Acasa Agenda HR Cat de eficienti suntem?

Cat de eficienti suntem?

4 min citire
0
0
782

Rentabilitatea Capitalului Uman in Romania continua sa scada, inregistrand anul trecut o reducere de 9% comparativ cu 2010, nivelul de 1,22 al indicatorului plasandu-ne sub media Europei Centrale si de Est (ECE), potrivit studiului PwC Saratoga 2012.

Indicatorul analizeaza Rentabilitatea Capitalului Uman, exprimata ca venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara (fie euro, dolar american sau leu) platita de angajator sub forma de remunerare.

Rentabilitatea fortei de munca =

„Din pacate, companiile romanesti s-au vazut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilitatii, corelata cu o crestere a costurilor cu forta de munca. In acest context, rentabilitatea capitalului uman din Romania a ramas in urma celorlalte state din Europa Centrala si de Est, acolo unde media este de 1,57. Acest lucru afecteaza competitivitatea Romaniei si atractivitatea sa ca destinatie de investitii. Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel incat orice noua crestere sa fie la nivelul castigurilor de productivitate sau chiar sub acestea”, a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul echipei de consultanta in resurse umane PwC Romania.

Studiul citat ne arata ca in 2011 costurile cu forta de munca, raportate la costurile totale ale companiilor, au crescut cu 13%, in timp ce venitul anual per angajat a continuat sa scada inca din 2009 pana la 108.383 euro/angajat cu norma intreaga (in 2009 nivelul era de 138.872 euro). In ceea ce priveste profitul, acest indicator a scazut in 2011 la 3.528 euro, de la 3.856 euro in 2010, respectiv de la 5.636 in 2009.

Dincolo de scaderea generala a rentabilitatii, au existat si sectoare care au inregistrat o imbunatatire a indicatorilor financiari – IT-ul si industria telecom, dar si industrii care au inregistrat oscilatii mai putin vizibile – farmaceuticele si retailul.


Un punct forte
Anul trecut, fluctuatia de personal a stagnat: 15,6% din angajati au parasit organizatiile pentru care lucrau (media in Europa Centrala si de Est fiind de 16,7%), ceea ce indica o fluctuatie normala de personal si o revitalizare a pietei muncii, potrivit specialistilor PwC .
Pe de alta parte, fluctuatia de personal difera semnificativ de la un sector economic la altul. In retail, fluctuatia este deosebit de ridicata (in 2011 a urcat la 41,3% de la 26,4% in 2010 ), in vreme ce in industrie numai 7,6% din angajati au parasit organizatiile pentru care lucrau (in scadere de la 11,6%), mai putin de jumatate fata de media nationala.

In plus, 74% dintre plecari la nivel national au fost plecari voluntare prin demisie (fata de media din ECE, de 63%), la acelasi nivel ca anul trecut. Totusi, ponderea plecarilor voluntare este mai mare decat cea inregistrata in 2009. La acea vreme, ponderea demisiilor era aproape egala cu cea a plecarilor voluntare…


Articol publicat integral in revista HR Manager, nr. 24, noiembrie 2012. Pentru a putea citi articolul in intregime, va asteptam sa va abonati la revista HR Manager
.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…