de Marius Stăvărache
Toți oamenii vor să fie fericiți! Și de ce n-ar face-o? Fericirea este superlativul modului în care DECIDEM să ne trăim viața. Cu toate acestea, puțini oameni reușesc să fie și să arate că sunt fericiți. Dacă te uiți în jurul tău, majoritatea este cel puțin apatică, dacă nu tristă, stresată, neîmpăcată sau chiar mânioasă.
Fă următorul test: întrebă-ți un prieten, un coleg și, pe cât posibil, un necunoscut, următoarele:
- Cât de fericit ești?
- Ce te-ar face mai fericit?
Ce crezi că-ți vor răspunde? Personal, am făcut acest test. Nu cu 3 persoane, așa cum ți-am sugerat, cu mai multe; inclusiv cursanții mei trec prin acest test. Media răspunsurilor pe care le-am primit se situează undeva între „Sunt bine (spus neîncrezător)” și „Cum să fii fericit în vremurile acestea?” pentru prima întrebare și „Bani mai mulți”, „Mașină”, „Casă”, „Alt șef”, „Un calculator mai bun”, „Mai puțină muncă sau mai ușoară” etc. , pentru cea de-a doua.
În altă ordine de idei, modelul de raţiune al acestor oameni este următorul: Dimineața, când mă trezesc, constat că vreau bani/mașină … etc. și nu le am, așa că îmi spun „Cum să fiu fericit fără ele?”; drept urmare decid că sunt nefericit și voi avea o zi obișnuită (anostă) din cauza acestor lipsuri. Și când voi fi fericit? Când le voi avea!
Acest model de gândire mă conduce la filozofia cu oul și găina: care a fost mai întâi? Ceea ce îi învăț pe cursanții mei în cursul „YES! Attitude” este că ceea ce ai sau ce nu ai este rezultatul a ceea ce faci sau ce nu faci, iar ceea ce faci sau ce nu faci este rezultatul a ceea ce gândești sau nu gândești. Cine spune asta? Evident, nu am spus-o eu primul; nici chiar Jeffrey Gitomer, autorul cursului „Yes! Attitude” și al cărții cu același nume. Și el și eu am preluat și am experimentat atitudinea pozitivă de la alții dinainte. Iată câteva exemple:
- „Tot ceea ce mintea omului poate gândi și crede, se poate realiza.” – Napoleon Hill
- „Devii ceea ce gândești.” – Earl Nightingale
- Chiar și Buddha a spus: „Mintea este totul. Ceea ce gândești, devii.”
Așadar, cine trebuie să fie mai întâi, atitudinea pozitivă sau dorința împlinită? Atitudinea negativă, opusul atitudinii pozitive, are următoarele efecte:
- Duce la comunicare slabă cu cei din jur,
- Comunicarea slabă duce la rezultate slabe ale muncii,
- Rezultatele slabe ale muncii duc la mai puțini clienți,
- Mai puțini clienți duc la dispariția companiei,
- Nu mai există compania, nu mai ai job,
- Nu mai ai job, nu mai ai bani,
- Nu mai ai bani, nu mai ai de mâncare.
Nu se termină, din păcate, cu o mașină nouă sau cu un salariu mai mare, nu-i așa? Și ce trebuie făcut? În primul rând, trebuie să-ți schimbi atitudinea. Nu este ușor (e mai ușor să te plângi) dar, dacă vrei cu adevărat o viață mai bună, atitudinea este primul pas.
Earl Nightingale ne învață că „Înainte de a dobândi modul de viață pe care ți-l dorești, trebuie să gândești, să acționezi și să te orientezi în tot ceea ce faci la fel cum ar face persoana care îți dorești să devii.”
Ceea ce este însă minunat este că atitudinea este o decizie, nu o circumstanţă: poți decide să fii fericit cu ce ai în prezent și pe această fericire să clădești mai departe, în loc să fii nefericit cu ce nu ai. Nu uita, unii nu au nici atât!
Iată ce spune Dale Carnegie: „Nu ceea ce ai sau cine ești sau ce faci îți determină fericirea sau nefericirea, ci modul în care gândești despre acestea.”
Zi de zi, dimineață de dimineață, ai o decizie de luat: să fii recunoscător pentru ce ai și să ai o atitudine pozitivă, care atrage pozitivul, oamenii buni și întâmplările bune sau să fii dezamăgit pentru ce nu ai, să ai o atitudine negativă și să atragi asupra ta efectele negativismului (nici universului nu-i place atitudinea negativă!).
Să-ți construiești și să-ți menții atitudinea la un nivel pozitiv înseamnă determinare și efort constant, dar rezultatul merită tot efortul! Avertisment: doar atitudinea pozitivă, fără dorința de a face efortul necesar pentru a deveni genul de persoană care trăiește genul de viață pe care tu ți-o dorești, este ca și cum ai făcut un pas mic dintr-un drum lung și te uiți să vezi dacă ai ajuns.
Marius Stăvărache, Business consultant, Trainer & Coach
La împlinirea a 14 ani de când a intrat în vânzări și cu o experiență de 10 ani în consultanța în management și training, Marius Stăvărache a adus în România soluțiile pentru profesioniștii în vânzări și customer service ale lui Jeffrey Gitomer, „America’s #1 Sales Authority”.
Marius se mândrește cu capacitatea sa de a combina stilul pragmatic și individualist de training american cu stilul deschis, orientat către explorarea propriilor capacități, specific scandinav, capacitate dezvoltată în experiențele sale multinaționale și multiculturale de lucru și învățare.
Atitudinea pozitivă – a fost mai întâi oul sau găina? | Marius Stăvărache
martie 14, 2016 at 11:08 am
[…] Citește întregul material în varianta online a revistei HR Manager pe http://hrmanageronline.ro/atitudinea-pozitiva-a-fost-mai-intai-oul-sau-gaina/ […]