Acasa Training Coaching vs. Mentoring

Coaching vs. Mentoring

6 min citire
1
0
1,201

de CALIN MURESAN

Rareori exista evenimente de specialitate in zonele de Resurse Umane, Networking, Training sau Coaching in care specialistii in dezvoltare personala sau organizationala sa nu se „intepe” in fata participantilor. Se vaneaza orice: de la definitii, particularitati si eficienta metodelor pana la aplombul scenic si vestimentatia vorbitorilor.

Aparent, etalarea propriilor adevaruri  vs. erorile competitiei pare nepretuita in vanzarea serviciilor de dezvoltare. In aceasta privinta, sunt adeptul „political corectness-ului” american si al „unitatii in diversitate” europene. Altfel spus, cred cu tarie ca aceasta complexitate a zilelor noastre, regasita din abundenta atat in cazuistica corporatista, cat si in cea personala, cere nu doar metode inovative, cat mai ales diversificarea practicilor de acompaniere (indiferent daca le spunem coaching, mentorat sau consultanta in dezvoltare).

La origini

Coachingul

Cuvantul clientului: „am facut si eu coaching, e un soi de consiliere psihologica pe comunicare”

Cine a fost in Marea Britanie, Malta sau in alte regiuni de pe mapamond ce poarta amprenta culturii engleze a observat, probabil, cu o oarecare stupoare ca autobuzele sunt denumite precum nobila indeletnicire de coach. Originea cuvantului vine din limba maghiara – kocsi, care inseamna caleasca/caruta/mijloc de transport al oamenilor dintr-un punct geografic in altul. In urma cu aproximativ 180 ani termenul de coach a trecut de la slang-ul oxfordian, desemnand profesor/instructor, la prima denumire consacrata a antrenorilor sportivi. De aici si pana la cartea lui Timothy Gallwey – „The Inner Game of Tennis” a fost doar un pas si astfel s-a consacrat termenul de coaching. Coaching-ul este procesul prin care „transporti” sau „acompaniezi” pe cineva din realitatea curenta intr-o realitate dorita.

Mentoratul
Conform mitologiei grecesti, Mentor a fost fiul lui Hercule si bun prieten/sfatuitor al lui Odiseu, dar si al fiului sau Telemac. Iar atunci cand Telemac s-a aflat in fata unor provocari majore (petitorii mamei sale ii cautau nod in papura, nu mai stia nimic de taica-sau plecat la razboiul cu Troia, si desigur dilemele clasice ale „scopului in viata”), Mentor l-a povatuit de bine. De fapt Atena, zeita intelepciunii, dorind sa-si pastreze pretiosul anonimat, s-a deghizat in Mentor. Astfel, inceput de oameni si adus la rang de legenda de catre amestecul zeilor in „musacaua omeneasca”, vorbim astazi despre mentorat ca de o forma de impartasire a intelepciunii catre cineva mai putin experimentat inspre realizarea unor obiective dorite.

Pana aici, pe langa amuzamentul originilor, ambele metode par sa indice aceeasi directie: acompanierea profesionala spre realitatea dorita.

Dilema prezentului: Cat de diferit este coaching-ul fata de mentorat?

La aceasta intrebare, ICF-ul (International Coaching Federation) ofera pe propriul site un raspuns in doua faze: in primul rand, coaching-ul este prezentat ca „un serviciu distinct care se concentreaza pe individ si este legat de stabilirea obiectivelor, crearea rezultatelor dorite si managementul schimbarii personale”; apoi se precizeaza ca mentoratul, ce poate fi echivalat cu ghidarea clientului prin experienta generala ori specifica (de industrie, cariera) a mentorului, este deseori confundat cu coaching-ul – desi unii coach-i folosesc mentoratul atunci cand ii pregatesc pe cei care doresc sa devina la randul lor coach-i, ei nu sunt in mod obisnuit mentori.

Imi amintesc ca in 2007-2008, cand am urmat formarea in coaching pe standardele ICF, distinctia intre a fi coach si terapeut ori consultant in management ori mentor a fost intens discutata. La momentul respectiv invatasem ca arta unui coach trebuie sa se bazeze in mare parte pe intrebari percutante, punctuatii verbale si nobila tacere, iar sugestiile sau recomandarile trebuie…

 

Articol publicat in revista HR Manager, nr. 24, noiembrie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager.

Calin Muresan, Senior Consultant Interact

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Training

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…