Acasa Agenda HR De la provocările economice și inteligența artificială generativă până la transformarea culturală și colaborarea companii-școli

De la provocările economice și inteligența artificială generativă până la transformarea culturală și colaborarea companii-școli

18 min citire
0
0
820

Aproape 400 de membri ai comunității profesioniștilor în Resurse Umane au participat la Share|Care|Dare Conference, a 19-a ediție a Conferinței Naționale HR Club, care a avut loc pe 26 octombrie, la NORD Events Center by Globalworth. Viitorul sustenabil al muncii a fost tema comună a speakerilor Share|Care|Dare Conference by HR Club. Prezentările susținute de speakeri au abordat, din perspective diverse și valoroase, provocările și oportunitățile HR-ului în contextul evoluției tehnologiei și al preocupării pentru un viitor sustenabil.

***

În prima prezentare a zilei, Dan Bucșa – Chief CEE Economist, UniCredit Bank AG, Londra, ne-a oferit o privire de ansamblu asupra României și Europei Centrale și de Est, punând accent pe evoluția economiei în 2024, anul alegerilor.

În 2023, industria din România nu și-a revenit din șocul energetic, iar creșterea consumului s-a datorat faptului că populația și-a cheltuit economiile făcute în timpul pandemiei, preponderent pe automobile. România a primit peste jumătate din plățile făcute în ECE din Facilitatea de Redresare și Reziliență și RePower, investițiile publice fiind la maximul istoric.

În anul electoral 2024, creșterea salariilor ar putea da un nou avânt vânzărilor cu amănuntul, dar mărirea costurilor cu forța de muncă va reduce competitivitatea externă. În condițiile în care 20% din românii apți de muncă nu muncesc, iar firmele din România au mai puțină nevoie de forță de muncă decât cele din țările vecine, se impun o serie de măsuri pentru a crește populația activă: reconversia profesională, investiții în infrastructură, subvenții pentru angajări. Toate acestea în contextul în care în România sunt cele mai mari presiuni inflaționiste pe termen scurt, iar BNR ar putea reduce dobânda în a doua parte a lui 2024 pentru a stimula creditarea.

***

Cu un impact economic potențial de aproximativ 3 trilioane de dolari, efectul Inteligenței Artificiale Generative (GenAI) asupra productivității a fost subiectul următoarei sesiuni a conferinței. Raportul realizat de compania McKinsey a fost prezentat de Mariana Miron – Partener Asociat, McKinsey București și Jan Bouly – Partener Asociat, McKinsey Bruxelles și a trecut în revistă modurile în care GenAI va schimba viitorul muncii, dar și profesia de HR, prin automatizarea joburilor repetitive, accelerarea inovației și augmentarea calității muncii.

Conform raportului, în următorii 10 ani, GenAI va avea un impact de cel puțin 10% asupra activităților a 80% din forța de muncă, iar 50% dintre sarcini se vor realiza mai rapid. Studiile de caz confirmă deja aceste tendințe: de exemplu, în industria bancară, GenAI a îmbunătățit cu 15%-20% productivitatea angajaților juniori, iar în domeniul cercetărilor, timpul necesar pentru documentare a fost redus de la săptămâni la ore. Aceste schimbări ajută la reducerea costurilor, dar impun și regândirea responsabilităților: ce vom face cu timpul câștigat?

Pentru HR, se prevede ca, în viitorul apropiat, nivelul de automatizare din toate dimensiunile resurselor umane să crească la 25%, cu schimbări pozitive în atragerea și managementul talentelor, onboarding și întreaga experiență a angajatului. Recomandarea autorilor studiului McKinsey este ca liderii echipelor și ai companiilor să se pună la curent cu capabilitățile GenAI și să profite de impactul pozitiv asupra productivității.

***

În cadrul celei de-a treia sesiuni a conferinței, Adrian Florea – Founding Partner & Business Advisor, Trend Consult, ne-a prezentat modelul STELL*R de gestionare a culturii organizaționale și cartea cu același nume, lansată de curând.

Rezultatele unei organizații vin din obiceiurile indivizilor care o compun. Tensiunea culturală (discrepanța dintre ceea ce afirmă viziunea companiei și modul în care ,,se fac lucrurile pe aici” efectiv) tulbură execuția strategiei. Reducerea tensiunii culturale pentru a obține înalta performanță nu este în atribuția HR-ului, ci a leadershipului companiei, care are acum la dispoziție instrumentul STELL*R pentru a produce transformarea dorită.

***

A patra sesiune i-a avut invitați pe reprezentanții World Economic Forum: Ricky Li – Insight Product Specialist și Mark Rayner – Mission Lead, Insights. Pornind de la macrotendințele care modelează viitorul forței de muncă, am aflat care sunt tendințele specifice pentru România, care sunt competențele emergente și în declin pentru România, practici de succes pentru creșterea disponibilității talentelor, tactici de skilling, upskilling și DEI. Potrivit raportului “Future of Jobs”, 23% dintre joburile din prezent se vor schimba, iar în 2027, 43% dintre sarcini vor fi realizate automat.

În România, joburile cu cea mai mare creștere sunt cele de specialiști în AI & Machine Learning, specialiști în sustenabilitate și analiști de Business Intelligence, în timp ce printre joburile aflate în declin se numără cele de funcționari bancari, lucrători poștali și casieri. Managerii români consideră că principalele bariere în calea transformării sunt incapacitatea de a atrage talente (69%) și decalajele de abilități (54%). În topul soluțiilor pentru aceste provocări se numără: îmbunătățirea procesului de avansare și promovare a talentelor (48,1%), creșterea salariilor (35,3%) și oferirea de cursuri de recalificare și specializare (33,7%).

***

Întrucât nu putem discuta despre viitorul muncii fără a vorbi despre educație, Ari Pokka – CEO, Finnish Education Institute, ne-a povestit despre modelul finlandez de colaborare între școli și companii și cum putem sprijini tânăra generație să își găsească drumul.

În Finlanda, legislația oferă multă flexibilitate și libertate profesorilor de a-și adapta curricula, nu există inspectori școlari, iar predarea se axează pe exemple și aplicații concrete, incluzând cursuri de antreprenoriat. Elevii între 13 și 19 ani efectuează anual o perioadă variabilă de practică în companii private, iar multe dintre aceste companii oferă oportunități de internship pe timpul verii.

Consilierii de carieră și directorii de școli sunt persoane-cheie în colaborarea cu mediul de afaceri. De asemenea, Biroul de Informații Economice reprezintă o resursă națională pentru angajatori pentru a dezvolta cooperarea cu școlile. Îndemnul final al invitatului nostru a fost de a da frâu liber imaginației pentru a explora modele cât mai diverse de colaborare între mediul privat și învățământ.

***

Continuarea firească a acestei prezentări a fost momentul dedicat Joblandia.ro by HR Club, prima platformă din România care pune în legătură angajatorii și liceele, facilitând liceenilor vizite în companii în timpul Săptămânii Altfel. Pe scenă au urcat elevii clasei a X-a A de la Colegiul Național Tudor Vianu, împreună cu diriginta lor, prof. Octavia Popescu Gavrilă, unul dintre ambasadorii proiectului.

După proiecția unui filmuleț despre Joblandia realizat chiar de ei, liceenii au povestit despre vizitele făcute la companii și despre cum acestea i-au ajutat să definească după ce criterii își vor alege viitorii angajatori: deschiderea către tehnologie, atenția față de oameni, munca de echipă, pasiunea și comunicarea.

,,Copiii nu au timp să descopere ce le place, iar Joblandia este partea practică de care ei au nevoie”, a concluzionat prof. Gavrilă.

***

Următoarea sesiune l-a avut ca invitat pe prof. Peter Hawkins – Decan Global Team Coaching Institute, unul dintre cei 100 de coachi de top la nivel mondial și lider internațional în coaching sistemic, echipe executive și dezvoltarea consiliilor de administrație. Într-o epocă în care trebuie să facem mai mult pentru mai mulți oameni, la o calitate mai bună, cu costuri mai mici și cu mai puține resurse, este important să știm cum să schimbăm mentalitatea pentru o lume mai durabilă prin coaching de echipă. Schimbarea este o chestiune de strategie, cultură și leadership, iar principala provocare a liderilor este să faciliteze conexiunile între oameni, echipe și în interiorul organizației. Aceștia trebuie să se concentreze pe coachingul conexiunilor, nu al oamenilor.

Peter Hawkins a reușit să transforme prezentarea într-o sesiune ad-hoc de team coaching, punând întrebări valoroase de reflecție pentru participanții din sală. Ulterior i s-au alăturat, într-o discuție de tip panel, Madi Rădulescu – Președinte, ICF RomâniaVlad Duțescu – Președinte, EMCC România și Mihaela Ioniță – Head of HR, ING Bank România, care au abordat subiecte precum situațiile în care este nevoie de team coaching într-o organizație și care este rolul HR-ului în facilitarea unui proces de team coaching, concluzia fiind că fiecare echipă poate funcționa mai mult decât suma părților sale, iar ,,echipa echipelor” funcționează mai mult decât suma echipelor.

***

În ultima sesiune a conferinței ne-am întrebat: Cum se aude ,,Share, Care, Dare” pe o vioară Stradivarius? Ne-a răspuns, cu multă emoție și sensibilitate, Alexandru Tomescu – Violonist, Solist Concertist al Orchestrei Radio România. Acesta a interpretat patru compoziții, intercalându-le cu observațiile sale despre importanța factorului uman în muzică, dar și în oricare alt domeniu de activitate.

Potrivit muzicianului, oamenii sunt cei care fac diferența și dau viață unui instrument, oricât ar fi acesta de sofisticat sau valoros. Ei au puterea de a metamorfoza orice spațiu, mai ales dacă lucrează în echipă. ,,Nu contează să ai dreptate, ci să dai glas muzicii împreună cu colegii tăi de orchestră. […] Lasă vocea ta mai jos pentru a lăsa să se audă și alte voci”, a fost îndemnul violonistului, care și-a încheiat mini-recitalul cu ,,Balada” lui Ciprian Porumbescu.

***

Concluzia Share|Care|Dare Conference este că HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde, în care se evidențiază tendințe majore precum impactul inteligenței artificiale și al tehnologiei asupra productivității și joburilor, dar și necesitatea unei transformări culturale majore în organizații pentru un viitor sustenabil.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Provocările aduse de AI în digitalizare și restricțiile inerente ale dreptului muncii

Autor: Daniel Stăncescu, Asociat Senior în Practica de Dreptul Muncii Într-o lume într-o c…