Romanian Software, unul dintre liderii pieţei de software în domeniul resurselor umane, anunță rezultatele studiului „New HR: cum digitalizează companiile din România procesele de HR?”.
Revoluția digitală a resurselor umane este aici și se mișcă cu o viteză rapidă, iar organizațiile caută modalități noi și eficiente de a răspunde cerințelor în continuă evoluție ale activității de business: agilitate,acces24/7, viteză și acuratețe. Organizațiile de top știu că există două opțiuni: să se schimbe din proprie inițiativă sau să fie schimbate de mediul extern mai târziu. Astfel, au început să fie create medii de lucru complet noi, în care angajații pot fi flexibili, inovatori și independenți cu ajutorul tehnologiei. Digitalizarea departamentelor de resurse umane schimbă modul în care se lucrează, inclusiv natura muncii, structura planului de carieră, așteptările angajaților și abilitățile necesare pentru a-și face treaba. În acest context, specialiștii HR își doresc tot mai mult implementarea softurilor dedicate, pentru a-și simplifica și eficientiza munca de zi cu zi. În doi ani de pandemie, piața muncii s-a schimbat și adaptat în continuu la noi modele de muncă și noi provocări.
Pandemia a adus schimbări drastice pe piața muncii și a scos în evidență multe lacune digitale esențiale businessurilor pentru a-și desfășura procesele într-o perioadă de criză neașteptată. În același timp, afacerile au fost obligate să se adapteze unei noi realități: o cerere mare pentru munca de la distanță, cu sisteme simple, intuitive, accesibile în orice moment din orice locație. Acest lucru a fost esențial pentru menținerea continuității muncii. Specialiștii HRs-au adaptat nu doar muncii de acasă, dar și noi lor metode prin care trebuiau să recruteze, angajeze și motiveze angajații. Viața profesională și cea personală au devenit mai interconectate ca oricând, creând noi experiențe de muncă. Ultimii doi ani au demonstrat că softurile dedicate proceselor HR sunt instrumente indispensabile businessurilor, indiferent de numărul de angajați, iar pandemia a fost un factor premergător digitalizării multor companii mici.
Conform rezultatelor obținute în studiul efectuat, 30% companii au adoptat noi soluții de HR în ultimii 2 ani pentru a susține munca hibridă și de la distanță. Trendul digitalizării se menține pe parcursul anului curent, reprezentând principala prioritate în care se va investi în 2022: peste50% dintre companii, consideră digitalizarea proceselor cea mai mare prioritate.
Datele extrase ne arată că în această perioadă post – pandemică , o strategie de afaceri va prioritiza investițiile digitale . Echipele de HR au realizat că au nevoie de instrumente le potrivite pentru a-și putea desfășura activitatea , iar cele mai dorite softuri sunt cele pentru administrarea personalului și managementul documentelor . Această criză a schimbat fundamental modul în care trăim și modul în care lucrăm și oferă liderilor din resurse umane posibilitatea de a accelera digitalizarea în companiile în care lucrează . Importanța acestei transformări digitale a fost prevăzută de ani de zile , dar acum este impusă de HR .
Noile modele de muncă au făcut ca tehnologiile de tip self-service să devină mult mai solicitate în departamentele de HR
Noua dinamică a pieței muncii a dus la popularizarea softurilor de tip self-service prin care angajații își iau zile de concediu, își fac pontajul sau își actualizează documentele singuri. Peste 65% dintre companiile din România oferă softuri de self-service angajaților.
Administrarea personalului și managementul documentelor sunt cele mai căutate soluții de HR în 2022
În rândul specialiștilor HR, managementul documentelor (53.1%) și administrarea personalului (42.2%) sunt aplicații căutate și indispensabile în prezent. Însă, dezvoltarea aplicațiilor specializate pe extragerea de date valoroase a făcut din softurile de tip Analytics să ajungă în top 3 soluții dorite de 43% dintre respondenți în 2022.
Peste 40% dintre companii planifică să adopte și alte soluții HR în 2022.
Ca răspuns pentru noile nevoi apărute în departamentele de resurse umane, 42.2% dintre specialiștii HR își propun ca în 2022 să își extindă pachetul de soluții software pe care îl folosesc în companie. Motivul pentru care companiile doresc să investească este, în proporție de aproape 60%, nevoia unor funcționalități extinse care să răspundă noilor nevoi apărute.
Acestea sunt doar o parte dintre rezultatele studiului „New HR: cum digitalizează companiile din România procesele de HR?”. Pentru rezultatele complete, accesați acest link.
Photo by Adeolu Eletu on Unsplash