Organizaţia este entitatea care cuprinde structura umană cu aspectele sociopsihologice, cu o cultură proprie reprezentată de valori, credinţe, aşteptări, simboluri, cu structură proprie care se referă la aspectele tangibile ale organizaţiei, la politicile sale şi la sistemele formale de conducere şi control, la structura ierarhică. Conform lui Gary Johns, organizaţiile sunt invenţii sociale destinate realizării unor scopuri comune prin efort de grup. ORGANIZAŢIA reprezintă un colectiv de oameni într-o structură proprie de organizare care lucrează împreună pentru realizarea unor obiective comune în scopul obţinerii unui produs destinat unui client.
Un model de gândire reprezintă o structură cognitivă formată dintr-o bază de cunoştinţe, un set de reguli de inferenţă şi un sistem valoric de referinţă. Baza de cunoştinţe se formează şi se adaptează în mod continuu şi reprezintă bogăţia informaţiilor agregate sub forma unor structuri cognitive Regulile de inferenţă definesc procesul de valorificare a cunoştinţelor, în concordanţă cu un sistem valoric de referinţă.
Performanţele modelului de gândire depind de varietatea, numărul cu cât mai mare şi puterea operaţională a acestor reguli. Cu ajutorul modelelor de gândire înţelegem şi explicăm fenomenele şi procesele care se desfăşoară în univers, în care cunoscutul reprezintă doar o mică parte din infinitul necunoscut. Cu cât modelul de gândire este mai simplist, cu atât înţelegerea rezultată va fi mai simplă şi mai departe de adevăr. Cu cât modelul de gândire este mai evoluat, cu atât procesarea informaţiilor şi cunoştinţelor produce o înţelegere mai profundă şi mai adecvată a lumii înconjurătoare. În literatura de specialitate, modelele de gândire se mai numesc şi lentile cognitive, pentru că într-un anumit fel privim lumea prin ele.
Adina-Georgiana Marin, Head of People Business Partners Staff, Services, Energy Management, Digital Solutions & Procurement, ENEL a vorbit în cadrul evenimentului Fast Forward. Organizația Viitorului | Ediția a XIII-a, Rethinking Togetherness: The culture of US – From inclusion to cross working and retention despre ce înseamnă trecerea de „eu” la „noi”. „Traversăm o perioadă în care am descoperit nuanțe noi ale conceptelor de colaborare și empatie, ambele bazându-se pe eforturi comune ale unui colectiv, ale multor <<eu>> și <<tu>> care au devenit <<noi>>. Puterea stă în <<noi>>, în valori care implică incluziune și convergență. Obiectivele au devenit ale noastre, dar grija și atenția au rămas aceleași pentru fiecare angajat în parte.”
Aici puteți vizualiza intervenția Adinei-Georgiana Marin din cadrul evenimentului: