Acasa Performance Cum evoluează piața forței de muncă în orașe și ce rol are infrastructura în randamentul angajaților

Cum evoluează piața forței de muncă în orașe și ce rol are infrastructura în randamentul angajaților

8 min citire
0
0
626

Locul de muncă este spațiul unde petrecem mai mult timp decât acasă, respectiv 8-9 ore zilnic, timp de 5 zile pe săptămână. Nu e o surpriză că forța de muncă este puternic afectată de infrastructura acestui areal.

Tocmai de aceea, tot mai multe startup-uri au început să își îndrepte atenția către nevoile și dorințele forței de muncă și către crearea unei infrastructuri convenabile și confortabile din toate punctele de vedere, de la accesul cu mijloace de transport în comun, la dezvoltarea unor parcări inteligente și eficiente.

Ce beneficii are o infrastructură bună

Locul în care muncim nu trebuie să fie doar unul estetic, ci și unul care ne mulțumește pe plan mental și emoțional. Astfel, acesta poate avea o serie de avantaje atunci când beneficiază de o infrastructură superioară:

Contribuie la creșterea productivității în rândul angajaților. Timpul petrecut în trafic ne poate afecta capacitatea de a ne concentra. Aglomerația, nevoia de atenție sporită la volan sau pe trecerile de pietoni, nivelul ridicat al zgomotului cu care marile orașe se confruntă la ore de vârf sunt doar câteva dintre lucrurile care ne pot afecta atenția și dorința de a munci.

În orașele în care infrastructura este funcțională și optimizată pentru forța de muncă, în care mijloacele de transport în comun sunt la îndemână și prompte, în care există facilități pentru mijloacele de transport în comun, dar totodată și în care parcările nu reprezintă o problemă pentru șoferi, productivitatea este mult mai ridicată datorită acestor factori.

Aduce profit în mediul de afaceri. O infrastructură bună asigură nu doar bunul mers al afacerilor existente pe piață, inclusiv prin creșterea productivității în rândul angajaților, dar și atrage noi surse de investiție și contribuie la dezvoltarea zonală.

Circulația facilă și rapidă atrage noi piețe de transporturi și comerț. În plus, investitorii sunt mereu interesați de alocarea resurselor în zone în care potențialul de business este unul promițător. Aceste oportunități sunt confirmate de către oameni de afaceri autohtoni, precum Cezar Rapotan, fondatorul companiei Arabesque, care este de părere că investițiile în infrastructură pot avea beneficii monetare durabile și pot contribui la o dezvoltare economică sănătoasă.

Scade nivelul de stres în rândul populației active în muncă. Petrecerea timpului în trafic, imposibilitatea de a te baza pe mijloacele de transport în comun, dificultatea de a le folosi pe cele alternative, dar și tendința de sedentarism, toate impuse de o infrastructura mai puțin fericită, pot contribui la creșterea nivelului de stres în rândul populației active pe piața muncii.

Ca șofer, reducerea timpului petrecut în trafic și evitarea statului la cozi te pot face să te simți mai bine din punct de vedere emoțional. Înlocuirea mașinii cu mijloace de transport public îți poate câștiga timp pentru citit sau pentru alte activități relaxante pe care le poți întreprinde într-un astfel de context. Iar mijloacele fizice de transport te pot ajuta, la propriu, să crești nivelul unor hormoni care te fac să te simți bine, precum dopamina sau serotonina. Indiferent în care dintre cele trei situații te afli, este lesne de înțeles că infrastructura chiar îți poate influența puternic trăirile și starea emoțională.

Contribuie la eficiență și poate fi folosită ca unealtă pentru time management. Felul în care îți începi ziua poate să influențeze felul în care îți folosești resursele cele mai importante, precum capacitatea de a te concentra și de a-ți folosi eficient timpul.

O influență cu atât mai mare este întâlnită în rândul celor care au nevoie să se deplaseze în timpul programului de muncă pentru întâlniri cu clienții, potențialii colaboratori sau parteneri. O infrastructură bună îți poate ușura considerabil viața la serviciu, mai ales dacă lucrezi în domeniul vânzărilor, în client service sau dacă ai o funcție de conducere într-un departament la fel de mobil.

Optimizarea infrastructurii poate contribui atât la binele tău individual, cât și la al întregii comunități. De altfel, este un pilon de bază pentru posibilitățile de dezvoltare economică și tot mai multe companii vizează măsuri de îmbunătățire a acesteia.

 

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Performance

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…