Acasa Planeta HR Organisational Development Ce proiect a generat cea mai notabilă rezistență în organizație?

Ce proiect a generat cea mai notabilă rezistență în organizație?

5 min citire
0
0
703

Din punctul nostru de vedere, un răspuns la această întrebare este proiectul 90-60-GX, un proiect de dezvoltare a competențelor tehnice pentru operatorii din ambalare, care a generat rezistență din partea colegilor pe fondul unor încercări anterioare de a transfera activități de la mecanici către operatori.

Contextul a fost următorul: fabrica noastră crește de la an la an, ceea ce înseamnă că fiecare îmbunătățire cuantificabilă este importantă. În cazul de față, cu cât operatorii își cunosc mai bine mașina și știu să adreseze și partea tehnică a acesteia, cu atât nivelul producției crește și scade numărul de intervenții. Însă, ne confruntăm cu diferite niveluri de cunoștințe, astfel că avem colegi cu experiență de peste 15 ani care nu stăpânesc toate aspectele tehnice ale mașinilor relativ noi, iar asta se reflectă în performanța departamentului de ambalare.

Totodată, sunt operatori care lucrează de peste 15 ani în companie și care nu primesc cu deschidere inițiativele de a prelua noi responsabilități.

Proiectul 90-60-GX a presupus o perioadă intensivă de mentorat (3 luni), în cadrul căreia mecanicii au fost mentori pentru operatori, învățându-i diverse operații tehnice. Și nu au acționat singuri. Pe toată perioada proiectului, unii dintre membri echipei manageriale au participat la schimbările de produs, asumându-și rolul de observatori și de driveri în managementul schimbării. Practic, ofereau exemplul personal și exprimau cât de important este pentru noi acest proiect.

Pentru a diminua rezistența colegilor, am demarat proiectul cu o sesiune de discuții în afara fabricii. Am vorbit despre echipa noastră, despre importanța transferului de cunoștințe și ne-am concentrat pe cum putem suda echipa. Mai mult, am considerat necesar să identificăm liderii informali ai grupului și să le acordăm rolul de traineri în sesiuni dedicate părților teoretice. Iar ceea ce a făcut diferența a fost prezența echipei de proiect la fiecare schimbare, chiar dacă era duminică seara – asta a însemnat mult pentru oamenii de la linie și am putut să dedicăm timp nu doar pentru dezvoltarea lor, dar și pentru rezolvarea anumitor probleme pe care le aveau.

După câteva săptămâni de la demararea proiectului, rezistența a dispărut, iar la final mai bine de jumătate dintre operatori au fost calificați să performeze schimbările de produs. Cum rezultatul a fost unul foarte bun, am replicat proiectul și în alte două zone din fabrică. Le mulțumesc pe această cale celor 100 de colegi de la ambalare care au fost implicați în 90-60-GX și celor 15 colegi din echipa de proiect.

Catalina MarinescuCătălina Marinescu,

HR & Services Manager Industrial Operations, ZENTIVA Romania

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena Ispas
Incarcati mai multe in Organisational Development

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…