de Irina Bogorin
Vă amintiți bucuria vacanțelor de vară, pe vremea când erați copii?
Ca adult, sentimentul este asemănător când te pregătești de concediu de odihnă. Sunt persoane care își planifică vacanțele încă de la începutul anului. (își pregătesc rezervările din timp, verifică ofertele cele mai avantajoase).
Fie că alegem să rămânem acasă sau alegem să călătorim, un repaus este obilgatoriu pentru fiecare dintre noi, organismul are nevoie de odihnă şi relaxare.
Concediul de odihnă ne încarcă bateriile, ne întoarcem la serviciu mai pozitivi și cu bună dispoziție, puși pe treabă.
Deși unora ni se pare că efectul concediului se risipește rapid, pe termen lung, beneficiile se resimt asupra organismului dar și asupra psihicului.
Cum profităm de zilele libere, ce ne place să facem în perioada vacanței? Mai jos sunt câteva opinii ale colegilor mei, despre cum folosesc timpul liber:
1.Călătoriile
Îmi place să călătoresc, să vad lumea, să explorez noul. În fiecare an îmi propun să descopăr locuri pe care le cunosc din poze, cărți sau virtual.
2.Timp petrecut cu familia și prietenii
Îmi place să petrec timp de calitate alături de familie și prieteni, concediul este un prilej de a consolida relațiile, bună dispoziție lângă persoane dragi. In timpul anului este greu să organizezi un grup mare de persoane , concediul prilejul ideal de a ne mobiliza pentru o vacanță împreună.
- Deconectare
Profit de zilele libere pentru a mă deconecta, ca restartul unui calculator, vrei nu vrei , folosit zilnic dă semne că are nevoie de restart.
4.În timpul concediului hooby-urile devin prioritare (fotografie, plimbare ). Am timp pentru pasiunile mele iar accesul la activități variate este mult mai rapid decât în restul timpului.
- Folosesc concediul pentru evenimente muzicale, concerte rock.
6 . Concediul îmi incarcă bateriile , îmi crește productivitatea, creativitatea, mă intorc la serviciu cu noi planuri de bătaie.
- În concediu vreau să recuperez toată distracția şi nebuniile pe care nu le fac în timpul programului de lucru.
Amânarea unei perioade de odihnă, pe termen lung, duce la tensiune, eficiența începe să scadă, nu mai avem același randament. Este important să știm când avem nevoie de o pauză, atât de benefică pentru sănătatea fizică și psihică.
În cazul în care nu alegeți o vacanța, cu durată mai mare de timp, week-end-urile prelungite pot fi o variantă.
Înainte de plecare, organizează-te astfel încât sa nu fie nevoie să răspunzi la mailuri. Recomandat este să ne deconectăm de instrumentele care ne țin în contact cu ce se întâmplă la birou.
De-a lungul timpului, am întâlnit persoane care prioritizau cariera, se simțeau indispensabile la birou, refuzau să profite de concediul de odihnă. Fiecare dintre noi trebuie să înțelegem importanța unei pauze. Cum profităm de ea, depinde de fiecare în parte.
Beneficiile unei vacanțe pentru mine?
-înainte de plecare sunt focusată pe activitate, finalizez urgențele
-în timpul concediului : relaxare, odihnă , plimbare, întâlniri cu prietenii, familia
– după vacanță simt nevoia să mă întorc la birou , îmi reiau activitatea cu plăcere și bună dispoziţie.
Suntem în luna august, cu siguranță unii dintre dumneavoastră vă pregătiți de concediu, așa că…, bucurați-vă din plin!
Irina Bogorin, HR Manager, Beler Soft
Irina lucrează în compania Beler Soft Bucureşti şi pune multă pasiune în munca sa. Nu îi lipsesc provocarile în jobul său, preţuieşte relaţiile cu oamenii şi consideră că atitudinea completează cartea de vizita a fiecăruia dintre noi.