Acasa Management Descoperă beneficiile comunicării informale la birou

Descoperă beneficiile comunicării informale la birou

7 min citire
0
0
824

Spre deosebire de comunicarea formală, care este, de cele mai multe ori, rece și distantă, comunicarea informală la locul de muncă este mai relaxată, prietenoasă și ajută foarte mult la consolidarea relațiilor de colaborare dintre angajați. Principalul avantaj al celei din urmă este că îi va face pe membrii echipei tale să comunice mult mai bine și, astfel, să dea un randament mai bun. Află mai multe în rândurile următoare.   

Ce este comunicarea informală și de ce s-o implementezi la birou

În primul rând, trebuie să știi că, potrivit definiției, comunicarea informală în interiorul unei companii este spontană și nu respectă canalele oficiale prin intermediul cărora informațiile circulă între lideri, angajați, colegi și ceilalți oameni din jurul organizației. Mai este cunoscută și sub denumirea de „viță-de-vie”, deoarece se întinde pe mai multe paliere. Este verbală, personală, directă și flexibilă. 

În contextul actual, în care oamenii lucrează în sistem hibrid, atât de acasă, cât și de la birou, comunicarea informală devine extrem de importantă, pentru că mai toată lumea simte nevoia interacțiunii directe. Este important să ții cont de nevoile angajatului, de la asigurarea unui mediu fizic de lucru sustenabil și sănătos și până la felul în care reușești să-l motivezi profesional. Soluția IMMUNE Building Standard™ te poate ajuta să obții un mediu de lucru mai sănătos, deoarece a fost dezvoltată pentru a spori gradul de imunitate al clădirilor de birouri, bazându-se pe un ansamblu de 135 de măsuri elaborate de 20 de experți în sănătate, cu rolul de a adapta clădirile la nevoile generate de noua normalitate. În aceste condiții, atât soluția IMMUNE™, cât și încurajarea comunicării informale la birou ar trebui să facă parte din planurile tale. Ce vei avea de câștigat? Un moral mult mai bun pentru echipa pe care o conduci și mai multă armonie în interiorul acesteia.  

Care sunt beneficiile comunicării informale

  • Consolidează relațiile de colaborare 

În primul rând, comunicarea informală la birou este echivalentă cu socializarea, adică mai puțin stres. Tot mai multe companii organizează workshop-uri sau sesiuni de învățare non-formală, în cadrul cărora angajații discută liber, nu mai țin cont de ierarhiile din organizație și împărtășesc idei care nu sunt legate neapărat de activitatea lor profesională. În momentul în care oamenii tăi vorbesc liber unii cu ceilalți se creează o cultură a muncii, ceea ce oferă mai multă claritate. Toată lumea va fi mai relaxată, iar nivelul de creativitate și productivitatea vor crește.

  • Ajută la rezolvarea sarcinilor de serviciu

Un alt beneficiu important al comunicării informale dintre angajați este reprezentat de faptul că acestora le va fi mult mai ușor să discute și formal despre probleme legate de activitatea companiei. Nu se vor mai sfii să pună întrebări și să se consulte cu colegii lor, în momentul în care întâmpină dificultăți în rezolvarea unei sarcini de serviciu. 

  • Informațiile importante sunt mai ușor de reținut

De asemenea, și comunicarea informală excesivă din partea managementului ar putea avea efecte pozitive. Este o modalitate eficientă de a le transmite angajaților mesaje importante, sub o formă mai prietenoasă. De multe ori, o astfel de comunicare îi va motiva mai bine pe aceștia să își îndeplinească sarcinile importante, spre deosebire de un mail formal, care ar putea fi trecut cu vederea. Comunicarea informală este de preferat și în situații de criză, ce trebuie rezolvate contracronometru.

Acestea sunt principalele beneficii ale comunicării informale în cadrul unei companii. Ea conectează angajații, îi face să-și prețuiască mai mult slujba, ceea ce poate duce la o productivitate sporită. Singurul pericol al comunicării informale este acela că este informală, așa cum îi spune și numele, iar unele informații neoficiale sau neconfirmate pot fi distorsionate. 


 

Sursă foto: Unsplash.com/John Schnobrich

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…