comunitățile interne, precum Liga Experților Digitali din BCR, reprezintă cheia pentru stimularea implicării la job. Într-un an al incertitudinii, ea evidențiază necesitatea ca profesioniștii HR să devină exemple de adaptabilitate. Investiția în dezvoltare personală, transparență și încredere au fost direcții-cheie în gestionarea schimbărilor rapide.

Andreea Voinea mai subliniază direcția către personalizare, de la recompense și beneficii până la programe de învățare. Democratizarea învățării și accentul pe flexibilitate și accesibilitate redefinesc organizația ca un loc de învățare continuă și personalizată. Previziunile sale pentru 2024 includ tranziția de la worklife balance la work-life fit și accentul pe a căuta talentele potrivite mai întâi printre colegi şi abia apoi în afara organizației.

În era tehnologiei avansate, HR-ul devine un promotor al Inteligenței Artificiale, cu accent pe gestionarea experienței angajaților. În context, Andreea Voinea anticipează că Inteligența Artificială Generativă va continua să influențeze HR-ul prin gestionarea informațiilor, analiza datelor și optimizarea proceselor de recrutare. Colaborarea cu AI devine esențială pentru a rămâne relevanți într-un mediu de lucru în evoluție. Subliniind necesitatea pregătirii angajaților pentru utilizarea tehnologiei, Andreea Voinea evidențiază abilitățile necesare în era în care trăim, printre care se numără gândirea creativă, analitică și gestionarea comunităților.

CARE A FOST CEA MAI IMPORTANTĂ LECȚIE PE CARE AȚI ÎNVĂȚAT-O CA HR ÎN CURSUL ANULUI 2023?

De departe cea mai importantă lecție a fost cea a integrării. Și a creării unei comunității pentru a genera un impact. Știu că este o tradiție să alegem un cuvânt al anului, în decembrie. Din punctul meu de vedere, cuvântul anului 2023 în HR a fost comunitate. În 2023 am lansat, la nivelul comunității de HR din România, o soluție inovatoare de integrare în educația practică. Joblandia, platforma gratuită de matching între companii și licee. O inițiativă posibilă doar împreună: companii care, prin HR Club, și-au deschis porțile către liceeni. Licee care și-au creat un mix de vizite în companii pentru a le oferi tinerilor o mai bună înțelegere a ce înseamnă azi un job. La nivel de companie, am pus focus pe comunitățile noastre interne din BCR. Liga Experților Digitali cu aproape 3.000 de colegi. Școala de Bani, cu peste 1.200 de profesori de educație financiară ca voluntari BCR. Aceste comunități ancorează oamenii în sens și dau o motivație suplimentară față de clasica satisfacție a realizării unui proiect.

CUM AȚI GESTIONAT SCHIMBĂRILE ȘI PROVOCĂRILE DIN MEDIUL DE RESURSE UMANE ÎNTR-UN AN MARCAT DE INCERTITUDINE?

Schimbarea începe cu noi, oamenii de HR, care trebuie să fim exemple. În 2023, la noi, în BCR, accentul a fost pus pe proiectele de dezvoltare prin care ajutăm oamenii să țină pasul cu schimbările aduse de tehnologie. Am investit mult în candidate & employee experience, în partea de învățare și în creionarea unei culturi bazate pe transparență, încredere și comunitate.

CE PRACTICI SAU INOVAȚII AU AVUT CEL MAI MARE IMPACT ÎN ÎMBUNĂTĂȚIREA EXPERIENȚEI ANGAJAȚILOR LA BCR?

În BCR ne concentrăm din ce în ce mai mult pe partea de personalizare. Personalizarea sistemului de recompense și beneficii, în funcție de fiecare coleg. Poate cel mai important, personalizarea în învățare și motivare. Putem spune că asistăm la o democratizare a învățării care a fost accelerată de contextul pandemic: learning anytime, anywhere and on any device. Obiectivul nostru, definit dinainte de pandemie, a fost să devenim o organizație a învățării continue, extrem de personalizate.

CE TRENDURI ANTICIPAȚI PENTRU ANUL 2024 ÎN DOMENIUL RESURSELOR UMANE ȘI PE PIAȚA MUNCII?

Trecerea de la work-life balance la work-life fit. Pandemia a adus o stare de incertitudine care i-a făcut pe oameni să perceapă diferit relațiile de muncă. Acum, s-a produs o adaptare la noul context. Nevoile angajaților s-au schimbat. De aceea, este deosebit de important să personalizăm beneficiile oamenilor noștri pentru ca ei să poată cu adevărat să aleagă și să se bucure de ceea ce li se potrivește. Fie că vorbim despre experiențe de învățare sau de program flexibil.

Trecerea de la talent acquisition către ceea ce numim talent access. Pe scurt, în loc să recrutăm din afară, mai întâi vedem dacă putem promova dintre colegii noștri. Este o abordare proactivă și sustenabilă care creează o modalitate rapidă de acces la talentele interne. Potrivit studiilor Gallup, tinerii din generația milenialilor caută în special oportunități de învățare și dezvoltare, și posibilități de avansare atunci când aplică pentru locuri de muncă. Iar companiile au înțeles că trebuie să investească în dezvoltarea și promovarea propriilor oameni, în dezvoltarea abilităților transferabile și în construirea de trasee de carieră personalizate.

CUM CREDEȚI CĂ VA EVOLUA ROLUL HR-ULUI ÎN URMĂTORUL AN, AVÂND ÎN VEDERE SCHIMBĂRILE DIN MEDIUL DE AFACERI?

În contextul accelerării rapide a AI, este deosebit de important ca specialiștii din resurse umane să fie promotori ai acestor resurse și să le integreze în procesele de employee experience. Pe măsură ce companiile continuă să adopte AI, avem oportunitatea de a aduce idei și inovații noi, cu potențialul de a impulsiona transformarea. În același timp, prin simplificarea și automatizarea proceselor repetitive, noi, oamenii de HR, vom avea mai mult timp în care să ne concentrăm pe ceea ce contează pentru colegii noștri. Pentru a rămâne relevanți, trebuie să fim conectați la experiența angajaților.

CUM CREDEȚI CĂ VA IMPACTA INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ GENERATIVĂ (IAG) RECRUTAREA ȘI SELECȚIA DE PERSONAL – ȘI ALTE ARII ALE HR-ULUI – ÎN 2024?

Creșterea impresionantă a Inteligenței Artificiale Generative a avut un impact profund asupra multor procese în 2023. Pe măsură ce organizațiile își continuă recunoașterea potențialului lor transformativ, majoritatea acestora vor integra AI nu doar în operațiuni, cât și în HR. AI este o resursă utilă în gestionarea informațiilor, analiza datelor și furnizarea de idei și sugestii care să sprijine și să optimizeze procesele de recrutare. Am întrebat ChatGPT ce părere are: a fost de acord cu mine (râde).

CUM VEDEȚI EVOLUȚIA COMPETENȚELOR NECESARE ANGAJAȚILOR ÎNTR-UN CONTEXT MARCAT DE TEHNOLOGIE ȘI AUTOMATIZARE?

Potrivit raportului Future of Jobs 2023 al World Economic Forum, trebuie să ne pregătim oamenii pentru a folosi tehnologia și în același timp a rămâne autentici ca oameni. În realitate, pentru noi, în BCR, această tendință s-a transformat deja în pilot strategic. Astfel, pe lângă competențele despre care am tot discutat în ultimii ani, de exemplu empatie, curiozitate, dorință de învățare continuă, acum ne axăm din ce în ce mai mult și spre gândirea creativă, gândirea analitică, folosirea tehnologiilor, mai ales a datelor și a AI. În plus, este din ce în ce mai importantă capacitatea de a coagula și de a energiza comunități. Competența de community management devine extrem de „hype“ în condițiile în care ne interesează integrarea și impactul. Nu este o cursă pentru a câștiga împotriva AI. Este o cursă împreună cu AI, ca instrument, pentru a fi mai buni, mai eficienți, mai rapizi. Pentru a avea impact în comunitate.


Andreea Voinea este CHRO al BCR și președinta HR Club, cea mai mare asociație a profesioniștilor de HR din România. Din 2023 este co-fondator Joblandia, singura platformă de matching între companii și licee, prin care este facilitată educația practică. Recent a fost confirmată ca membru în consiliul de supraveghere al companiei de asigurări Omniasig.


Aici puteți vedea un preview al celui mai recent număr al revistei HR Manager.

Pentru abonare, click aici.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Pescaru Constantin
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

HR NEXUS: Adina Nanu, Director Resurse Umane și Transformare Auchan Retail România

Explorăm modul în care putem aduce tehnologia și inovația în inima Resurselor Umane, trans…