Acasa Management De ce modelul de muncă american nu mai funcționează

De ce modelul de muncă american nu mai funcționează

5 min citire
0
0
477

Unde duce o viață dedicată exclusiv muncii? Spre probleme de sănătate mai serioase decât se credea inițial, precum bolile cardiovasculare, după cum arată noi studii.

Într-un articol intitulat Why are americans spending too much time at work și publicat în The Guardian, autoarea face trimitere la hashtagul #nevernotworking, popular pe rețelele sociale, și la un studiu realizat anul trecut de Washington Center for Equitable Work. Cercetarea, cu un titlu de asemenea foarte sugestiv – Overworked America – The economic causes and consequences of long work hours –  arată că americanii petrec foarte multe ore peste program, nu doar cei aflați în poziții de conducere, dar și angajații care lucrează în domeniul juridic, business, arhitectură, finanțe și agricultură.

Consecințele muncii fără sfârșit sunt, după cum indică alte studii, diferite probleme de sănătate care se întind dincolo de ceea ce considerăm în mod obișnuit a fi bolile profesionale: de exemplu, riscul de infarct este crescut în cazul persoanelor care muncesc excesiv. Date fiind astfel de rezultate și în contextul discuțiilor tot mai frecvente despre echilibrul dintre viața profesională și cea personală, se pune problema dacă modelul american mai poate funcționa astăzi.

Studiul de mai sus arată, de pildă, și că orele prelungite la birou determină numeroase femei să renunțe cu totul la locul de muncă, pentru că se văd în imposibilitatea de a găsi un echilibru între familie și serviciu. Pe de altă parte, este discutat și faptul că orele suplimentare aduc o creștere a veniturilor, individuale sau de familie, singura condiție care rămâne de îndeplinit fiind reglementarea mai clară a unui asemenea regim de lucru, în așa fel încât să nu se ajungă la abuzuri.

Angajații care traversează perioade solicitante, fie că este vorba despre ore suplimentare, sau pur și simplu proiecte care cer mai mult efort decât de obicei, trebuie să se gândească la soluții prin care își pot îmbunătăți starea de sănătate. Iată care ar putea fi câteva dintre acestea:

  1. Masajul terapeutic poate rezolva sau ameliora probleme ca afecțiunile aparatului locomotor, efectele sedentarismului, afecțiuni ale aparatului cardiovascular, dar  îmbunătățește și circulația sângelui. Este vorba despre un astfel de masaj terapeutic, indicat persoanelor care petrec un număr mare de ore la birou.
  1. Masajul reflexogen este, de asemenea, recomandat persoanelor foarte ocupate, fiind indicat în afecțiuni ale coloanei vertebrale, afecțiuni digestive, dar și împotriva stresului, oboselii cronice și instabilității emoționale.
  1. Atelierele de lucru prin care angajații pot învăța să picteze, să gătească, să realizeze aranjamente florale sau pot lua lecții de improvizație și actorie sunt, la rândul lor, binevenite și au rezultate în ceea ce privește echilibrul personal și dezvoltarea personală.

Metodele de mai sus, deși extrem de eficiente, nu rezolvă însă și problema redefinirii programului de lucru, în așa fel încât viitoarele studii să arate rezultate diferite.

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii

Incarcati mai multe articole similare
Incarcati mai multe dupa Marilena
Incarcati mai multe in Management

Lasă un răspuns

Verificati De asemenea

Strategii HR de succes: cum își consolidează companiile brandul de angajator și își promovează angajații

Într-un context de piață a muncii extrem de competitiv și în continuă schimbare, strategii…