Acasa Agenda HR Angajatorii sunt optimişti în privinţa angajărilor din primul trimestru

Angajatorii sunt optimişti în privinţa angajărilor din primul trimestru

7 min citire
0
0
651

de Atena Enea

În toate regiunile țării și în nouă din 10 sectoare de activitate, angajatorii preconizează să continue activitățile de angajare și în primele trei luni ale anului 2016, indică Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Studiul a fost realizat pe baza chestionării unui eșantion reprezentativ de 625 angajatori, în perioada 14 – 27 octombrie 2015.

16% dintre angajatori şi-au exprimat intenția de a creştere numărul total de angajați, 15% anticipează scăderi și 66% nu prevăd schimbări în dimensiunea forței de muncă. O dată eliminate variațiile sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), Previziunea Netă de Angajare este de +12%, relativ stabilă comparativ cu trim. IV/2015 și cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trim. I/2015. Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

“Faptul că și în 2016 Previziunea Netă de Angajare continuă să aibă valori din două cifre, așa cum a început din 2015, este un motiv pentru a spera că acesta este în sfârșit debutul unei tendințe de creștere sustenabilă a numărului de locuri de muncă,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal. Cea mai mare creştere este prognozată în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde mai mult de 1 din 4 angajatori raportează planuri de creștere a numărului total de angajați. Previziunea Netă de Angajare, de +23%, este cea mai puternică raportată în acest sector din trim. IV/2012 până acum și se îmbunătățește atât în raport cu trimestrul în curs (IV/2015) cât și cu trim. I/2015 cu 3, respectiv 15 puncte procentuale. Și în sectorul Industrie prelucrătoare, ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească dimensiunea forței de muncă este tot de circa 1 din 4, în ciuda unei ușoare restrângeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul IV/2015. Previziunea slăbește prin raport cu trimestrul anterior în opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat în sectoarele Construcții, respectiv Industrie prelucrătoare. Singura Previziune negativă rămâne însă cea din sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde angajatorii au raportat intenții pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.

Din punct de vedere regional, Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile Centru și Nord-Vest fiind cei mai optimiști, pentru al doilea trimestru consecutiv. Previziunea Netă de Angajare este de +13% în ambele regiuni, rămânând relativ stabilă comparativ cu trim. IV/2015. În regiunea Sud-Vest, Previziunea se îmbunătățește cu 6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul în curs, atingând valoarea de +9%, una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. În schimb, Previziunea Netă de Angajare din regiunea Nord-Est slăbește cu 9 puncte procentuale și atinge +4%, valoare care, deși pozitivă, este cea mai puțin optimistă din întreaga țară.

Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive indiferent de dimensiunea organizației, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +16%. Angajatorii din micro-organizații, cu până la 10 angajați, sunt cei mai prudenți, enunțând o Previziune de +2%.

„Încrederea angajatorilor este combustibilul care alimentează creșterea de locuri de muncă necesară României și impulsionează retenția talentelor de care companiile ce activează în țara noastră au nevoie. Văzând că încrederea persistă, ba chiar crește în unele sectoare de activitate, reacția nu poate fi decât pozitivă, dar este bine să ne reamintim că în această perioadă post-recesiune companiile sunt mai dispuse să-și ajusteze rapid planurile de angajare decât erau în trecut, și răspund unui mediu schimbător făcând ele însele schimbări,” a adăugat Valentin Petrof.

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa atena.enea
Incarcati mai multe in Agenda HR

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Munca de acasă, un nou trend de flexibilizare a relaţiilor de muncă

Nevoia angajatorului modern de a apela la opţiuni cât mai flexibile de utilizare a resurse…