Acasa Agenda HR Angajatul Multitasking exista, dar nu e eficient (VIDEO)

Angajatul Multitasking exista, dar nu e eficient (VIDEO)

7 min citire
0
0
676

Cuvantul „multitasking” si-a gasit un loc confortabil in limbajul nostru. Cumva ne place sa putem fi multitasking la munca sau acasa pentru ca ne confera o imagine de „ce tare sunt, uite cate pot sa fac!” E insa discutabil cat de calitativi suntem in actiunile respective din moment ce ne concentram in mai multe directii.

Deiric McCann, Consultant Senior International in cadrul companiei Profiles International, ne-a spus la conferinta „Managementul talentelor – o abordare strategica” de la Brasov, ca suntem pe drumul gresit! „Uitati de multitasking. E o prostie. Nu putem sa facem asa ceva. Noi, oamenii, suntem masinarii proiectate sa facem cate un lucru pe rand (one-task machines). Altfel nu suntem eficienti. Faci ceva pana la capat si apoi te apuci de urmatorul lucru”, ne-a spus  el.

Poate vi se pare usor fortat, date fiind ritmul alert in care se petrec astazi lucrurile si presiunea de a face mai multe lucruri deodata, insa argumentele lui McCann, odata interiorizate, au o oarecare logica. Totul tine de concentrare si auto-constientizare! El ne-a explicat cat de important este sa ne putem directiona atentia asupra unui anumit lucru, intr-un anumit moment din timp – ceea ce el numeste Mindfulness. Si o sa continui sa folosesc termenul in engleza pentru ca traducerea nu mi se pare ca surprinde pe deplin sensul (asa cred eu, imi asum).

Ce inseamna sa fim MINDFUL? Sa nu fim distrasi, sa nu fim coplesiti de emotii, sa nu fim „cazuti pe ganduri”. Inseamna sa fim prezenti cu toata mintea aici si acum. Opusul, respectiv ceea ce majoritatea traim in fiecare zi, este MINDLESS – actionam pe pilot automat, trecutul ne determina comportamentul viitor, functionam dupa informatii vechi, nu suntem receptivi la ce se intampla acum.

Pe scurt, daca suntem mindful suntem constienti de prezent, suntem atenti la informatiile actuale, curente, si chiar daca actionam dupa reguli vechi ne bazam pe contextul curent. Cum ajungem la starea asta de auto-constientizare si de focus? Prin exercitii repetate si meditatie! (desi McCann ne-a avertizat sa nu folosim cuvantul „meditatie” in companii pentru ca ne vom speria colegii si vor refuza sa aplice o astfel de tehnica)

„Trebuie sa te antrenezi. Ca si atunci cand mergi la sala si faci exercitii repetate pentru fiecare categorie de muschi. Putem spune ca starea de mindfulness e ca o sala de sport pentru creier. Trebuie sa inveti unde sa iti concentrezi atentia. Sa ajungi sa te concentrezi intr-un singur punct pentru mai mult timp. Iar cand observi ca ti-ai pierdut concentrarea, nu trebuie sa te pedepsesti si sa renunti, ci sa tot incerci. Nu a zis nimeni ca e usor”, a explicat consultantul irlandez.

In viata de zi cu zi, starea de mindfulness ne ajuta sa fim mai eficienti, prin urmare mai productivi si mult mai relaxati. Asta pentru ca meditatia (de care avem nevoie pentru a ne exersa capacitatea de concentrare) ne ajuta sa reducem stresul si presiunea. McCann chiar ne-a aratat cum sa facem asta (*ambele variante fiind valabile, in faza amatoare, pentru pozitia sezand pe scaun, cu picioarele paralele. mainele pe genunchi si spatele drept, eventual rezemat):

– varianta scurta: timp de 1 minut inchidem ochii si ne concentram pe propria respiratie; chiar daca ne fuge gandul in alta parte, trebuie sa readucem concentrarea asupra respiratiei – in asta consta de fapt exercitiul, ne obisnuim sa directionam atentia acolo unde vrem. Trebuie sa constientizam momentul in care ne-a fugit gandul si sa il aducem inapoi.

– varianta lunga: timp de 5 minute inchidem ochii si ne concentram pe propria respiratie, fiind in acelasi timp constienti de corpul nostru – sa constientizam contactul dintre picioare si pamant, contactul dintre corp si scaun, presiunea pe care o exercitam asupra suprafetei.

Iar secretul este sa repeti una din variante in fiecare zi! Si chiar daca suna prea abstract pentru lumea corporate, de fapt nu e deloc asa. Serios vorbind, ne-ar strica sa fim mai concentrati pe ceea ce facem? sa fim mai constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru? sa traim in prezent?

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Roxana Maxim
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Câteva noi tendințe în L&D – The Learning Tipping-Point

De Mihai Zânt Activez de peste zece ani în domeniul formării adulților și am avut nenumăra…