Acasa Planeta HR Strategic HR Cum să atragi și reții angajații de top într-o lume în continuă schimbare?

Cum să atragi și reții angajații de top într-o lume în continuă schimbare?

9 min citire
0
0
422
schimbare

Într-o piață a muncii în continuă schimbare, unde angajații de top au devenit o resursă strategică, atragerea și retenția celor mai buni dintre ei este o provocare majoră pentru companii. Așteptările angajaților s-au schimbat profund; aceștia își doresc locuri de muncă flexibile, care să-i stimuleze și să se alinieze cu valorile lor. Ce pot face organizațiile pentru a se adapta la noua realitate și pentru a avea echipe performante? Vezi mai jos câteva recomandări în acest sens. 

Schimbare: Inovația ca atracție pentru angajații de top

Angajații performanți de astăzi au așteptări diferite față de generațiile anterioare. Își doresc un mediu de lucru flexibil, dinamic și care să-i stimuleze. Vor oportunități pentru a se dezvolta profesional și, în același timp, un echilibru între job și viața personală. Totodată, primează sprijinul în proiectele desfășurate, dar și autonomia în anumite momente. 

Inovația joacă un rol esențial pentru a construi un brand atractiv pentru potențialii angajați. De asemenea, investițiile în inovație, atât în relația cu angajații, cât și în dezvoltarea afacerii, te pot ajuta să te departajezi de concurență și să atragi personal performant. 

Beneficiile extrasalariale

Pentru a atrage angajați de top, nu mai este suficient să oferi bonuri de masă și plata transportului până la locul de muncă. 

Pe lângă acestea, care sunt binevenite, poți oferi zile libere în plus față de cele obligatorii, 1-2 de zile de muncă remote pe săptămână, vouchere pentru dezvoltarea profesională/personală, investiții în echipamente moderne, chiar și un abonament la mâncare sănătoasă, cafea de specialitate sau ceai. Poți oferi administrate toate beneficiile extrasalariale simplu, direct de pe platforma Benefit, accesibilă din browser sau din aplicația de pe telefon. 

Flexibilitate

Angajații talentați sunt și aceia care își doresc un plus de flexibilitate la job. Poți implementa un program de muncă flexibil, adaptat nevoilor angajaților de top. De exemplu, unii angajați lucrează mai bine dimineața (orele 07:00-10:00), în timp ce alții sunt mai creativi seara (17:00-20:00). Firmele ar trebui să țină cont de astfel de diferențe. 

Foarte apreciată este și munca remote sau chiar angajarea în regim de freelancing. Introducerea unor astfel de practici de muncă te va ajuta să atragi angajați motivați și creativi, care pun preț și pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională. 

Profesioniștii își doresc un sens de la munca lor

Tot mai mulți angajați își doresc ca jobul lor să aibă un sens pentru ei și pentru lumea din jur. Munca digitală în timpul pandemiei le-a reamintit oamenilor ce presupune activitatea lor, fără influența colegilor de birou. Cum își petrec pauzele dacă nu discută cu colegii în pauza de cafea, la masa de prânz etc.?

Inevitabil, apar întrebări precum „Chiar îmi place ceea ce fac?” sau „Ce mă motivează la jobul acesta?”. Angajatorii care își doresc să atragă și să păstreze angajații de top trebuie să le arate că au răspunsurile la astfel de întrebări sau, dacă nu le au deja, să descopere, poate chiar împreună, soluțiile. 

Salariul este important (dar nu atât de important)

Salariul este important și încă este principala motivație pentru care oamenii merg la un loc de muncă, însă în ultimii ani tot mai mulți angajatori observă că salariul nu este singurul lucru care contează. Un salariu mai mare nu va însemna, neapărat, și o productivitate mai mare. 

Vei atrage mai ușor angajații de top dacă le prezinți o strategie de recompensare pe baza rezultatelor obținute. Astfel, la salariul de bază stabilit pentru jobul respectiv poți adăuga bonusuri în funcție de atingerea obiectivelor lunare. 

Învățarea continuă

Lumea afacerilor este una dinamică și mereu apar programe noi și nevoia de a dobândi abilități pentru a te diferenția de concurență. Prin încurajarea învățării continue, te vei asigura că ai o companie competitivă și că angajații simt că ești preocupat de dezvoltarea lor. 

Un angajat performant, ce primește uneltele de care are nevoie pentru a lucra eficient, care vede că evoluează și că firma se preocupă de dezvoltarea sa, este un angajat devotat, ce va aduce plus valoare companiei. 

Atragerea și păstrarea angajaților de top într-o lume în schimbare necesită o abordare holistică. Concentrează-te pe transmiterea eficientă a valorilor organizației, dezvoltarea de noi oportunități de avansare și crearea unui cadru pentru a menține echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Este vital să te adaptezi la așteptările în continuă schimbare ale potențialilor angajați. Viitorul este modelat zi de zi, iar companiile care profită de oportunități vor fi cele care vor atrage și reține cei mai de succes angajați. 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Revista HR Manager
Incarcati mai multe in Strategic HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Provocările aduse de AI în digitalizare și restricțiile inerente ale dreptului muncii

Autor: Daniel Stăncescu, Asociat Senior în Practica de Dreptul Muncii Într-o lume într-o c…