Acasa Performance Cum ingrijesti “celula” din organizatie

Cum ingrijesti “celula” din organizatie

5 min citire
1
0
558

de CATALIN CHIRILESCU

Intr-o societate precum Romania anilor 2014 nu ai cum sa nu inveti. Cine nu se dezvolta, cine taraganeaza in aceleasi pattern-uri esuate si rasuflate va sfarsi prin a se autoexclude si va “muri de foame”. Iar presiunea este mare, societatea se dezvolta in timp real si nu are rabdare cu tine, cu mine, cu noi sau cu organizatia noastra.

Nu uit nicioadata sa le amintesc oamenilor prin training-urile pe care le livrez urmatoarea analogie. Organizatia este precum corpul uman. Care este unitatea structurala si functionala a corpului uman? Celula, nu-i asa? Destul de simplu, mai ales ca aceasta informatie apare in manualul de biologie din clasele gimnaziale. Mai multe celule la un loc ce formeaza? Un tesut, corect? Dar mai multe tesuturi la un loc? Organul, zic bine? Si organele puse cap la cap si functionand sinergic construiesc ceea ce se numeste CORPUL UMAN, nu!? Ei bine, gandeste-te acum la organizatii. Nu-i asa ca sunt dispuse in acelasi mod?

Si acum va intreb pe voi: ce se intampla cu o celula care nu este conforma cu celelalte celule? Raspunsul meu ar fi ca sunt sanse ca ea sa le imbolnaveasca si pe celelalte si sa apara boala. Dar ce se intampla daca celelalte celule sunt destul de puternice incat sa “razbeasca” celula “neconforma”? Eu cred ca aceasta din urma ar iesi din schema.

Si acum sa ne intoarcem in organizatii. Sa presupunem ca eu sunt o celula din organizatia despre care vorbim si ca presiunea exterioara este mare si “apasa pe umerii mei”. Va trebui oare sa tin pasul? Ce se va intampla daca nu il voi tine? Autoexcludere, asa-i? Deci in final exitus (tot in manualul de biologie scrie despre asta, ca tot vorbeam despre el).

Deci mai pune mana si invata, draga Catalin! Cum ne spuneau parintii in copilarie: “Invata, mama, invata!” Invata sa tii pasul, invata sa te adaptezi, invata sa fii asertiv atunci cand comunici, sa respecti si sa fii atent si la nevoile interlocutorului. Dezvolta o relatie de incredere si sprijin cu stakeholderii tai. Nu mai alerga sa obtii totul pentru tine, precum un haiduc. Viitorul este despre echipa, viitorul este despre lideri adevarati. Viitorul nu apartine individualismului si managerilor care nu “pun suflet”.

Si nu numai Catalin trebuie sa invete, ci si ceilalti. Iar viitorul este despre VALORI; viitorul este despre VOCATIE; viitorul este despre TALENTE. Toate acestea fiind interconectate si interdependente. Mai intai omul potrivit la locul potrivit. Si apoi omul va fi dispus sa invete. Si va invata cu bucurie pentru ca va veni din interior. Nu prin coercitie, nu prin impunere. Iar cand TALENTUL va avea parte de oportunitati continue si pe canale diferite de invatare, atunci va putea gasi legatura intre performanta individuala si cea organizationala si organizatia va avea de castigat. Atunci vom vorbi de “Learning Organization”.

Si tot atunci isi vor face efectul la un nivel mult mai inalt instrumente pe care le utilizezi in organizatia pe care o conduci. Fie ca se numeste Coaching, Blended Learning, Mobile Learning, Buddy Learning, Training on-the-job sau Classroom.

 

 

 

 

 

 

Catalin Chirilescu
Training & Development Specialist MMM CONSULTING INT’L

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Performance

One Comment

  1. […] Sursa: hrmanageronline.ro […]

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…